Μικροβιακή αντοχή: Το 51,8% των μικροβίων στα νοσοκομεία είναι πολυανθεκτικά

Newsroom Newsroom

Μικροβιακή αντοχή: Το 51,8% των μικροβίων στα νοσοκομεία είναι πολυανθεκτικά

Κάθε τρία δευτερόλεπτα πεθαίνει ένας ασθενής από πολυανθεκτικά μικρόβια, σε παγκόσμια κλίμακα. Η μικροβιακή αντοχή μας αφορά όλους, Πολιτεία, επιστημονική κοινότητα και πολίτες και είναι απαραίτητος ο συντονισμός και η κοινή δράση για την καταπολέμησή της, τονίστηκε σε ειδική εκδήλωση, την Πέμπτη (05/05/2019) στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ).

«Η αντοχή μπαίνει σαν πρόκληση ηθικής απέναντι στα παιδιά μας», ώστε «να σταματήσουμε να δανειζόμαστε ένα κομμάτι από τη ζωή τους», ανέφεραν χαρακτηριστικά ειδικοί επιστήμονες στην εκδήλωση με τίτλο «Μικροβιακή αντοχή και προεκτάσεις στη Δημόσια Υγεία. Μήπως δανειζόμαστε από τα παιδιά μας μεγάλο υγειονομικό κεφάλαιο;».

Χρειάζεται πολιτική βούληση, σύμφωνα με τον Αλκιβιάδη Βατόπουλο, κοσμήτορα της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, για να αλλάξει η κατάσταση και η Ελλάδα να φύγει από τις πρώτες θέσεις με τη μεγαλύτερη μικροβιακή αντοχή και κατανάλωση αντιβιοτικών. Η πρόληψη των λοιμώξεων, η σωστή θεραπεία και η σωστή χρήση αντιβιοτικών, πρέπει να γίνει «κτήμα» όλων, καθώς το τέλος των «θαυμαστών φαρμάκων» είναι επί θύρας, εφόσον δεν έχουν κυκλοφορήσει την τελευταία δεκαετία ούτε πρόκειται να κυκλοφορήσουν τουλάχιστον για μια δεκαετία νεότερα αντιβιοτικά, δραστικά στα ανθεκτικά μικρόβια.

«Διεγείρουμε τη μικροβιακή αντοχή»

«Επιλέγοντας λανθασμένα, υπερκαταναλώνοντας σε ατελείωτες θεραπείες και συνδυασμούς ή χορηγώντας αντιβιοτικά, ενώ δεν υπάρχει λοίμωξη για του λόγου το ασφαλές ή για "άχρηστη προφύλαξη", "διεγείρουμε τη μικροβιακή αντοχή", με τραγικό αποτέλεσμα τον θάνατο ασθενών από μικρόβια ανθεκτικά σε όλα τα αντιβιοτικά», ανέφερε η Ελένη Γιαμαρέλλου, λοιμωξιολόγος, ομότιμη καθηγήτρια Παθολογίας του ΕΚΠΑ.

Σημείωσε ότι το 51,8% των μικροβίων που απομονώνονται στα νοσοκομεία είναι πολυανθεκτικά μικρόβια και πάνω από το 50% ανθεκτικά στα περισσότερα διαθέσιμα αντιβιοτικά. Τα ελληνικά νοσοκομεία, είπε η κ. Γιαμαρέλλου, έχουν υψηλά ποσοστά μικροβίων και, σύμφωνα με στοιχεία του 2015, το 44% των ασθενών που προσβλήθηκαν έχασε τη ζωή του και περίπου το 30% χρειάσθηκε επιπλέον νοσηλεία.

Το πρόβλημα δεν εξαντλείται μόνο στα νοσοκομεία, όπου η υπερκατανάλωση αντιβιοτικών αγγίζει το 55%, αλλά και στην κοινότητα, αφού «καταναλώνουμε αντιβιοτικά σαν "καραμέλες"».

Από την τελευταία επίσημη δημοσκόπηση που έγινε στη χώρα μας, τον Νοέμβριο του 2015, διαπιστώθηκε ότι ένας στους δύο ενήλικες άνω των 18 ετών έχει πάρει αντιβιοτικά τον τελευταίο χρόνο και 70,5% των παιδιών, κάτω των 18 ετών. Επιπλέον, ένας στους τέσσερις, που λαμβάνει αντιβιοτικό, το παίρνει χωρίς συνταγή, είτε αγοράζοντάς το (15,6%) είτε έχοντας στο σπίτι από προηγούμενη χρήση (36%).
Συμπτώματα για τα οποία οι Έλληνες παίρνουν αντιβιοτικά είναι το συνάχι, σε ποσοστό 90,7%, ο πονόλαιμος (76,8%), ο πυρετός (66,9%), η διάρροια (90,8%), «δηλαδή, 100% για ιώσεις», όπως είπε η κ. Γιαμαρέλλου.

Σύμφωνα με την ίδια, για την κατάσταση ευθύνες φέρουν και οι επαγγελματίες υγείας, αφού είναι επιστημονικά τεκμηριωμένο ότι η υπερκατανάλωση προκαλεί μικροβιακή αντοχή και με την ορθολογική χορήγηση μπορεί να μειωθεί η αντοχή ή ακόμα να προληφθεί η ανάπτυξη αντοχής και να διασωθούν επιτέλους τα πολυτιμότερα φάρμακα.

Μίλησε για το Strep-test στην αμυγδαλίτιδα και φαρυγγίτιδα που πρέπει να γίνεται στο ιατρείο από τον ίδιο τον γιατρό, που ασκεί Πρωτοβάθμια Περίθαλψη και το οποίο εξασφαλίζει σε 5-10 λεπτά την απουσία ή την παρουσία πυογόνου στρεπτόκοκκου και, επομένως, τη χορήγηση ή όχι πενικιλίνης. Είναι φθηνό: Στοιχίζει 1-2 ευρώ και δεν αποτελεί εργαστηριακή εξέταση για τον μικροβιολόγο.

Ωστόσο, σε μελέτη που διοργανώθηκε από τη Δ' Παθολογική Κλινική του Νοσοκομείου «Αττικόν» το 2006-2007, σε συνεργασία με τους Παιδιάτρους που ασκούν ΠΦΥ στη ΝΔ Αττική, διαπιστώθηκε ότι οι παιδίατροι που δεν χρησιμοποιούσαν το Strep test συνταγογραφούσαν πολύ συχνότερα αντιβιοτικά σε ποσοστό 72,2%, έναντι 28,2% που χρησιμοποιούσαν το Strep-test.

Αναφερόμενη στα νοσοκομεία, η κ. Γιαμαρέλλου, υπογράμμισε την ανάγκη οργάνωσης σε κάθε νοσοκομείο ειδικής ομάδας επιτήρησης της κατανάλωσης και της ορθής χρήσης των αντιβιοτικών, προτείνοντας σειρά μέτρων για τη διαχείριση και επιτήρηση της ορθολογικής συνταγογραφίας, ενώ μίλησε και για συνεχή εκπαίδευση των επαγγελματιών υγείας.

«Η νομοθεσία για την υποχρεωτική συνταγογραφία των αντιβιοτικών στην κοινότητα δεν εφαρμόζεται. Το Strep-test αφορά δυστυχώς "προσωπική πρωτοβουλία" και η εφαρμογή "πολιτικής ελέγχου" στη συνταγογραφία των αντιβιοτικών, ενώ είναι επιβεβλημένη και τεκμηριωμένη με βάση την ελληνική "αντοχή", δεν ακολουθείται ούτε ελέγχεται», κατέληξε.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Κορονοϊός - Μπόρις Τζόνσον: Μηνύματα στήριξης από Τερέζα Μέι και Ντέιβιντ Κάμερον

01:28

Οι γιατροί της είπαν πως θα πεθάνει λόγω κιλών. Η μεταμόρφωσή της θα σας σοκάρει...(photos)

01:24

Αυτοί οι άντρες αρέσουν περισσότερο στις γυναίκες

01:12

#Μένουμε_Σπίτι: Η Κάτια Δανδουλάκη διαβάζει παραμύθι για τα παιδιά (vid)

01:10

Κορονοϊός: Ράλι στη Wall Street - Μεγάλη πτώση στο πετρέλαιο

00:48

Θες να μάθεις πόσα χρόνια θα ζήσεις; Δες εδώ

00:35

Ο γιος του Tom Hanks δείχνει πώς θα φτιάξεις μάσκα προστασίας για το πρόσωπο με ένα μαντήλι και δύο λαστιχάκια μαλλιών (video)

00:20

Σήμερα 07/04: Ό,τι δεν φαντάζεσαι, είναι πιθανό να συμβεί!

00:10

Σαν σήμερα το 2005 πέθανε ο σερ του ελληνικού πενταγράμμου, Γρηγόρης Μπιθικώτσης

00:01

Θεσσαλία: Εκτεταμένα προβλήματα λόγω κακοκαιρίας στον δήμο Ζαγοράς – Μουρεσίου

23:53

Θρήνος σε Ισπανία και Σερβία, «έφυγε» ο Ράντομιρ Άντιτς

23:52

Κορονοϊός: Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο μετατρέπεται σε κέντρο ελέγχου για τον Covid-19

23:52
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
DPG NETWORK
ened ΜΕΛΟΣ ΕΝΕΔ Monetized by DPG Digital Media ©2010-2020 Newsbomb.gr - All rights reserved