ΕΔΩ ΜΟΣΧΑ

H Μόσχα κάνει πλάκα στην Ουάσιγκτον!

H Μόσχα κάνει πλάκα στην Ουάσιγκτον!

-Ρωσικό υπουργείο Άμυνας: Εκτός απ’ το YouTube υπάρχουν και άλλοι πιο ακριβείς μέθοδοι συγκέντρωσης στοιχείων

-O Πούτιν γιορτάζει την Ημέρα του Στόλου, οι Ουκρανοί λιποτακτούν μαζικά

Η Μόσχα διαψεύδει κατηγορηματικά τους αμερικανικούς ισχυρισμούς περί «15 χιλιάδων Ρώσων στρατιωτικών στα σύνορα με την Ουκρανία» και ειρωνεύτηκε την επιμονή των Αμερικανών να μην παρουσιάζουν οποιεσδήποτε αποδείξεις, συστήνοντας να αξιοποιούν και άλλες μεθόδους εκτός από το Facebook και το Youtube.

«Οι διεθνείς παρατηρητές δεν εντόπισαν κάποιες παραβιάσεις, είτε μη δηλωμένη στρατιωτική δραστηριότητα από πλευράς της Ρωσίας στα σύνορα με την Ουκρανία», δήλωσε ο υποστράτηγος Ίγκορ Κανασένκοφ, σχολιάζοντας τους περί του αντιθέτου ισχυρισμούς του Αμερικανού πρεσβευτή στο ΝΑΤΟ Ντάγκλας Λιουτ και της εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μαρί Χαρφ.

«Για τη διασαφήνιση της κατάστασης θεωρούμε απαραίτητο για άλλη μια φορά να υπενθυμίσουμε στους συναδέλφους πέραν του ωκεανού, ότι εκτός από τα κοινωνικά δίκτυα, από τα οποία σήμερα, ως γνωστόν, αντλούν το μέγιστο μέρος των πληροφοριών τους για τις ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας, υπάρχουν και άλλες πηγές πληροφόρησης, η αξιοπιστία των οποίων δεν γεννά αμφιβολίες», ανακοίνωσε ο επίσημος εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας.

Οι Ρώσοι στρατιωτικοί υπενθυμίζουν ότι το τελευταίο διάστημα την περιοχή των συνόρων Ρωσίας και Ουκρανίας επισκέφθηκαν πολυάριθμοι επιθεωρητές, συνολικά 18 διεθνείς αντιπροσωπείες τους τελευταίους τέσσερις μήνες στο πλαίσιο της υλοποίησης της συμφωνίας της Βιέννης του 2011 και του Συμφώνου για τους Ανοιχτούς Ουρανούς. Οι παρατηρητές αυτοί, που προέρχονταν όχι μόνο από ΗΠΑ, αλλά και από χώρες του ΝΑΤΟ και την Ουκρανία, πραγματοποίησαν υπερπτήσεις πάνω από την περιοχή των συνόρων και επισκέφθηκαν τις στρατιωτικές μονάδες, που τους ενδιέφεραν, χωρίς να διαπιστώσουν οποιαδήποτε στρατιωτική δραστηριότητα σπό πλευράς Ρωσίας.

Αντιστρέφοντας την κατηγορία, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας εξέφρασε την αμφιβολία του ότι υπό τις υπάρχουσες συνθήκες είναι δυνατή η πραγματοποίησης παρόμοιων επιθεωρήσεων. «Είμαστε πεπεισμένοι ότι τα αποτελέσματα των επίσημων επιθεωρήσεων αυτών των περιοχών θα κατέγραφαν εκεί μεγάλη συγκέντρωση των ουκρανικών δυνάμεων, οπλισμού και στρατιωτικών τεχνικών μέσεων, τα οποία τακτικά εκτοξεύουν πυρά σε ρωσικά αστικά κέντρα και έχουν ήδη προκαλέσει τον θάνατο και τον τραυματισμό πολιτών μας», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

Σε αντίθεση με την εικόνα, που δίνει ο ρωσικός στρατός και εν γένει οι ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας, δραματική μοιάζει να είναι η κατάσταση στον ουκρανικό στρατό. Από το Σεβερομόρσκ στο Βόρειο Παγωμένο Ωκεανό ο Βλαντίμιρ Πούτιν πραγματοποίησε άλλη μια επίδειξη πολεμικής ισχύος εκμεταλλευόμενος την αφορμή της Ημέρας του Πολεμικού Ναυτικού, που εορτάστηκε πανηγυρικά σε ολόκληρη τη Ρωσία.

Ο Ρώσος ηγέτης απέφυγε να αναφερθεί πιο ειδικά στην Κριμαία και τη Σεβαστούπολη, όμως τόνισε ότι μια από τις βασικές προτεραιότητές του είναι η ενίσχυση της μαχητικής ισχύος του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας και ο νοών νοείτω.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του ρωσικού υπουργείου Άμυνας αυτή τη στιγμή ναυπηγούνται περί τα 60 συνολικά νέα πλοία για το ρωσικό Στόλο, τα οποία θα ενταχθούν στο δυναμικό του τα επόμενα χρόνια.

Την ίδια στιγμή εξαιρετικά αρνητικές είναι για το Κίεβο οι πληροφορίες, που καταφθάνουν από τις στρατιωτικές μονάδες και τις επιδόσεις τους στην αντιμετώπιση των «τρομοκρατών» και των «ξένων κατακτητών», όπως ισχυρίστηκε ο Ουκρανός πρόεδρος Πετρό Ποροσένκο, ο οποίος αμφισβήτησε ακόμη και τη σχετική εκτίμηση του ΟΗΕ, ότι στη χώρα του δηλαδή διεξάγεται εμφύλιος πόλεμος.

Σύμφωνα και με τον υπουργό Οικονομικών του Κιέβου τα οικονομικά μέσα για τη διεξαγωγή του πολέμου (αν δεν έχουν εξανεμιστεί ήδη όπως υποστηρίζουν άλλες πηγές) επαρκούν έως την 1η Αυγούστου. Το γεγονός αυτό είναι ακόμη πιο ορατό στις στρατιωτικές μονάδες, από όπου καταφθάνουν μηνύματα απόγνωσης εδώ και πολλές εβδομάδες. Σε πολυάριθμες περιπτώσεις Ουκρανοί στρατιωτικοί στέλνουν μηνύματα στις οικογένειές τους ή στο Διαδίκτυο ότι έχουν εξαντληθεί τα εφόδια σε τρόφιμα και πυρομαχικά. Πολλοί από τους γονείς και τους συγγενείς των στρατιωτικών αποκλείουν στρατόπεδα και μονάδες, ζητώντας να επιστρέψουν οι στρατευμένοι, καθώς το κράτος δεν είναι σε θέση να τους συντηρήσει και να τους προστατεύσει, αλλά και γιατί ο πόλεμος δεν έχει κανένα νόημα για τους ίδιους. Σε αρκετές περιπτώσεις οι διαδηλωτές, κυρίως γυναίκες, που κινούνται επιθετικά εναντίον αξιωματικών καίνε τα φύλλα πορείας της νέας επιστράτευσης, την οποία κήρυξε ο πρόεδρος Ποροσένκο.

Την εικόνα της κατάρρευσης συμπληρώνουν οι συνεχείς ειδήσεις για φαινόμενα μαζικής λιποταξίας από τις γραμμές του στρατού. Τα ρωσικά ΜΜΕ δείχνουν εικόνες από 41 στρατιωτικούς της Ουκρανίας, που παραδόθηκαν και ζήτησαν τη βοήθεια των ρωσόφωνων ανταρτών για να περάσουν σε ρωσικό έδαφος. Οι περισσότεροι από αυτούς προέρχονται από τη Δυτική Ουκρανία και σε σπαστά ή καθόλου ρωσικά δηλώνουν χωρίς να κρύβουν τα πρόσωπά τους ότι είδαν με τα μάτια τους ότι οι αντάρτες είναι φιλικοί και κανονικοί κάτοικοι της περιοχής, που τους φρόντισαν και δεν έχουν σχέση με την εικόνα των τρομοκρατών, που είχαν από τις διοικήσεις τους. Θεωρούν μάλιστα ότι θα είχαν με βεβαιότητα σκοτωθεί, αν δεν είχαν διευκολυνθεί να καταφύγουν στη Ρωσία.

Σε άλλο περιστατικό, δύο Ουκρανοί συνοριοφύλακες, που εμφανίζονται με καλυμμένα πρόσωπα, δήλωσαν ότι ζήτησαν τη ρωσική υπηκοότητα και δεν επιθυμούν να στρέφονται πλέον εναντίον του λαού τους. Όλο και πιο άσχημα τα μαντάτα για την ηγεσία του Κιέβου και τους «δημοκράτες» υποστηρικτές του.

Διαβάστε επίσης:

Ανεβαίνουν δραματικά οι τόνοι στη διπλωματική κόντρα

Ρωσία: Οι ΗΠΑ φέρουν μέρος της ευθύνης για την ουκρανική κρίση