ΑΠΟΨΕΙΣ

«Με ένα σου φιλί κάνω το γύρο του κόσμου»

«Με ένα σου φιλί κάνω το γύρο του κόσμου»

Ο Κορωναϊός από το «έρχεται-έρχεται», έφτασε πλέον στην Ελλάδα. Από εκεί που τον συζητούσαμε θεωρητικά, για την τόσο μακρινή Κίνα, τώρα έφτασε η στιγμή της αλήθειας - Γράφει η Μαριάνθη Δ. Καφετζή-Ραυτοπούλου Οικονομολόγος, ΜΒΑ - Σύμβουλος Επιχειρήσεων

Ένας ιός που μας γεμίζει άγχος και τρόμο, που ναι μεν έχει μικρά ποσοστά θνησιμότητας, από την άλλη όμως η τόσο εύκολη και γρήγορη εξάπλωσή του μας προβληματίζει. Οι λοιμωξιολόγοι μας ενημερώνουν ότι εξακολουθεί να παραμένει μια ήπια νόσος, η οποία σε ποσοστό που ξεπερνά το 85%, -με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα- συμπεριφέρεται σαν ένα απλό κρυολόγημα.

Ένας ιός που καταδικάζει τον Ελληνικό αυθορμητισμό, όταν για παράδειγμα βλέπουμε φίλους, τους οποίους ίσως και να έχουμε καιρό να δούμε και θέλουμε να τους αγκαλιάσουμε, να τους φιλήσουμε, τώρα πρέπει να αρκεστούμε σε μία χειραψία και σε ένα: «ω φίλε καλώς ήρθες, μου έλειψες», δηλαδή συμπεριφορές που θυμίζουν μάλλον Σκανδιναβούς και σίγουρα όχι Έλληνες.

Κορωναϊός, ο ιός της απομόνωσης και του τρόμου. Βλέπουμε άνθρωπο να φτερνίζεται και κάνουμε πίσω, να έχει πυρετό και να έφτασε το τέλος! Γρήγορες ερωτήσεις: «από ποια χώρα, Ήπειρο ήρθε», «ποιος σε ταξιδεύει τώρα»; Και απαιτούν γρήγορες απαντήσεις. «Κι αυτός απέναντι»; Που ναι μεν φαίνεται υγιής αλλά επέστρεψε από ταξίδι στην Ιταλία «και αν είναι φορέας»; Ένας ιός που δεν τον γνωρίζουμε, που δεν ξέρουμε πώς συμπεριφέρεται στη ζέστη, που είδαμε ολόκληρες πόλεις να ερημώνουν, ράφια στα σούπερ μάρκετ να αδειάζουν, κλειστά σχολεία, πανεπιστήμια, μουσεία. Μάσκες και αντισηπτικά να εξαφανίζονται ή να πουλιούνται σε πενταπλάσιες τιμές. Ακόμα και την ώρα του ενδεχομένου μια πανδημίας κάποιοι προσπαθούν να πλουτίσουν. Ματαιοδοξία της ανθρώπινης φύσης.

Η καθημερινότητά μας αλλάζει. Ένα αθώο σινεμαδάκι χτυπάει κόκκινο. Να βρεθούμε για ένα φαγητό, να πιούμε ένα ποτό με τη παρέα, απαγορευμένη συνήθεια. Ένα ταξιδάκι; Άστο καλύτερα και που ξέρουμε τι έχει ο διπλάνός μας! Ποιες οι επιπτώσεις στην οικονομία; Σημαντικές. Κόβονται οι εμπορικές συναλλαγές, μειώνονται τα ταξίδια, πέφτει ο τουρισμός, πλήττεται η ναυτιλία. Πού θα φτάσει; Στα πόσα θύματα τελειώνει αυτό το θέμα;

Ένα λάθος, ο ασθενής μηδέν να ξεφύγει και η εξάπλωση είναι ραγδαία. Όχι σε θεωρητικό επίπεδο. Το είδαμε στην Ιταλία και από την Ιταλία εξαπλώθηκε γρήγορα στην Ευρώπη και έφτασε στη χώρα μας. Οι δηλώσεις: «όταν έρθει θα είμαστε έτοιμοι», πρέπει να αποδειχθούν αληθινές. Οφείλουμε να αποδείξουμε την ετοιμότητά μας, γιατί ο ιός έφτασε και δεν θέλει φόβο, χρειάζεται ψυχραιμία, σωστή αντιμετώπιση και ενημέρωση. Οφείλουμε να ανταποκριθούμε άμεσα στις εξελίξεις, παρακολουθώντας τις σε διεθνές επίπεδο, καθορίζοντας σχεδιασμό ενεργειών και δράσεων.

Προς το παρόν ψυχραιμία, συχνό και καλό πλύσιμο των χεριών, βήχουμε και φτερνιζόμαστε με καλυμένο στόμα και σίγουρα όχι βάζοντας την παλάμη μας μπροστά από το στόμα μας, γιατί αυτή η γεμάτη μικρόβια παλάμη δεν είναι για χειραψία, αλλά το τρομαχτικό χέρι από την οικογένεια Άνταμς!