ΓΙΩΡΓΟΣ E. ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΙΔΗΣ

Σκάνδαλο-μαμούθ! Φωτογραφική εξαίρεση τινάζει στον αέρα το PSI

Σκάνδαλο-μαμούθ! Φωτογραφική εξαίρεση τινάζει στον αέρα το PSI

Για να πλουτίσουν κάποιοι, εξαίρεσαν από το "κούρεμα"συγκεκριμένα ομόλογα τριών ΔΕΚΟ! Οι κάτοχοί τους βγάζουν 3,5 δισ. ευρώ, αμύθητα κέρδη και για όσους έχουν επενδύσει στη χρεοκοπία μας, αν ενεργοποιηθούν τα cds

Πρόκειται για τεράστιο σκάνδαλο. Την ώρα που προσπαθούν να μας πείσουν ότι όλο το μέλλον της χώρας και των επόμενων γενεών κρέμεται από την επιτυχία του «κουρέματος» (του περιβόητου PSI+) και έχουν εντάξει τους πάντες σε αυτό, εξαιρούν –χωρίς καμία απολύτως δικαιολογία- 24 συγκεκριμένες σειρές ομολόγων. Πρόκειται για 10 ομόλογα του ΟΣΕ, 5 του ΟΑΣΑ και 9 της ΕΑΣ, συνολικού ύψους 6,9 δισ. ευρώ. Είναι, μάλιστα, χαρακτηριστικό ότι η εξαίρεση έγινε κάτω από το τραπέζι, αφού καμία σχετική αναφορά δε γινόταν στο κείμενο που ενέκρινε το υπουργικό συμβούλιο, δίνοντας σαφέστατα την εντύπωση ότι το «κούρεμα» αφορά στους πάντες. Και, όντως, πρόκειται για τη μόνη εξαίρεση, αφού κανονικότατα κουρεύονται ομόλογα που σαφέστατα θα είχαν πολύ περισσότερους λόγους να εξαιρεθούν, όπως αυτά που κατέχουν φυσικά πρόσωπα τα οποία εμπιστεύθηκαν τις αποταμιεύσεις τους στο ελληνικό Δημόσιο, ασφαλιστικά Ταμεία, ομόλογα που είχαν δοθεί ως αποζημίωση σε απολυμένους (της Ολυμπιακής, για παράδειγμα), αλλά και αυτά τα οποία υποχρεώθηκαν να αποδεχτούν οι φαρμακοβιομηχανίες, αντί των εκατομμυρίων ευρώ που είχαν να παίρνουν από τα νοσοκομεία και τα οποία ήδη σημείωναν τετραετή καθυστέρηση.

Η όλη μεθόδευση είναι και φωτογραφική και σκανδαλώδης:

- Αφενός γιατί κανείς δε γνωρίζει ποιος έχει σήμερα στα χέρια του αυτά τα ομόλογα. Οποιος και να είναι ο κάτοχός τους, πάντως, επωφελείται γιατί γλιτώνει το «κούρεμα» άνω του 50% που υφίστανται ΟΛΟΙ οι υπόλοιποι. Ουσιαστικά, ο κάτοχος των συγκεκριμένων ομολόγων κερδίζει περισσότερα από 3,5 δισ. ευρώ με μια κίνηση!

- Αφετέρου, διότι –δεδομένου ότι είναι αλήθεια πως το PSI εξελίσσεται πολύ καλά- αυτά τα χρήματα ακριβώς λείπουν για να φτάσει στο 90% το ποσοστό όσων εντάσσονται στο «κούρεμα». Μια τέτοια εξέλιξη θα σημαίνει ότι πολύ δύσκολα μπορεί κάποιος διεθνής οίκος να θεωρήσει ότι υπάρχει πιστωτικό γεγονός (χρεοκοπία) της Ελλάδας και, άρα, ότι ενεργοποιούνται τα ασφάλιστρα κινδύνου (cds). Δηλαδή, η εξαίρεση των συγκεκριμένων ομολόγων μπορεί να κάνει τη διαφορά και, από μόνη της, να οδηγήσει στη χρεοκοπία της χώρας, κάνοντας πλουσιότερους κατά πολλά εκατομμύρια όσους κατέχουν τα σχετικά cds. Με άλλα λόγια, εύλογα μπορεί το μυαλό του μέσου Ελληνα να πάει στα δημοσιεύματα περί συγκεκριμένων –ακόμη και συγγενικών (σύμφωνα με τις καταγγελίες Καμμένου)- προσώπων που βρίσκονταν πολύ κοντά στην προηγούμενη κυβέρνηση και φημολογήτο ότι είχαν επενδύσει τεράστια ποσά σε cds (και, κατ’ επέκτασιν, είχαν στοιχηματίσει στη χρεοκοπία της χώρας). Ένα σενάριο που δύσκολα μπορεί να χαρακτηριστεί ως μη ρεαλιστικό και σημαίνει, βεβαίως, ότι ο εμπνευστής της συγκεκριμένης -πολύ περίεργης- εξαίρεσης πιθανόν να έψαχνε τρόπο να διασφαλίσει ότι τελικά θα υπάρξει πιστωτικό γεγονός, μόνο και μόνο για να πλουτίσουν αυτοί που πόνταραν στη χρεοκοπία μας.

Για κάποιο θολό και αδιευκρίνιστο λόγο, λοιπόν, η επιτυχία του PSI+ τίθεται εν αμφιβόλω και το πακέτο σωτηρίας της χώρας εκτίθεται σε αναίτιο και αναιτιολόγητο κίνδυνο. Μόνο και μόνο, επειδή μία κατηγορία τίτλων που είναι επιλέξιμοι για το PSI+ και θα μπορούσε να έχει υπαχθεί στις ρήτρες υποχρεωτικής συμμετοχής της μειοψηφίας (CACs) βάσει του νόμου που ψήφισε η Βουλή, αίφνης και κατά περίεργο τρόπο εξαιρέθηκε κατά τη δημόσια πρόσκληση. Η ειδική αυτή μεταχείριση εκθέτει σε κίνδυνο όλο το πακέτο της βοήθειας, για το οποίο υπήρξε πρωτοφανής ευρωπαϊκή διαβούλευση και, μέσω της πρόσκλησης προς τους ομολογιούχους, ζητείται μια χωρίς προηγούμενο διεθνής συναίνεση υπέρ της Ελλάδας.

Πρακτικά, ενώ μπορεί να εξασφαλιστεί η επιτυχία του PSI+ και η αποφυγή της χρεοκοπίας, αυτή –πλέον- εναποτίθεται στην καλή θέληση συγκεκριμένων κατόχων τίτλων με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου. Με άλλα λόγια, θα αποφύγουμε τη χρεοκοπία αν, για κάποιον λόγο, οι κάτοχοι των συγκεκριμένων ομολόγων αποφασίσουν να πάνε κόντρα στα στενά οικονομικά τους συμφέροντα και εθελοντικά συμμετάσχουν στο κούρεμα (και πετάξουν στα σκουπίδια 3,5 δισ. ευρώ!), αφού η δημόσια διαβούλευση ρητά τους εξαιρεί από την υποχρεωτική συμμετοχή της μειοψηφίας (ν. 4050/2012)…

Μάλιστα, αν δεν το κάνουν, είναι πιθανό:

1. να κληθούν όλοι οι υπόλοιποι ομολογιούχοι (ασφαλιστικά ταμεία, απολυμένοι της Ολυμπιακής, φαρμακευτικές εταιρείες, φυσικά πρόσωπα και όλοι οι υπόλοιποι κάτοχοι ομολόγων) να επωμιστούν ακόμη μεγαλύτερες από τις ήδη βαριές απώλειες του 53,5% σε ονομαστική αξία, ώστε να συμπληρωθεί το απαιτούμενο ποσό και

2. να προκληθούν νομικές περιπλοκές και καθυστερήσεις που θα θέσουν το PSI+ και κατ’ επέκταση το πακέτο σωτηρίας της ελληνικής οικονομίας σε κίνδυνο, ανοίγοντας ξανά το βάραθρο της αβεβαιότητας για την Ελλάδα και τον παράδεισο της κερδοσκοπίας για όσους επενδύουν σε καταστροφικές εξελίξεις.

Γιώργος Ε. Χριστοφορίδης

like3

Κάνε στη σελίδα του blog στο facebook!

follow2

Κάνε στη σελίδα του blog στο twitter!

gchristof
  • Αν θέλεις να λαμβάνεις ενημέρωση για κάθε νέο δημοσίευμα του blog επικοινώνησε με το