ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ

H απόφαση που «έκαψε» τον Καπελέρη

H απόφαση που «έκαψε» τον Καπελέρη

του Παναγιώτη Σουρέλη

Με μία εγκύκλιο, η οποία μάλιστα έφερε τη διαβάθμιση «εξαιρετικά επείγον», ο πρώην Γενικός Γραμματέας Φορολογικών και Τελωνειακών Θεμάτων Γιάννης Καπελέρης, επιχείρησε να καταργήσει το νόμο, ζητώντας από τα τελωνεία να αναστείλουν την είσπραξη των προστίμων σε βάρος των βενζινοπωλών, διαβεβαιώνοντας, ότι η εκκρεμότητα θα λυθεί με νομοθετική ρύθμιση.

«Δεν θα εκδίδονται για τις συγκεκριμένες περιπτώσεις Αποφάσεις Επιβολής Προστίμου (Α.Ε.Π.), μέχρις ότου ρυθμιστεί νομοθετικά το όλο θέμα και παρασχεθούν εκ νέου σχετικές οδηγίες», σημείωνε μεταξύ άλλων ο κ.Καπελέρης, στην εγκύκλιο με ημερομηνία 26 Αυγούστου 2011.

EGKYKLIOS_KAPELERH_2

Η υπόθεση αφορούσε τη μη είσπραξη προστίμων συνολικού ύψους 7,5 εκατ. ευρώ από 3.417 ιδιοκτήτες πρατηρίων καυσίμων, για τους οποίους διαπιστώθηκε, ότι είτε δεν είχαν καταχωρήσει στο ηλεκτρονικό σύστημα «Ήφαιστος» τα τιμολόγια με τα οποία είχαν προμηθευτεί ποσότητες πετρελαίου θέρμανσης για το πρώτο πεντάμηνο του 2010, είτε είχαν καταχωρήσει ψευδή και ανακριβή τιμολόγια.

Με τον τρόπο αυτό ο Γιάννης Καπελέρης παρενέβη στην απόφαση του Ειδικού Γραμματέα του ΣΔΟΕ, Ιωάννη Διώτη, ο οποίος με έγγραφό τους στις 5 Αυγούστου 2011, είχε ζητήσει από τις περιφερειακές Διευθύνσεις του ΣΔΟΕ να διαβιβάσουν στα τελωνεία τις εκθέσεις, ώστε να εισπραχθούν τα πρόστιμα. «Όλες τις περιπτώσεις εκπρόθεσμης καταχώρησης για κάθε μέλος του μητρώου ΔΙ.ΠΕ.ΘΕ. χωρικής σας αρμοδιότητας, που διαπιστώνονται αυτόματα από το πληροφοριακό σύστημα και σας διαβιβάστηκαν από τη Γ.Γ.Π.Σ., παρακαλούμε να τις προωθήσετε στις αρμόδιες Τελωνειακές Αρχές, για τις δικές τους παραπέρα ενέργειες».

APOFASH_DIWTH_3

Ο παραιτηθείς Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών Γιάννης Καπελέρης απέδωσε τις εκπρόθεσμες ενημερώσεις σε προβληματική διαδικασία του συστήματος «Ήφαιστος». «Κανένα πρόστιμο δεν διαγράφηκε και σε καμία περίπτωση οι εκπρόθεσμες ενημερώσεις του συστήματος Ήφαιστος, το οποίο παρουσίαζε προβλήματα, δεν σημαίνουν λαθρεμπορική πράξη», δήλωσε χαρακτηριστικά στη ΝΕΤ.

Η υπόθεση αυτή έβαλε «ταφόπλακα» και στις πολιτικές βλέψεις του Γιάννη Καπελέρη, ο οποίος φέρεται να φιλοδοξούσε να κατέβει ως υποψήφιος με το ΠΑΣΟΚ στη Β΄ εκλογική Περιφέρεια του Πειραιά.