ΑΠΟΨΕΙΣ

Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός παρών στην Πανδημία

Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός παρών στην Πανδημία

Τίποτα δεν θυμίζει άνοιξη καθώς ο κοροναϊός χτυπάει την Ευρώπη ανελέητα. Τα νούμερα είναι αποκαρδιωτικά.

Μόνη σίγουρη αντιμετώπιση είναι: να μείνουμε σπίτι. Καθόλου εύκολο, όμως οι πολίτες σε όλο τον κόσμο δείχνουν να συμμορφώνονται προκειμένου να σπάσει η αλυσίδα μετάδοσης. Η απώλεια χιλιάδων ανθρώπων ανά τον κόσμο μας υπενθυμίζει, ότι η υγεία ενός λαού είναι το θεμέλιο πάνω στο οποίο οικοδομείται η ευτυχία και η δύναμη κάθε κράτους.

Υπεράνθρωπες προσπάθειες στον δύσκολο αγώνα για την επίτευξη του στόχου «υγεία για όλους» καταβάλει όλο το υγειονομικό προσωπικό της χώρας με πίστη, θάρρος, ευαισθησία, φθάνοντας πολλές φορές στα όρια της σωματικής και ψυχικής αντοχής του. Κάθε μέρα τα μέσα επικοινωνίας και οι πολίτες τους ευχαριστούμε γι’ αυτό.

Δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε και τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, που ιδρύθηκε στις 10 Ιουνίου του 1877 με πρωτοβουλία της βασίλισσας Όλγας. Από την ίδρυσή του αναγνωρίσθηκε από τη Διεθνή Επιτροπή Ερυθρού Σταυρού και σήμερα αποτελεί μέρος της οικογένειας του Διεθνούς Κινήματος Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου. Είναι ο μεγαλύτερος μη κυβερνητικός οργανισμός στον ελλαδικό χώρο. Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός δρα στην ελληνική κοινωνία εδώ και 145 χρόνια. Υπήρξε πάντοτε αποτελεσματικός και τελέσφορος παραστάτης, επίκουρος του κράτους στην αντιμετώπιση υγειονομικών και ανθρωπιστικών κρίσεων. Το έργο του είναι σύνθετο και βασίζεται στην άμεση ανταπόκριση και την εθελοντική προσφορά και δράση των πολιτών. Έχει βασικό στόχο την ανακούφιση του ανθρώπινου πόνου σε περιόδους πολέμου και ειρήνης, περιθάλποντας και στηρίζοντας τραυματίες, ασθενείς, ηλικιωμένους, πρόσφυγες, ανθρώπους που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες και γενικά όσους ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

Σε αυτόν τον πόλεμο ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός συνεπής στον στόχο του και πιστός στις αρχές του ανθρωπισμού και της αλληλεγγύης, παραμένει αρωγός του Ελληνικού Κράτους. Με προνοητικότητα, χρησιμοποιώντας την πολύχρονη εμπειρία του, παρά το απρόοπτο των εξελίξεων, προγραμματίζει, μεθοδεύει και υλοποιεί ανθρωπιστικές δράσεις για την επίτευξη των καλύτερων στοχευμένων παρεμβάσεων. Με προτεραιότητα την ανθρώπινη ζωή και αυτοθυσία αναλαμβάνει ενεργό ρόλο για την προαγωγή της υγείας, σε όλους τους τομείς δράσης του: υπηρεσίες υγείας, πρόσφυγες, μετανάστες, αστέγους, κοινωνικές δομές κ.α.

Για να έχουμε μία εικόνα, μια και δεν ακούμε από τα μέσα επικοινωνίας ιδιαίτερα για τον Ερυθρό Σταυρό, αναφέρω ενδεικτικά κάποιες από τις δράσεις. Δράσεις ενεργητικής προσέγγισης και εργασίας (streetwork) που υλοποιούνται για τους αστέγους που ζουν σε κεντρικά σημεία της Αθήνας επιδιώκοντας τον περιορισμό της διάδοσης του κορονοϊού, προφυλάσσοντας παράλληλα την δημόσια υγεία.

Επιπλέον, με πλήρη επίγνωση της σοβαρότητας της κατάστασης ο Ε.Ε.Σ, κατόπιν αιτήματος του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, αναλαμβάνει τον προστατευτικό ρόλο της παροχής πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, θερμομέτρησης, ελέγχου και διανομής ειδών πρώτης ανάγκης σε μετανάστες και πρόσφυγες που εισέρχονται στην χώρα μας. Στόχος, της εν λόγω δράσης, είναι να αποτραπεί ο κίνδυνος διάδοσης πιθανών κρουσμάτων κορονοϊού και να στηριχθεί με κάθε τρόπο η ανθρώπινη ζωή. Άνοιξε τραπεζικό λογαριασμό για την αντιμετώπιση της κρίσης από τον κοροναϊο στον οποίο ιδιώτες και επιχειρήσεις θα μπορούν να συνεισφέρουν οικονομικά.

Το Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών του Ε.Ε.Σ., συνδράμει τους επαναπατρισμένους ομογενείς που βρίσκονται σε «καραντίνα», μετά την επιστροφή τους από το εξωτερικό. Ειδικότερα, μετά από πρόσκληση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, ανέλαβε επικουρικά τη σίτισή τους, σε συνεργασία με το προσωπικό ξενοδοχείου, προσφέροντας βοήθεια στην προετοιμασία και τη διανομή των γευμάτων.

Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Ε.Ε.Σ και του Δήμου Ξάνθης υπεγράφη και πιο συγκεκριμένα μέσα από ομάδες εργασίας που θα συγκροτούνται κατά περίπτωση θα παρέχονται υπηρεσίες κατ’ οίκον εξυπηρέτησης για θέματα φαρμακευτικής περίθαλψης και ειδών πρώτης ανάγκης σε κατοίκους του Δήμου Ξάνθης που χρήζουν βοήθειας.

Γενικότερα ο Ε.Ε.Σ. δίνει ηχηρό παρόν και σε αυτό τον πόλεμο σε όλη την Ελλάδα και τον ευχαριστούμε θερμά!

* Η Μαριάνθη Δ. Καφετζή - Ραυτοπούλου, είναι Oικονομολόγος, ΜΒΑ
Σύμβουλος Επιχειρήσεων