ΚΩΣΤΑΣ ΧΑΡΔΑΒΕΛΛΑΣ

Πού το πάνε οι Τούρκοι

Πού το πάνε οι Τούρκοι

Λεονταρισμοί, λεκτικοί τσαμπουκάδες, πολιτικοστρατιωτική μπλόφα ή προετοιμασία για ένα θερμό επεισόδιο τύπου Ίμια ΙΙ, κρύβεται πίσω από τη σκληρή στάση Ερντογάν απέναντι σε Ελλάδα και Κύπρο;

Στο κρίσιμο αυτό ερώτημα προσπαθούν να απαντήσουν τώρα αναλυτές, διπλωμάτες και στρατηγοί στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών και στο ΓΕΕΘΑ, ώστε να ενημερωθεί σωστά ο πρωθυπουργός και να πάρει τα ανάλογα μέτρα.

Μαστίγιο ή καρότο πρέπει να είναι η απάντηση της Ελλάδας στις απειλές της Τουρκίας;

Για την ώρα, το Μέγαρο Μαξίμου επιλέγει τη δεύτερη λύση, με ψύχραιμους διπλωματικούς χειρισμούς, χωρίς εμπρηστικές δηλώσεις και πολεμικές κραυγές.

Ωστόσο, δύο έγκυροι γνώστες της στρατηγικής των Τούρκων, ο επί χρόνια Έλληνας πρέσβης στην Άγκυρα κ. Γιάννης Κοραντής και ο καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο κ. Χριστόδουλος Γιαλλουρίδης, μου έλεγαν την Κυριακή (9/11/2014) ότι η αλαζονεία του Ερντογάν και η επιθετικότητα της Τουρκίας που νιώθει παντοδύναμη στην Ανατολική Μεσόγειο, το πιθανότερο είναι να την οδηγήσουν στη δημιουργία ενός θερμού επεισοδίου στο Αιγαίο τύπου Ιμίων, για να επιβάλει τις γεωστρατηγικές της επιδιώξεις στο Αιγαίο και ιδιαίτερα στην περιοχή του Καστελλόριζου, επεκτείνοντας έτσι -εντελώς όμως εκτός Δικαίου Θάλασσας- τη δική της ΑΟΖ.

Έλληνες αναλυτές, επίσης, στην ΕΥΠ και στο υπουργείο Εξωτερικών έχουν καταλήξει στην άποψη ότι η Τουρκία θα αντιδράσει έντονα (και ίσως με μία στρατιωτική κίνηση μικρής κλίμακας) πριν σχηματιστεί το τόξο Ελλάδας, Κύπρου, Αιγύπτου και Ισραήλ, που ήδη κατά το ήμισυ έχει ολοκληρωθεί με την τριμερή συνάντηση Ελλάδας-Αιγύπτου-Κύπρου στο Κάιρο, ενώ ήδη προετοιμάζεται η άλλη τριμερής συνάντηση Ελλάδας, Ισραήλ και Κύπρου.

Η χώρα μας, ήρεμα και ψύχραιμα, προετοιμάζεται πάντως για κάθε ενδεχόμενο και στρατιωτικοί παράγοντες του ΝΑΤΟ στις εκθέσεις τους προς τις κυβερνήσεις τους επισημαίνουν ότι η Τουρκία είναι πολύ πιθανόν να προχωρήσει σε μία στρατιωτική κίνηση μικρής έντασης στον ελληνικό χώρο, γεγονός όμως που το πιθανότερο είναι να επιστρέψει εναντίον της σαν μπούμερανγκ, λόγω της αξιοπιστίας και του υψηλού επιπέδου σε ανθρώπινο υλικό των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Πάντως, οι επόμενες δύο-τρεις εβδομάδες θα είναι πολύ κρίσιμες στην ελληνοτουρκική εμπλοκή, με την Τουρκία να θέλει να εκμεταλλευτεί και τη δυσάρεστη εξέλιξη στις σχέσεις Ελλάδας-τρόικας και στο γεγονός ότι ήδη έχει σταλεί από την τρόικα στην ελληνική κυβέρνηση ένα τελεσίγραφο για εφαρμογή των σκληρών μεταρρυθμίσεων μέχρι τις 8 Δεκέμβρη, που συνέρχεται το Eurogroup.

Σχετικές ειδήσεις