ΕΔΩ ΜΟΣΧΑ

Η Μόσχα ζητά απομάκρυνση του Ουκρανού ΥΠΕΞ

Η Μόσχα ζητά απομάκρυνση του Ουκρανού ΥΠΕΞ

Με αυστηρή νότα διαμαρτυρίας η Μόσχα απαιτεί να τιμωρηθούν οι ένοχοι για τα «όργια» γύρω από τη ρωσική Πρεσβεία στο Κίεβο και να καταβληθεί το κόστος για τις ζημιές που προκλήθηκαν. Μάλιστα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι αδυνατεί να κατανοήσει πώς θα είναι δυνατή η περαιτέρω συνεργασία με τον Αντρέει Ντέσιτσα, ασκώντα χρέη υπουργού Εξωτερικών της Ουκρανίας, έπειτα από τις χυδαίες ύβρεις, που εκτόξευσε κατά του προέδρου Πούτιν, όταν προσπαθούσε, όπως ισχυρίστηκε νωρίτερα, «να καλμάρει το πλήθος των διαδηλωτών».

Ο κ. Ντέσιτσα «έχει προφανώς από ποιον να διδαχθεί» είπε ειρωνικά ο Σ.Λαβρόφ, αναφερόμενος στις ύβρεις, που είχε χρησιμοποιήσει για την ευρωπαϊκή ηγεσία η Β.Νούλαντ, υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ.
Πολλοί άλλοι αξιωματούχοι της ρωσικής κυβέρνησης και εκπρόσωποι των κοινοβουλευτικών κομμάτων απαιτούν σε διάφορους τόνους από την κυβέρνηση του Κιέβου και προσωπικά από τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο Πετρό Ποροσένκο την άμεση απομάκρυνση του Α.Ντέσιτσα.

Σύμφωνα με τον Σ.Λαβρόφ συμμετείχαν στην επίθεση κατά της ρωσικής Πρεσβείας και «επεδίωκαν προφανώς την κατάληψη και λεηλασία της» όχι μόνο οι νεοναζί, που ηγήθηκαν της διαδήλωσης μπροστά στο κτίριο, αλλά και άνδρες του μισθοφορικού ειδικού σώματος «Αζόφ», το οποίο χρηματοδοτείται από τον μεγαλοεπιχειρηματία και «κυβερνήτη» του Ντιεπροπετρόφσκ Ίγκορ Καλαμόισκι.

Ο Σ.Λαβρόφ εξέφρασε επίσης τη βαθιά απογοήτευσή του για το γεγονός ότι οι δυτικές χώρες, παρά το γεγονός ότι καταδικάζουν την επίθεση, τελικά δεν υιοθέτησαν το ψήφισμα διαμαρτυρίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και μπλόκαραν την καταδίκη του Κιέβου. Κατά το Ρώσο υπουργό Εξωτερικών οι δυτικές πρωτεύουσες, αντί να ωθήσουν το Κίεβο σε συνεννόηση, προωθούν την σκλήρυνση της στάσης του στις διαπραγματεύσεις για το φυσικό αέριο, η οποία πιθανότατα «καθοδηγείται παρασκηνιακά από τρίτη χώρα».

Το υπονοούμενο αφορά προφανώς τις Ηνωμένες Πολιτείες, που έχουν «υιοθετήσει» την ουκρανική ηγεσία από την πρώτη στιγμή των διαδηλώσεων του Μαϊντάν (Πλατείας) της Ανεξαρτησίας.

Σύμφωνα με τις πρώτες εξηγήσεις, που έδωσε ο κ. Ντέσιτσα, έσπευσε να καθησυχάσει τους διαδηλωτές, που πετούσαν αυγά, πέτρες και χρώματα στο κτίριο της ρωσικής Πρεσβείας και κατέβασαν από τον ιστό της τη ρωσική σημαία, με σκοπό «να αποφευχθούν τα χειρότερα». Γι' αυτό υποτίθεται ότι κι ο ίδιος δεν απέφυγε να επιτεθεί στη Ρωσία ζητώντας ενώπιον των διαδηλωτών να φύγει από την Ουκρανία και να καθυβρίσει ως «γαμ...όλη» τον πρόεδρο Πούτιν, χρησιμοποιώντας έναν χυδαίο υβριστικό χαρακτηρισμό, που εξαιρετικά σπάνια ακούγεται δημοσίως στη διεθνή διπλωματική σκηνή.

Σχολιάζοντας με λακωνικό, αλλά και αινιγματικό τρόπο τις ύβρεις, ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε ότι μετά την αντίδραση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών θα υπάρξει οπωσδήποτε αντίδραση της προεδρίας της χώρας, αλλά γι' αυτό μπορεί να χρειαστεί «περισσότερος χρόνος».

Διαβάστε επίσης:

Αποκαλύπτεται η οικτρή κατάσταση του Ουκρανικού Στρατού

Έντονος εκνευρισμός στην Ρωσία για το σχόλιο του Ουκρανού ΥΠΕΞ για τον Πούτιν