ΥΓΕΙΑ

Ο πονοκέφαλος προκαλείται από το άγχος της καθημερινότητας;

Ο πονοκέφαλος προκαλείται από το άγχος της καθημερινότητας;

Αν η καθημερινότητα σας ταλαιπωρεί με ανυπόφορους πονοκεφάλους που δυσκολεύεστε να εντοπίσετε την αιτία που τους προκαλεί, καλύτερα να «ψάξετε» μέσα στην ίδια τη ρουτίνα.

Οι απαιτητικοί ρυθμοί στο γραφείο και οι δεκάδες υποχρεώσεις, σε συνδυασμό με τον ελάχιστον χρόνο που έχουμε στη διάθεσή μας να τα δρομολογήσουμε, μετατρέπονται σε πίεση, άγχος και στρες που μερικές φορές αδυνατούμε να διαχειριστούμε, έτσι το άγχος είναι από τους πρωταρχικούς λόγους που ένα άτομο μπορεί να παρουσιάζει συχνά πονοκέφαλο.

Το έντονο στρες εκδηλώνεται στον οργανισμό με την έκκριση κορτικοτροπίνης (Αδρενοκορτικοτρόπος ορμόνη-ACTH), μίας ουσίας στο εσωτερικό του εγκεφάλου, συγκεκριμένα στην περιοχή του υποθαλάμου που προκαλεί την κεφαλαλγία. Στη χώρα μας, το 10% του γενικού πληθυσμού ταλαιπωρείται από ημικρανίες και ένα 30% από πονοκέφαλο τάσεως. Η κατηγορία «πονοκέφαλοι τάσης», είναι η πιο κοινή μορφή πονοκεφάλων παγκόσμια και τη συναντάμε σε ένα ποσοστό 75% ενώ, είναι αυτή που συνδέεται με το άγχος, το στρες και την κατάθλιψη. Η έντασή τους διακρίνεται από ήπια μέχρι μέτρια, αλλά μπορεί να γίνει «βασανιστική», όταν διαρκεί για αρκετή ώρα. Ευτυχώς, πρόκειται για ένα είδος που ανταποκρίνεται άψογα στη χρήση παυσίπονων.

2 1

Για να μην μετατραπεί ένας «αθώος» πονοκέφαλος σε χρόνια κεφαλαλγία, παρακάτω θα βρείτε μερικούς τρόπους για να τον αντιμετωπίσετε δραστικά:

Ύπνος

Ένα μισάωρο ξεκούρασης μπορεί να μειώσει ραγδαία τα επίπεδα της κορτιζόλης στον οργανισμό. Όταν το στρες «αγγίζει» υψηλά επίπεδα, αυτόματα αυξάνεται και το επίπεδο της κορτιζόλης. Η «ορμόνη του στρες» όπως την αποκαλούν, μπορεί να προκαλέσει ανεπιθύμητες αντιδράσεις στον οργανισμό, όπως έντονο αίσθημα δυσφορίας ή πονοκέφαλο. Επιπλέον, η παραγωγή κορτιζόλης μειώνεται από τα μεσάνυχτα μέχρι και τις τέσσερις το πρωί. Με το να παραμένετε ξύπνιοι, διαταράσσεται η φυσιολογική ροή έκκρισης της ορμόνης.

Παυσίπονα

Έχοντας πάντα μαζί σας ένα κουτί παυσίπονα με παρακεταμόλη, θα ανακουφίζεστε γρήγορα και αποτελεσματικά από τον πονοκέφαλο, που λειτουργεί σαν εμπόδιο στο απαιτητικό πρόγραμμά σας. Φροντίστε να γίνεται έγκαιρα λήψη του αναλγητικού, πριν ο πονοκέφαλος αρχίσει να δυναμώνει και γίνει ανεξέλεγκτος.

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ