ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ

Η «ύποπτη» ολιγωρία της Επιτροπής Ανταγωνισμού για το «καρτέλ του χάλυβα»

Η «ύποπτη» ολιγωρία της Επιτροπής Ανταγωνισμού για το «καρτέλ του χάλυβα»

Επί σχεδόν μια δεκαετία, η έρευνα της Επιτροπής Ανταγωνισμού για το «καρτέλ του χάλυβα» προχωρούσε με ρυθμούς χελώνας, με την αξιοσημείωτη ανοχή των προηγούμενων κυβερνήσεων στην καθυστέρηση της διαδικασίας. Τώρα, η 29η Μαΐου είναι η καταληκτική ημερομηνία, κατά την οποία η Ολομέλεια της Επιτροπής θα ανοίξει πια το φάκελο, ώστε να οδηγηθεί η υπόθεση στη Δικαιοσύνη.

Όπως αποκάλυψε το Newsbomb.gr, ενδείξεις για την ύπαρξη καρτέλ μεταξύ Χαλυβουργικής (αδελφοί Αγγελόπουλοι), Χαλυβουργίας Ελλάδος (Μάνεσης) και ΣΙΔΕΝΟΡ (Στασινόπουλος) υπήρχαν από το 2006, σύμφωνα με ενημερωτικό σημείωμα της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού.

Ωστόσο, το 2008, ο τότε πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού, κ. Σπύρος Ζησιμόπουλος, αρνείται ότι υπήρξαν στοιχεία τα οποία υποδείκνυαν σύμπραξη μεταξύ των τριών μεγάλων ελληνικών εταιρειών χαλυβουργίας.

Ο κ. Ζησιμόπουλος κατέθεσε εγγράφως εξηγήσεις ενώπιον του 19ου Πταισματοδίκη Αθηνών, αναφορικά με μηνυτήρια αναφορά, την οποία είχαν καταθέσει σε βάρος του οι εκπρόσωποι της εταιρείας IRON TENCO. Υπενθυμίζεται ότι με αφορμή τις καταγγελίες της εν λόγω εταιρείας, το 2006, ο προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού, Απ. Ντάφλος, είχε συντάξει το επίμαχο ενημερωτικό σημείωμα.

Ο τότε πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού αντικρούει τους ισχυρισμούς των εκπροσώπων της IRON TENCO, παραθέτοντας μία σειρά επιχειρημάτων. Οι κατηγορίες των μηνυτών για παράβαση καθήκοντος από τη μεριά του κ. Ζησιμόπουλου κατέπεσαν. Ωστόσο, έχει σημασία το γεγονός, ότι στις έγγραφες εξηγήσεις του εμμένει στο τυπικό της υπόθεσης. Υποστηρίζει, δηλαδή, ότι οι καταγγέλλοντες δεν έκαναν λόγο για «καρτέλ», ούτε στην πρώτη (2006) ούτε στην επαναληπτική καταγγελία τους, δύο χρόνια μετά, και δεν προσκόμισαν αντίστοιχα στοιχεία. Επιπλέον, ο κ. Ζησιμόπουλος αναφέρει ότι είχε διατάξει «έφοδο σε όλες τις ελληνικές χαλυβουργίες» στις 15/07/2008, «για να ελεγχθούν ορισμένα στοιχεία που προσκόμισε στην Επιτροπή ο κ. Θεόδωρος Σεραφίδης, πρόεδρος ΕΛΕΜ, στις 30/06/2008». Ο κ. Ζησιμόπουλος δεν διευκρινίζει τα αποτελέσματα του συγκεκριμένου ελέγχου, αλλά συνεχίζει να τονίζει ότι οι μηνυτές (η IRON TENCO) δεν προσκόμισαν στοιχεία.

Στα δε ευρήματα του πρώτου σημειώματος της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού υπό τον κ. Ντάφλο, ο κ. Ζησιμόπουλος δεν κάνει αναφορά, καθώς φαίνεται πως δεν λήφθηκαν υπόψη. Άλλωστε, τότε, ο Απόστολος Ντάφλος δεν ήταν πια μέλος της Επιτροπής Ανταγωνισμού, καθώς φέρεται να απομακρύνθηκε μερικούς μήνες μετά από τη σύνταξη του ενημερωτικού σημειώματος, στο οποίο έκανε λόγο για την πιθανή ύπαρξη «καρτέλ».

Τα επόμενα χρόνια, από το 2008 και πέρα, η υπόθεση επανέρχεται ευκαιριακά στη δημοσιότητα, ενώ υπάρχουν και κάποιες σχετικές ερωτήσεις στη Βουλή, χωρίς να λαμβάνονται πρωτοβουλίες επίσπευσης από τους εκάστοτε αρμόδιους υπουργούς. Όπως αναφέρει δημοσίευμα της «Εφημερίδας των Συντακτών», κατά την τελευταία επίσημη ενημέρωση που είχε κάνει το 2012 ο πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού, Δημήτρης Κυριτσάκης, στη Βουλή για το θέμα των ελέγχων στον χαλυβουργικό κλάδο και τα δομικά υλικά, είχε πει ότι υπό έρευνα βρίσκονταν πιθανές αντιανταγωνιστικές πρακτικές τόσο σε οριζόντιο (έλεγχος παραγωγής, κατανομή αγορών) όσο και σε κάθετο επίπεδο (διατήρηση τιμών μεταπώλησης), καθώς και για την αποκάλυψη καταχρηστικών πρακτικών από επιχειρήσεις με δεσπόζουσα θέση στην αγορά.

Επιπλέον, το 2013, ο επικεφαλής της Επιτροπής Ανταγωνισμού Λιανικού Εμπορίου, Γιώργος Φλωράς, είχε ενημερώσει με επιστολή του, τον τότε υπουργό Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Κωστή Χατζηδάκη, χωρίς ωστόσο κάποιο αποτέλεσμα.

epistoli xatzidaki

Στην Επιτροπή Ανταγωνισμού χρεώνεται η μεγάλη καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της έρευνας, καθώς και στην αξιοποίηση στοιχείων όλα τα προηγούμενα χρόνια, τα οποία χαρακτηρίζονται εξόφθαλμα. Τυχόν ευθύνες μελών της Επιτροπής για την καθυστέρηση, εφόσον προκύψουν από έρευνα της Δικαιοσύνης, θα πρέπει να αποδοθούν. Όσο για το λεγόμενο «καρτέλ» της Χαλυβουργικής των Αγγελόπουλων, της Χαλυβουργίας Ελλάδος του Μάνεση και της ΣΙΔΕΝΟΡ του Στασινόπουλου, λέγεται ότι αυτή τη φορά υπάρχουν επαρκή στοιχεία για την παραπομπή τους σε δίκη. Τα συμπεράσματα της εισήγησης της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού, με βάση τα οποία θα γίνει η συζήτηση στην Ολομέλεια της Επιτροπής, θα γίνουν γνωστά στις 29 Μαΐου.

Σχετικές ειδήσεις