ΥΓΕΙΑ

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για την αντισύλληψη στην εφηβεία

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για την αντισύλληψη στην εφηβεία

Στα κρίσιμα ζητήματα που αφορούν στην αντισύλληψη την περίοδο της εφηβείας αναφέρθηκαν εκπρόσωποι της ιατρικής κοινότητας την περασμένη Τρίτη, 14 Φεβρουαρίου, στο ξενοδοχείο Divani Caravel.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν και τη νέα διαδικτυακή σελίδα prosexo.gr, στην οποία τόσο τα παιδιά και οι έφηβοι όσο και οι γονείς τους έχουν τη δυνατότητα να αντλούν χρήσιμη ενημέρωση για τις νέες και παλιές αντισυλληπτικές μεθόδους που έχουν στη διάθεσή τους.

Το συνέδριο ξεκίνησε με την ομιλία του Καθηγητή Μαιευτικής και Γυναικολογίας Ευθύμιου Κ. Δεληγεώρογλου*, ο οποίος μίλησε για τη σημασία της πρόληψης και τον τρόπο που πρέπει να προσεγγίζουμε τους εφήβους, οι οποίοι όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «έχουν δικαίωμα επιλογής στη συμβουλευτική και την αντισύλληψη. Η ενημέρωση διαδραματίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην προστασία τους απέναντι στη μάστιγα των ανεπιθύμητων κυήσεων, των εκτρώσεων και των Σεξουαλικώς Μεταδιδομένων Νοσημάτων» επεσήμανε «πόσο μάλλον σε μία εποχή που οι νέοι ξεκινούν τη σεξουαλική τους δραστηριότητα νωρίτερα από ότι στο παρελθόν».

Συγκεκριμένα στην Ελλάδα φαίνεται πως περίπου οι μισές έφηβες ξεκινούν τη σεξουαλική τους ζωή πριν τα 17 τους χρόνια, ενώ υπάρχουν μελέτες που δείχνουν πως το 73% των εφήβων 14 έως 16 ετών, είχαν μιας κάποιας μορφής σεξουαλική δραστηριότητα. Εντυπωσιακοί είναι όμως και οι αριθμοί των εκτρώσεων στη χώρα μας, για τους οποίους μπορεί να μην διατίθενται συγκεκριμένα δεδομένα, υπάρχουν όμως αναφορές πως ο ετήσιος αριθμός τους κυμαίνεται μεταξύ 100.000-150.000, με το 20-25% αυτών, να αφορά νεαρά κορίτσια μικρότερα των 16 ετών!

Με αφορμή τα νούμερα αυτά ο καθηγητής παρουσίασε τα νέα δεδομένα, δίνοντας έμφαση στις μακροχρόνιες και αναστρέψιμες μεθόδους αντισύλληψης όπως ο κολπικός δακτύλιος (NuvaRing©) και το ενδομήτριο σπείραμα (IUD). Περισσότερες πληροφορίες για τα παραπάνω υπάρχουν και στη σελίδα prosexo.gr , το οποίο και παρουσίασε ο κύριος Δεληγεώρογλου.

Το prosexo.gr υπό την Αιγίδα της Ελληνικής Εταιρείας Οικογενειακού Προγραμματισμού, Αντισύλληψης & Αναπαραγωγικής Υγείας περιλαμβάνει όλες τις πρόσφατες εξελίξεις σε θέματα αντισύλληψης και σεξουαλικής υγείας προκειμένου να διευκολύνει τους νέους να γνωρίσουν τις επιλογές που έχουν στη διάθεσή τους και να αποφασίσουν εκείνη που ταιριάζει καλύτερα στον τρόπο ζωής τους και τις ανάγκες τους.

Ακολούθησε, η ομιλία του Αν. Καθηγητή Νικόλαου Σαλάκου**, ο οποίος υποστήριξε πως πρέπει να επικεντρωθούμε στη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση των εφήβων. Παρά τις αποτυχημένες προσπάθειες που έχουν γίνει στο παρελθόν για ενημέρωση των νέων, ο κύριος Σαλάκος υπογράμμισε πως «πρέπει να στεκόμαστε δίπλα τους διαρκώς και να τους ενημερώνουμε έγκυρα και έγκαιρα. Η συμβουλευτική και η εκπαίδευση των εφήβων αποτελούν τη μοναδική επιλογή για την επίλυση του προβλήματος» κατέληξε.

*Ευθύμιος Κ. Δεληγεώρογλου

Καθηγητής Μαιευτικής & Γυναικολογίας

Ιατρικής Σχολής Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

Διευθυντής Β΄ Μαιευτικής &Γυναικολογικής Κλινικής , «Αρεταίειον» Νοσοκομείο

** Σαλάκος Νικόλαος, Αν. Καθηγητής

Β΄ Μαιευτική και Γυναικολογική Κλινική Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστήμιου Αθηνών

Σχετικές ειδήσεις