ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ

Βουλευτές ζητούν να διαγραφεί το «χρέος» του 85χρονου

Βουλευτές ζητούν να διαγραφεί το «χρέος» του 85χρονου
Ζητούν ακόμη και διαγραφή του χρέους!

Ρεπορτάζ:

Παναγιώτης Σουρέλης

Νέες αντιδράσεις στις τάξεις των βουλευτών προκαλεί το δράμα του 85χρονου Παύλου Καρδάση, που υπέστη εγκεφαλικό, όταν είδε, όπως λέει, το όνομά του δημοσιευμένο στη λίστα του υπουργείου Οικονομικών με τους μεγαλοοφειλέτες του ελληνικού δημοσίου. Όπως αποκάλυψε το newsbomb, ο ηλικιωμένος κληρονόμησε ένα χρέος από τον αδελφό του πριν από περίπου 30 χρόνια, το οποίο με την πάροδο των ετών γιγάντωσε, με αποτέλεσμα σήμερα να ανέρχεται στις 865.773,67 ευρώ! Όμως, ο 85χρονος όχι μόνο αδυνατεί, όπως είναι λογικό, να πληρώσει αυτό το ποσό, αλλά ακόμη και μία αποκλειστική νοσοκόμα. «Με βρίσκετε στο κρεβάτι του πόνου. Οι γιατροί έκαναν ό,τι μπορούσαν. Μου είπαν, ότι θα χρειαστεί χρόνος προκειμένου να μπορέσω και πάλι να κινήσω το αριστερό μου πόδι και χέρι. Δεν μπορώ ούτε στο ψυγείο να σηκωθώ να πάω, για πιω ένα ποτήρι νερό. Χρειάζομαι αποκλειστική νοσοκόμα. Πώς θα την πληρώσω, όμως, με τη σύνταξη των 345 ευρώ που παίρνω από τον ΟΓΑ;» δηλώνει ο 85χρονος.

Η υπόθεση του 85χρονου έχει προκαλέσει την ευαισθησία βουλευτών από διαφορετικές πολιτικές παρατάξεις. Καταγγέλλουν την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για τη δημοσιοποίηση ονομάτων ελαφρά την καρδία και χωρίς να έχει γίνει η απαιτούμενη έρευνα για κάθε περίπτωση ξεχωριστά, ενώ κάποιοι θέτουν ευθέως θέμα ρύθμισης και διαγραφής του χρέους.

Γιάννης Πλακιωτάκης, βουλευτής ΝΔ

Από ό,τι φαίνεται και η συγκεκριμένη λίστα είναι ένα ακόμη δείγμα γονατογραφήματος. Δεν έχει γίνει η απαιτούμενη επεξεργασία και επιπλέον κανείς δεν μας εγγυάται ποια από τα οφειλόμενα ποσά μπορούν στην πραγματικότητα να εισπραχθούν. Νομίζω, ότι πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί. Οι πολίτες τα φέρνουν δύσκολα πέρα και όχι μόνο επειδή δέχονται οικονομική και κοινωνική πίεση. Μάλιστα, εξαιτίας αυτού του γεγονότος, πολλοί άνθρωποι μέσα από τη δύσκολη οικονομική πραγματικότητα που βιώνουμε, έχουν δώσει τέλος στη ζωή τους, έχει αυξηθεί δραματικά ο αριθμός των αυτοκτονιών. Δεν μπορούμε να εκθέτουμε συνειδήσεις και υπολήψεις χωρίς αιτία. Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί, γιατί εάν αποδειχθεί στην πορεία, ότι κάποιος δεν οφείλει το αναγραφόμενο ποσό, ήδη θα έχει καταδικαστεί από την κοινή γνώμη, θα έχει επιβαρυνθεί η υγεία του, όμως πού θα βρει το δίκιο του.

Θανάσης Πλεύρης, βουλευτής ΛΑ.Ο.Σ.

Η ανάγκη να δημοσιοποιηθούν οι οφειλέτες του δημοσίου σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογεί το να μην ελέγχονται τα στοιχεία και να διαπομπεύονται άνθρωποι. Η κυβέρνηση όφειλε να δημοσιοποιήσει τους «καρχαρίες» που λυμαίνονται το δημόσιο χρήμα και όχι τον κάθε φουκαρά που δεν υπάρχει πλέον στη ζωή ή απλώς είχε μία ατυχία στις επιχειρήσεις του. Η υπόθεση του 85χρονου αποδεικνύει, ότι όταν δημοσιοποιούνται στοιχεία, θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και να μην θυσιάζουμε τα πάντα για την επικοινωνία.

Αστέριος Ροντούλης, βουλευτής ΛΑ.Ο.Σ.

Η φοροδιαφυγή συνιστά έγκλημα εναντίον της κοινωνίας. Γιατί από τους φόρους το κράτος καλείται να καλύψει υποχρεώσεις του, που έχουν σχέση με την υγεία, με την παιδεία, με την άμυνα, την πρόνοια και την εν γένει κρατική λειτουργία. Αυτός λοιπόν που φοροδιαφεύγει εκ προοιμίου, εγκληματεί εις βάρους του κοινωνικού συνόλου. Όσον αφορά, όμως, τη λίστα φοροφυγάδων που κυκλοφόρησε το υπουργείο Οικονομικών, πρέπει να ειπωθεί, ότι είναι προχειρογραμμένη και ουσιαστικά η ελληνική πολιτεία δεν θα αντλήσει ούτε το 1% των εσόδων, που σκοπεύει να αντλήσει από τους φοροφυγάδες. Με άλλα λόγια το υπουργείο Οικονομικών θα έπρεπε με σοβαρότητα και όχι με γονατογραφήματα, να προσεγγίσει το στόχο της άντλησης εσόδων από μεγάλους φοροφυγάδες, χωρίς να ξεχνά παράλληλα, ότι οι μεγαλύτεροι φοροδιαφεύγοντες είναι δημόσιοι οργανισμοί και επιχειρήσεις.

Δημήτρης Στρατούλης, μέλος Πολιτικής Γραμματείας ΣΥΝ

Θεωρώ ότι η ιστορία με τη δημοσίευση των ονομάτων των μεγαλοοφειλετών χρησιμοποιήθηκε από την κυβέρνηση ως ένας μεγάλος αντιπερισπασμός, για να κοιμίσει την κοινή γνώμη εν όψει των μεγάλων φορολογικών χαρατσιών, που επέβαλλε με το φόρος αλληλεγγύης στα εισοδήματα, το φόρο επιτηδεύματος για τους ελεύθερους επαγγελματίες και το περιβόητο τέλος ακίνητης περιουσίας. Επίσης είναι σαφές, ότι η λίστα αυτή συντάχθηκε κυριολεκτικά στο πόδι και αυτό φαίνεται από το γεγονός, ότι σε αυτή συμπεριλαμβάνονται είτε οφειλέτες οι οποίοι έχουν πεθάνει προ πολλού, είτε εταιρείες που έχουν χρεοκοπήσει, διαλυθεί και σήμερα δεν υπάρχουν. Ναι μεν είχαμε μία απαίτηση ως πολίτες να δημοσιοποιηθούν τα ονόματα όσων χρωστούν στο δημόσιο, αλλά το κύριο που μας ενδιαφέρει είναι να υπάρχουν τρόποι, τακτικές και εργαλεία από την κυβέρνηση, προκειμένου να εισπράξει αυτούς του φόρους από όσους πραγματικά τους χρωστάνε. Και το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι, ότι δεν υπάρχει μηχανισμός να εισπράξει τα χρωστούμενα. Ο τρόπος με τον οποίο συντάχθηκε και δημοσιοποιήθηκε η λίστα, έχει δημιουργήσει ανθρώπινα δράματα και τραγωδίες και ειδικά σε πολίτες που αισθάνονται υπεύθυνοι απέναντι στις υποχρεώσεις τους προς την πολιτεία και την κοινωνία. Για τη δραματική περίπτωση του 85χρονου, που βρέθηκε να διαπομπεύεται για χρέη που δεν ήταν ουσιαστικά δικά του, νομίζω ότι με παρέμβαση τη κυβέρνησης θα πρέπει να υπάρξει άμεση ρύθμιση και διαγραφή αυτού του χρέους.

Πάνος Σκουρτέλης, εκπρόσωπος Τύπου ΣΥΝ

Αυτή τη στιγμή το μείζον είναι όχι κινήσεις εντυπωσιασμού, όπως λίστες ονομάτων, όπου πολλοί ίσως ακόμη και να μην βρίσκονται στη ζωή, αλλά αυτό που απαιτείται είναι να υπάρξει μία σοβαρή προσπάθεια φορολογικής μεταρρύθμισης, που θα έχει όμως το στοιχείο της κοινωνικής δικαιοσύνης και της αναδιανομής του πλούτου. Η κυβέρνηση μέχρι τώρα κινείται στην αντίθετη λογική, εφαρμόζει μέτρα τα οποία είναι άδικα για τους πολλούς, αφήνει στο απυρόβλητο αυτούς που κατέχουν τον πλούτο και κινείται σε μία επικοινωνιακή λογική εντυπωσιασμού. Ενδεχομένως, λοιπόν και αυτή η περίπτωση να είναι θύμα αυτής της αντίληψης.