ΥΓΕΙΑ

Ο Θάνος Πλεύρης ιδρύει φορέα ευαισθητοποίησης για τις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις

Ο Θάνος Πλεύρης ιδρύει φορέα ευαισθητοποίησης για τις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις

Παραλίγο να χάσει τη ζωή του ο πρώην βουλευτής Θάνος Πλεύρης, τον περασμένο Νοέμβριο, όταν προσβλήθηκε από ενδονοσοκομειακή λοίμωξη, μετά από χειρουργική επέμβαση ρουτίνας. Έχοντας αφήσει πίσω του τη σοβαρή περιπέτεια της υγείας του, που συγκίνησε το πανελλήνιο, ο γνωστός ποινικολόγος αναλαμβάνει τώρα πρωτοβουλία, με στόχο τον προβληματισμό και την κινητοποίηση των επαγγελματιών υγείας, αλλά και των πολιτών για την αντιμετώπιση των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων.

Μαζί με τον πρόεδρο του Εκπαιδευτικού Ομίλου New York College, Ηλία Φούτση, ο οποίος ταλαιπωρείται εδώ και επτά μήνες από ενδονοσοκομειακή λοίμωξη, πρόκειται να δημιουργήσουν ένα μη κερδοσκοπικό οργανισμό, σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Διαχείρισης Κρίσεων στον Τομέα Υγείας. Ο νέος οργανισμός, στον οποίο θα συμμετέχουν προσωπικότητες από τον ελληνικό και διεθνή ιατρικό χώρο, θα αναλάβει τη διεξαγωγή μελετών αλλά και την υποστήριξη του έργου των φορέων Υγείας.

Την ανακοίνωση έκαναν στην ημερίδα «Ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις: Παρελθόν - Παρόν και Μέλλον», που διοργάνωσε το New York College και η Ελληνική Εταιρεία Διαχείρισης Κρίσεων στον Τομέα Υγείας, την Τρίτη 14 Μαρτίου 2017.

«Παρά την κρίση και την οικονομική στενότητα, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα και να σώσουμε ζωές. Δεν χρειάζονται τόσα πολλά χρήματα αλλά οργάνωση και προσπάθεια» δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας, σύμβουλος του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα για τη χρήση αντιβιοτικών, Θεοκλής Ζαούτης, μιλώντας στην ημερίδα.

Η βιοπαθολόγος του ΚΕΕΛΠΝΟ, Δρ. Κ. Καραγεώργου, αναφέρθηκε στις νοσοκομειακές λοιμώξεις του χθες και του σήμερα, η Γεν. Γραμματέας Ελληνικής Εταιρείας Διαχείρισης Κρίσεων στον Τομέα Υγείας, Ζ. Μανωλίδου, στις λοιμώξεις των ασθενών στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), η καθηγήτρια Βιοπαθολόγος της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Ε. Κουσκούνη, στα μέτρα προστασίας των ασθενών και την πρόληψη των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων, η Παθολόγος - Λοιμωξιολόγος Α. Στούπη, στην αντιμετώπιση των ενδονοσοκομειακών χειρουργικών λοιμώξεων.

Στη συνέχεια, ο Πάνος Ευσταθίου, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Διαχείρισης Κρίσεων στον Τομέα Υγείας, μίλησε για τις καινοτόμες εφαρμογές στη μείωση των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων και κυρίως στην εφαρμογή του αντιμικροβιακού χαλκού στις ΜΕΘ, ενώ ο διευθύνων σύμβουλος του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, Β. Γ. Αποστολόπουλος, εξέτασε το θέμα από την οπτική γωνία του διαχειριστή νοσοκομείου.

Ο Θάνος Πλεύρης μίλησε για το δικό του «τάμα» στην κοινωνία. «Σώθηκα, να σωθούν και άλλοι άνθρωποι» είπε χαρακτηριστικά. Με διάθεση αυτοκριτικής παραδέχθηκε ότι ως σύμβουλος δύο υπουργών Υγείας δεν είχε εκτιμήσει το μέγεθος του προβλήματος, προσθέτοντας ότι το 9-10% των ασθενών θα εκδηλώσει λοίμωξη, τη στιγμή που ο ευρωπαϊκό μέσος όρος βρίσκεται στο 6%.

Οι διοργανωτές έδωσαν, τέλος, την υπόσχεση για διεξαγωγή και άλλων ημερίδων για θέματα Υγείας, στο επόμενο διάστημα.

Σχετικές ειδήσεις