ΥΓΕΙΑ

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας: Στάση εργασίας στα νοσοκομεία 13:00 – 15:00

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας: Στάση εργασίας στα νοσοκομεία 13:00 – 15:00
Η ΠΟΕΔΗΝ καλεί σε συγκέντρωση στην Πλατεία Κλαυθμώνος στις 13:30

Το ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό των δημόσιων νοσοκομείων συμμετέχει στη στάση εργασίας που έχει προκηρύξει η ΑΔΕΔΥ, σήμερα Παρασκευή (08/03/2019), από τις 13:00 έως τις 15:00, καθώς και στις συγκεντρώσεις για την Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας.

«Πριν από 109 χρόνια η καθιέρωση της 8ης Μάρτη ως Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας, μετά από πρόταση της αγωνίστριας του εργατικού κινήματος Κλάρας Τσέτκιν, αναδείκνυε τους μεγάλους γυναικείους εργατικούς αγώνες των προηγούμενων δεκαετιών, για ίση αμοιβή των γυναικών με τους άνδρες συναδέλφους τους, για μείωση των ωρών εργασίας και ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς» αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση, η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ).

«Αντλούμε διδάγματα και εμπνεόμαστε από το ιστορικό αποτύπωμα του αγώνα των εργατριών της Ν. Υόρκης το 1857, από την αιματηρή αναμέτρησή τους με την εργοδοσία, την αστυνομία και τις δικαστικές αρχές. Δέχτηκαν λυσσαλέα επίθεση επειδή διεκδικούσαν μείωση των ωρών εργασίας, ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς, μεροκάματα ίσα με των κλωστοϋφαντουργών και των ραφτών. Στον ενάμιση και πλέον αιώνα που πέρασε από τότε, οι γυναίκες πήραν μέρος σε πλήθος σκληρών αναμετρήσεων. Είχαν νίκες, αλλά και ήττες. Όμως, δεν έσβησε η φλόγα του αγώνα για μια ζωή χωρίς εκμετάλλευση και καταπίεση, έμφυλη οικογενειακή και κοινωνική βία, πολέμους, προσφυγιά, μετανάστευση, φτώχεια, ανεργία, εξαθλίωση, εξανδραποδισμό και εμπορευματοποίηση του ανθρώπινου σώματος, εργοδοτική και κρατική βία σε βάρος της εργαζόμενης γυναίκας, του παιδιού (…) Όσον αφορά τον κλάδο μας, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ πιστή στις οδηγίες της Ε.Ε. (θυμίζουμε ότι πέρυσι κιόλας το Ευρωπαϊκό δικαστήριο έδωσε πράσινο φως για απολύσεις εγκύων) χτυπάει ακόμα περισσότερο το δικαίωμα στη μητρότητα. Με έγγραφο του Υπουργείου Υγείας με ημερομηνία 22/05/2017 αλλάζει προς το χειρότερο το καθεστώς που διέπει τον αριθμό των εφημεριών που πρέπει να κάνουν οι ειδικευόμενες μητέρες γιατροί μετά τη συμπλήρωση 1 έτους από τον τοκετό. Ενώ πριν προβλεπόταν να κάνουν τον ελάχιστο επιτρεπτό αριθμό των τεσσάρων εφημεριών, με τη νέα εγκύκλιο "εναπόκειται στον εκπαιδευτή τους να ορίζει τον αριθμό εφημεριών που πρέπει να κάνουν" (…) Δεν συμφιλιωνόμαστε με τη σύγχρονη βαρβαρότητα. Με το ζοφερό μέλλον που μας επιφυλάσσουν. Το αγωνιστικό μήνυμα της 8ης Μάρτη δείχνει το μοναδικό ελπιδοφόρο δρόμο. Το δρόμο της συλλογικής διεκδίκησης, της αγωνιστικής στάσης ζωής» καταλήγει η ΟΕΝΓΕ.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), στο δικό της μήνυμα, τονίζει ότι συνεχίζει τον αγώνα για ίση μεταχείριση των γυναικών στην εργασία, στην οικογένεια, στην εκπαίδευση, στα κοινά. «Σήμερα δε και με τις επιπτώσεις της οικονομικής, ανθρωπιστικής κρίσης και των μνημονιακών πολιτικών με τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις, την κατάργηση εργατικών κατακτήσεων, τις διαλυμένες κοινωνικές δομές, είναι πιο επίκαιρος από ποτέ. Οι υγειονομικοί, στην πλειονότητά μας είμαστε γυναίκες εργαζόμενες σε σκληρές, αντίξοες, απάνθρωπες συνθήκες, με τραγικές ελλείψεις προσωπικού, με επαναλαμβανόμενες βάρδιες, πρωί, απόγευμα, νύχτα, εορτές, αργίες σε ένα σκληρό, ανελέητο, παράνομο ωράριο, δίχως την υποχρεωτική 12ωρη ανάπαυση μεταξύ των βαρδιών, δίχως την υποχρεωτική 24ωρη εβδομαδιαία ανάπαυση, με αμέτρητες οφειλόμενες ημέρες ανάπαυσης και αδειών, μέχρι τα 67 μας χρόνια, γιατί όλα τα παραπάνω δεν συνιστούν για τους Κυβερνώντες ανθυγιεινό επάγγελμα, δίχως προστασία και βοήθεια στη μητέρα-εργαζόμενη στην Υγεία, δίχως κοινωνικές δομές, παιδικούς σταθμούς, ολοήμερα σχολεία. Ο αγώνας μας είναι διαρκής για βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών, των συνθηκών εργασίας και των αμοιβών».

Η ΠΟΕΔΗΝ καλεί σε συγκέντρωση στην Πλατεία Κλαυθμώνος, στις 13:30.

Σχετικές ειδήσεις