ΥΓΕΙΑ

Ξανθός: Στόχος η πρόσβαση των καρκινοπαθών σε καινοτόμες θεραπείες

Ξανθός: Στόχος η πρόσβαση των καρκινοπαθών σε καινοτόμες θεραπείες

Την ανάγκη για παρεμβάσεις στον τομέα της πρόληψης, της διάγνωσης και της θεραπευτικής παρέμβασης στον καρκίνο, επισήμανε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, κατά το χαιρετισμό του στην εκδήλωση «Η γυναίκα ασθενής με καρκίνο του μαστού στο επίκεντρο», την Πέμπτη (22/09/2016).

Η νόσος είναι η πρώτη αιτία θανάτου από καρκίνο στις γυναίκες σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Στην Ελλάδα, κάθε χρόνο καταγράφονται περίπου 4.500 νέες περιπτώσεις καρκίνου του μαστού.

«Ξέρουμε πολύ καλά ότι η κατάσταση σήμερα στην Υγεία εξακολουθεί να είναι δύσκολη. Το Δημόσιο Σύστημα Υγείας, όμως, βελτιώνεται σταδιακά και παρά τους περιορισμούς και τις αντιξοότητες συνεχίζει να προσφέρει αξιόπιστη και δωρεάν ιατροφαρμακευτική φροντίδα στους ογκολογικούς ασθενείς. Όσον αφορά τις λίστες αναμονής για ακτινοθεραπεία: Το πρόβλημα είναι υπαρκτό και πολύ σοβαρό. Όμως με την ολοκλήρωση των προσλήψεων μόνιμου και επικουρικού προσωπικού που είναι σε εξέλιξη αλλά και με την αντικατάσταση μέρους του "γηρασμένου" ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, αναμένεται μια αισθητή αναβάθμιση της λειτουργίας των ειδικών ογκολογικών νοσοκομείων και των ογκολογικών/ακτινοθεραπευτικών τμημάτων σε όλη τη χώρα» είπε ο κ. Ξανθός.

Στόχος, επίσης, του υπουργείου είναι με τη διαπραγμάτευση των τιμών των ακριβών φαρμάκων, να επιτευχθεί πρόσβαση των ογκολογικών ασθενών στις νέες, καινοτόμες θεραπείες. Παράλληλα, χρειάζονται πιο στοχευμένες παρεμβάσεις στον ευαίσθητο τομέα της πρόληψης και της έγκαιρης διάγνωσης, καθώς οι μεγαλύτερες καθυστερήσεις εντοπίζονται ακριβώς σε αυτά τα στάδια.

Σύμφωνα με έρευνα της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, οι μεγάλες καθυστερήσεις στην αντιμετώπιση του καρκίνου εντοπίζονται στο στάδιο από το πρώτο σύμπτωμα ως την πρώτη επίσκεψη στο γιατρό (27%) και από την πρώτη επίσκεψη ως τη διάγνωση (41%) και λιγότερο στα επόμενα στάδια (χειρουργείο 9%, χημειοθεραπεία 8%, ακτινοθεραπεία 11%).

«Βασικό μέλημα του υπουργείου Υγείας είναι οι ασθενείς με καρκίνο που εξακολουθούν να δίνουν με αξιοπρέπεια τη μάχη με την αρρώστια, να αισθάνονται ότι η Πολιτεία μπορεί να εγγυηθεί την αξιόπιστη, ποιοτική και αποτελεσματική φροντίδα τους» κατέληξε ο κ. Ξανθός.