ΥΓΕΙΑ

Με άμεση απόλυση απειλούνται οι επικουρικοί γιατροί με συμβάσεις άνω του 24μηνου

Με άμεση απόλυση απειλούνται οι επικουρικοί γιατροί με συμβάσεις άνω του 24μηνου

Στάση εργασίας στα δημόσια νοσοκομεία την Παρασκευή (22/06/2018).

Με άμεση απόλυση απειλούνται 2.900 επικουρικοί γιατροί, καθώς και λοιπό επικουρικό προσωπικό (1.000 εργαζόμενοι) των δημόσιων νοσοκομείων, οι συμβάσεις των οποίων υπερβαίνουν τους 24 μήνες.

Το πρόβλημα που είχε προκύψει το φθινόπωρο του 2017, όταν έμειναν απλήρωτοι οι επικουρικοί γιατροί πολλών νοσοκομείων, επειδή δεν υπέγραφαν οι πάρεδροι του Ελεγκτικού Συνεδρίου τα εντάλματα πληρωμής, επανέρχεται επιτακτικά.

Τώρα δημοσιεύθηκε το πλήρες σκεπτικό της απόφασης του αρμόδιου Κλιμακίου του Ελεγκτικού Συνεδρίου, το οποίο είχε συνεδριάσει τον περασμένο Δεκέμβριο για το ζήτημα. Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης, οι συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου τόσο των επικουρικών γιατρών όσο και των υπόλοιπων επικουρικών εργαζόμενων που υπερβαίνουν το 24μηνο θεωρούνται μη νόμιμες. Αυτό σημαίνει ότι κινδυνεύουν άμεσα με απόλυση, πολύ πριν από τη λήξη της σύμβασής τους στις 31/12/2018.

Ήδη οι διοικήσεις των νοσοκομείων καλούν τους επικουρικούς για να τους ενημερώσουν για το σκεπτικό της απόφασης, επισημαίνει η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) και καταλογίζει στην κυβέρνηση την πλήρη ευθύνη για το κλίμα εφησυχασμού και επανάπαυσης που καλλιεργούσε όλο το προηγούμενο διάστημα, λέγοντας ότι κανένας δεν πρόκειται να απολυθεί πριν από τη λήξη της σύμβασής του.

Η ΟΕΝΓΕ με αλλεπάλληλες κινητοποιήσεις ζητούσε να μην απολυθεί κανένας επικουρικός εργαζόμενος στα δημόσια νοσοκομεία και να γίνουν άμεσα μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Προειδοποιούσε για τον κίνδυνο άμεσης απόλυσης με βάση την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου και τόνιζε ότι το μόνο που διασφαλίζεται είναι η πληρωμή των δεδουλευμένων μέχρι τη δημοσίευση της απόφασης. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, από την άλλη, υποστήριζε ότι έχει προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες που εξασφαλίζουν την ομαλή ολοκλήρωση των συμβάσεων έως το τέλος του τρέχοντος έτους και την απρόσκοπτη πληρωμή των επικουρικών γιατρών. Ξεκαθάριζε δε, ότι δεν πρόκειται να απολυθεί κανένας επικουρικός γιατρός ή λοιπό επικουρικό προσωπικό που περιλαμβάνεται στη ρύθμιση για την παράταση των συμβάσεων έως 31/12/2018 και χαρακτήριζε «κινδυνολογία» όσα υποστήριζε η Ομοσπονδία περί του αντιθέτου.

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης, με ανάρτησή του στο Facebook πριν από δύο ημέρες, επέρριψε την ευθύνη στο Ελεγκτικό Συνέδριο. «Πάλι μια μερίδα Επιτρόπων του Ελεγκτικού Συνεδρίου θέλει να δημιουργήσει πρόβλημα δυσλειτουργίας σε διάφορα νοσοκομεία της χώρας. Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για να μην γίνει αυτό» ανέφερε μεταξύ άλλων, ο κ. Πολάκης.

Η ΟΕΝΓΕ έχει στείλει αίτημα για επείγουσα συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Για την Παρασκευή (22/06/2018) έχει προκηρυχθεί στάση εργασίας 11:00 με 15:00 στα δημόσια νοσοκομεία, με τη συμμετοχή και της ΠΟΕΔΗΝ, και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 11:30, στο υπουργείο Υγείας.

Σχετικές ειδήσεις