ΑΠΟΨΕΙΣ

Αναγέννηση μετ’ εμποδίων

Αναγέννηση μετ’ εμποδίων
INTIME NEWS

Ο Πρωθυπουργός, στις ανακοινώσεις που έκανε προ ημερών σχετικά με τα μέτρα στήριξης της εργασίας, της οικονομίας και του τουρισμού, ολοκλήρωσε το διάγγελμα, κάνοντας έκληση να συμβάλουμε, ώστε το φετινό καλοκαίρι να αποτελέσει «επίλογο της κρίσης και πρόλογο της αναγέννησης».

Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι το κυβερνητικό σχέδιο για τους επόμενους μήνες θα στοχεύσει στην προστασία των θέσεων εργασίας, στις μειώσεις των φόρων, στην ενίσχυση της ρευστότητας της αγοράς, ώστε να στηριχθούν οι επιχειρήσεις ανεξαρτήτως μεγέθους και τέλος, σε μέτρα που θα ληφθούν για να τονωθεί ο κλάδος του τουρισμού που είναι ζωτικής σημασίας για την χώρα. Για την στήριξη του σχεδίου η Κυβέρνηση θα παρέμβει με παροχές 24 δισ. ευρώ.

Τη στιγμή της επανεκκίνησης η δέσμη των μέτρων που θα ληφθεί οφείλει να έχει την ίδια δυναμική τόσο ως προς την κατεύθυνση της κοινωνικής αλληλεγγύης, όσο και προς μια νέα επιθετική αναπτυξιακή πολιτική, στοχεύοντας στο αρχικό όραμα της συγκεκριμένης κυβέρνησης, που δεν είναι άλλο από το να βρει η Ελλάδα τη θέση που της αρμόζει, να ανακτήσουν οι Έλληνες την χαμένη αξιοπρέπειά τους.

Η Ελλάδα πέτυχε προβάδισμα έναντι άλλων χωρών ως προς την αντιμετώπιση της πανδημίας, αποπνέοντας αίσθημα ασφάλειας και αξιοπιστίας, ικανό να κερδίσει στο άμεσο μέλλον σημαντικό μέρος της τουριστικής πίτας, μιας και οι μήνες Απρίλιος και Μάϊος βρέθηκαν στο μηδέν.

Γίνεται μεγάλη προσπάθεια διάσωσης των επιχειρήσεων γενικά και ειδικότερα αυτών που ανήκουν στον τουριστικό κλάδο, για τις οποίες η επανεκίνηση είναι ιδιαιτέρως δυσχερής, μιας και εξαρτάται από εξωγενείς παράγοντες, όπως από την πορεία της πανδημίας σε άλλες χώρες και από τα μέτρα που θα ληφθούν κι από αυτές για τη μετακίνηση των πολιτών τους.

Η Τουρκία για πολλοστή φορά δείχνει ότι δεν υπολογίζει τίποτα και κανέναν. Την ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, προκαλεί εκ νέου, συνεχίζοντας την ακραία τακτική της. Συγκεκριμένα, οι Τούρκοι ισχυρίζονται πως η ελληνική navtex σε Λήμνο και Σαμοθράκη παραβιάζει τη συνθήκη της Λωζάνης περί αποστρατικοποίησης των νησιών.

Δεν είναι πρώτη φορά που οι τουρκικές αρχές αμφισβητούν την ελληνική κυριαρχία σε νησιά και το δικαίωμά τους να αμυνθούν. Η Τουρκία δεν δίστασε να κατηγορήσει προ ημερών την Ελλάδα, «καταγγέλλοντας» για τον ίδιο λόγο Χίο, Σάμο και Ψαρά. Ήταν η πρώτη φορά που οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις έκαναν μια τέτοια ευθεία αναφορά στη συνθήκη της Λωζάνης και μάλιστα σε οδηγία προς ναυτιλλομένους.

Ο Ερντογάν βλέπει ότι η οικονομία της Τουρκίας βουλιάζει και ταυτόχρονα χάνει έδαφος στον τουρισμό, αφού η πατρίδα του βρίσκεται ακόμα σε υψηλά επίπεδα κινδύνου όσον αφορά τον κορονοϊό, γεγονός που καθιστά τη χώρα του μη ασφαλή προορισμό.

Με βάση αυτά τα δεδομένα φοβάμαι ότι δεν μπορούμε να αποκλείσουμε τη δημιουργία μίας έντασης στην περιοχή, με στόχο να ανακόψει την θετική πορεία της Ελλάδας, καθώς και τη δυναμική που ανακτά η χώρα μας και στον τουριστικό τομέα. Δυστυχώς οι εγωκεντρικοί άνθρωποι είναι απρόβλεπτοι.

*Η κυρία Μαριάνθη Δ. Καφετζή - Ραυτοπούλου είναι Οικονομολόγος, ΜΒΑ Σύμβουλος Επιχειρήσεων