ΚΩΣΤΑΣ ΧΑΡΔΑΒΕΛΛΑΣ

Εκτελούνται μεταφορές χρημάτων

Εκτελούνται μεταφορές χρημάτων

Χαρές και πανηγύρια στην ελληνική κυβέρνηση για την εκταμίευση των 3,4 δισ. από το ΔΝΤ για την Ελλάδα, που έπρεπε βέβαια να μας τα είχαν δώσει από το Μάρτη, αλλά περιμένανε την έγκριση του γνωστού φιλέλληνα, Πολ Τόμσεν, που μας έλεγχε κάθε τόσο.


Και πού θα πάνε όλα αυτά τα λεφτά; Ρωτάνε όλοι οι καλοκάγαθοι άνθρωποι σε αυτή τη χώρα. Πότε και πόσα θα φτάσουν στα κρατικά ταμεία, για να έρθει από εκεί έστω και κάποιο ψίχουλο στις τσέπες μας;

Πήρα, λοιπόν, κι εγώ τον καθηγητή Οικονομικής Επιστήμης στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο της Θράκης, κ. Χιώνη, που παρακολουθεί τα θέματα αυτά από κοντά και τον ρώτησα ο αφελής:

- Από αυτά τα χρήματα, θα πέσει και κανένα ευρουλάκι στον άνεργο οικογενειάρχη ή στον συνταξιούχο που δεν μπορεί να αγοράσει τα φάρμακά του;

- Ούτε σεντ δεν θα πάει στον Έλληνα πολίτη από τα 3,4 δισ. του ΔΝΤ, μου απάντησε ξερά ο κ. Χιώνης.

Ένιωσα ηλίθιος, άσχετος, αφελής, νούμερο με λίγα λόγια.

- Μα 3,4 δισ. ευρώ, κύριε καθηγητά, είναι πολλά λεφτά. Ποια καταβόθρα θα τα καταπιεί; ψέλλισα.

- Αγαπητέ μου, απλά θα εκτελέσουμε μεταφορά αυτών των 3,4 δισ. ευρώ από τον ένα όροφο του ΔΝΤ στη Νέα Υόρκη, στον άλλο. Δηλαδή, όπως θα τα πάρουμε, έτσι και τα επιστρέψουμε ξεπληρώνοντας δανεικά προηγούμενων ετών, μου ξεκαθάρισε ο κ. Χιώνης.

Ούτε ευρώ στην τσέπη μας λοιπόν. Όπως τα παίρνουμε, τα δίνουμε στην τρόικα και το χρέος αυξάνει συνεχώς, ένας φαύλος κύκλος. Δανειζόμαστε για να ξεπληρώνουμε το χρέος που μας έχει καβαλήσει ήδη, θα το ξεχρεώνουν και τα δισέγγονά μας, αλλά πάντα θα έχουμε την ανάγκη και νέων δανεικών.

Είδατε τι είπε ο χερ Σόιμπλε, χθες: «Η Ελλάδα έχει ανάγκη και νέου δανεισμού». Εκείνο που δεν είπε, όμως, είναι ότι πάντα τα νέα δάνεια φέρνουν και νέα μέτρα.

Τελικά, αυτή η χώρα μοιάζει πολύ με εκείνα τα θωρακισμένα βανάκια με τους σεκιουριτάδες, που μεταφέρουν τα χρήματα από τράπεζα σε τράπεζα. Μία χώρα που πρέπει κανονικά να έχει την ταμπέλα «εκτελούνται μεταφοραί χρημάτων».