ΚΩΣΤΑΣ ΧΑΡΔΑΒΕΛΛΑΣ

Πόσο αξίζει η ζωή ενός Έλληνα πιλότου

Πόσο αξίζει η ζωή ενός Έλληνα πιλότου

Αν δεν ήταν αυτοί, παίζοντας συχνά τη ζωή τους κορώνα-γράμματα πάνω από το Αιγαίο, οι Τούρκοι θα βόλταραν ανενόχλητοι με τα F126 τους πάνω από την Ακρόπολη (όπως έκαναν και στη Συρία μέχρι που τους έριξαν οι Σύριοι με ρουκέτα).

Τους λένε «αετούς του Αιγαίου». Τους λέω παλικάρια που αγαπάνε την πατρίδα, που δεν λογαριάζουν μάνες, αδέλφια, γυναίκες, αρκεί να βγάλουν τον «μαύρο» (έτσι λένε τον Τούρκο εισβολέα) από τον ελληνικό εναέριο χώρο.

Τους αγαπώ και τους τιμώ ιδιαίτερα. Και ξέρετε γιατί; Γιατί ό, τι κάνουν μέρα-νύχτα στο Αιγαίο, ό, τι προσφέρουν στην Ελλάδα και σε όλους μας, δεν το κάνουν για τα λεφτά που παίρνουν – και ποια άραγε λεφτά; Τα 1.200 ευρώ που παίρνουν στα 3 πρώτα χρόνια σαν ανθυποσμηναγοί ή τα 1.900 (χωρίς να υπολογίζω σε αυτό την εφορία που πληρώνουν) που είναι τελικά το μηνιάτικό τους σαν υποσμηναγοί.

Το κάνουν όλο αυτό το μεγάλο πάνω στο Αιγαίο γιατί είναι τιμή γι αυτούς κι ο μέγιστος θησαυρός της ψυχής τους να είναι εκεί ψηλά, κοντά στο Θεό, άγγελοι-προστάτες της Ελλάδας από τους Τούρκους εισβολείς.

1.200 ή 1.900 ευρώ το μήνα μετά τα τρία χρόνια. Τόσο αξίζει η ζωή του Έλληνα πιλότου στα F16, στα Mirage, στα Hercules και στους άλλους τύπους αεροπλάνου της Πολεμικής Αεροπορίας. Όταν ξεκινάνε για αναχαίτιση δεν ξέρουν αν θα γυρίσουν πίσω. Αλλά πάνε πάντα και γυρνάνε νικητές.

Σ' αυτά τα παλικάρια η ανελέητη τρόικα θέλει να επιβάλλει μείωση μισθού 12%. Και οι δικοί μας το κουβεντιάζουν.

Ντροπή; Αίσχος; Εξευτελισμός της εθνικής μας αξιοπρέπειας; Αν μπορούσαμε να ακούσουμε αυτούς τους «αετούς» του Αιγαίου θα μας έλεγαν με ένα στόμα «όσα και να μας στερείτε, όσα και να παίρνετε από τις οικογένειές μας, εμείς θα είμαστε εκεί ψηλά για την πατρίδα και την ανεξαρτησία μας, έτοιμοι να δώσουμε και τη ζωή μας στην Ελλάδα».