ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ

Χαρίζουν Ελλάδα και σε πεθαμένους πρωθυπουργούς

Χαρίζουν Ελλάδα και σε πεθαμένους πρωθυπουργούς

Ένα απίστευτο όργιο παραχωρήσεων –που δεν ελέγχονται καν από το δημόσιο- κτηρίων, εκτάσεων και εκατομμυρίων ευρώ στα λεγόμενα ιδρύματα πρώην Ελλήνων πρωθυπουργών (από τον Ελ. Βενιζέλο μέχρι τον Κ. Σημίτη) αποκαλύπτει η μεγάλη έρευνα του newsbomb.gr που αρχίζει σήμερα και θα ολοκληρωθεί τις επόμενες μέρες, με αποκαλύψεις που σοκάρουν.

Του Κώστα Χαρδαβέλλα

Τα 6 ιδρύματα των πρώην πρωθυπουργών, Ελευθέριου Βενιζέλου, Γεωργίου Παπανδρέου (ο παππούς του ΓΑΠ), Κωνσταντίνου Καραμανλή (ο θείος του Κωστάκη), Ανδρέα Παπανδρέου, Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και Κώστα Σημίτη, το 2009, όταν άρχισε η δυστυχία για τον ελληνικό λαό, πριμοδοτήθηκαν με 3.850.000 ευρώ, για τα οποία δεν έχει γίνει καν ποτέ έλεγχος πού πήγαν, ποιοι τα πήρα, πώς διατέθηκαν.

Το κράτος δεν γνωρίζει ποια είναι η ακριβής εικόνα των οικονομικών των ιδρυμάτων των πρώην πρωθυπουργών, ποια δάνεια έχουν συνάψει και με ποιες εγγυήσεις, καθώς δεν έχει γίνει μέχρι και σήμερα κανένας επίσημος οικονομικός απολογισμός, ούτε καν για τις κρατικές επιχορηγήσεις που αυτά έχουν εισπράξει κατά το παρελθόν. Ο λόγος; Τα ιδρύματα αυτά βάσει των καταστατικών τους «απολαμβάνουν διοικητικής και οικονομικής αυτοτέλειας, έχουν πλήρη διαχειριστική αυτονομία και εξαιρούνται του Α.Ν. 2039/1939». Με απλά λόγια, μπορούν να εισπράττουν δημόσιο χρήμα χωρίς την υποχρέωση να δίνουν λογαριασμό στα υπουργεία Οικονομικών και Παιδείας.

Οι μοναδικές επίσημες πληροφορίες, που υπάρχουν για τα οικονομικά των ιδρυμάτων αυτών, αφορούν μόνο την περίοδο 2007-2009 και αυτές είναι ελλιπέστατες. Είναι άγνωστο τα προηγούμενα χρόνια ποια ποσά μπήκαν στο «Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών Ελ. Βενιζέλος», στο «Πνευματικό Ίδρυμα Γ. Παπανδρέου», στο «Ίδρυμα Κ. Καραμανλής», στο «Ίδρυμα Α. Παπανδρέου» και στο «Ίδρυμα Κ. Μητσοτάκης».

Το 2009 με σχετική απόφαση της τότε υπουργού Παιδείας της κυβέρνησης Γ. Παπανδρέου, κ. Άννας Διαμαντοπούλου και του υφυπουργού Οικονομικών, κ. Φίλιππου Σαχινίδη, στα επιχορηγούμενα ιδρύματα προστέθηκε και το «Ίδρυμα Κ. Σημίτη».

Για την περίοδο 2007-2009 τα πέντε ιδρύματα Βενιζέλου, Γ. Παπανδρέου, Κ. Καραμανλή, Α. Παπανδρέου και Κ. Μητσοτάκη έλαβαν από τα κρατικά ταμεία από 725.000 ευρώ έκαστο. Το ίδρυμα Κ. Σημίτη έλαβε 225.000 ευρώ. Σύνολο για τα έξι ιδρύματα τη διετία 2007-09 3.850.000 ευρώ.

Αύριο η συνέχεια της μεγάλης έρευνας, με αποκαλύψεις για τις δωρεές ιδρυμάτων και δημόσιας γης στα ιδρύματα των πρώην πρωθυπουργών.