ΕΔΩ ΜΟΣΧΑ

Tσούρκιν: Oι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ με παρακολουθούν

Tσούρκιν: Oι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ με παρακολουθούν

Την αφοπλιστική ομολογία ότι είναι βέβαιος πως οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες παρακολουθούν τόσο τα τηλέφωνά του, όσο και το γραφείο του στο κτίριο του ΟΗΕ έκανε απόψε ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσίας στον Οργανισμό πρέσβης Βιτάλι Τσούρκιν.

Μιλώντας στο Πρώτο ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο ο κ. Τσούρκιν είπε ότι είναι πεπεισμένος πως «με την επίσημη ιδιότητά μου με παρακολουθούν πάντοτε, έχουμε περάσει μέσα από τον ψυχρό πόλεμο, γι’ αυτό και δεν με επηρεάζει απολύτως αυτή η παρακολούθηση».

«Για παράδειγμα είμαι απολύτως βέβαιος ότι παρακολουθείται το κινητό μου τηλέφωνο, αυτό είναι αυτονόητο και το θεωρώ ως δεδομένο. Διαθέτουμε, φυσικά, μυστικούς χώρους, όπου μπορώ να συζητήσω εμπιστευτικά με τους συναδέλφους μου ορισμένα ζητήματα. Αλλά ακόμη και να μην με ακούει κανείς, εγώ έχω ως αφετηρία μου το γεγονός ότι με παρακολουθούν», είπε με ασυνήθιστη για διπλωμάτη ειλικρίνεια ο Β.Τσούρκιν, γνωστός στην Ελλάδα καλά από την εποχή, που ήταν ειδικός απεσταλμένος της Μόσχας στην Γιουγκοσλαβία.

Οι δηλώσεις Τσούρκιν έρχονται να προστεθούν σε μια σειρά αποκαλύψεων και δημοσιευμάτων, που αναπαράγουν τα ρωσικά ΜΜΕ και βασίζονται στα στοιχεία των Wikileaks και τις δηλώσεις του Έντουαρντ Σνόουντεν, σύμφωνα με τις οποίες η αμερικανική μυστική υπηρεσία ΑΝS παρακολουθεί όχι μόνο μια σειρά από σημαντικούς ξένους ηγέτες όπως η καγκελάριος Μέρκελ, αλλά και οποιονδήποτε πολίτη επιθυμήσει, αξιοποιώντας στο έπακρο τις δυνατότητες της σύγχρονης τεχνολογίας και την πληθώρα των κινητών συσκευών, που χρησιμοποιούμε.