ΑΠΟΨΕΙΣ

Νίκος Παναγιωτόπουλος: Γι’ αυτό παρέμεινε στο υπουργείο Άμυνας – Τα επόμενα «στοιχήματα»

Νίκος Παναγιωτόπουλος: Γι’ αυτό παρέμεινε στο υπουργείο Άμυνας – Τα επόμενα «στοιχήματα»
Ο υπουργός Άμυνας κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος κατά την παραλαβή του πρώτου ελληνικού Rafale
ΥΕΘΑ

Οι ψύχραιμες αντιδράσεις του, η αντιμετώπιση εξαιρετικά κρίσιμων καταστάσεων και η επιτάχυνση των εξοπλιστικών προγραμμάτων, έχουν φέρει τον υπουργό Άμυνας κ. Νίκο Παναγιωτόπουλο στην κορυφή της λίστας με τους πιο δημοφιλείς υπουργούς. Ικανοποίηση και στο Μαξίμου, με τον πρωθυπουργό να δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στον Καβαλιώτη υπουργό.

Λένε πως δύο από τα κυριότερα προσόντα που πρέπει να διαθέτει ένας πολιτικός είναι η ειλικρίνεια και τα κότσια. Ένας πολιτικός που είναι ειλικρινής, είναι και ηθικά ισχυρός. Προσεγγίζει, δηλαδή, τις καταστάσεις υπεύθυνα, με ακεραιότητα, δίχως υπεκφυγές και παραπλανήσεις. Έτσι, αποκτά κύρος, αξιοπιστία και δημοτικότητα.

Όταν πριν από δύο χρόνια ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης αποφάσισε να τοποθετήσει τον κ. Νίκο Παναγιωτόπουλο στην ηγεσία του υπουργείου Άμυνας, για πολλούς αποτέλεσε έκπληξη η ανάθεση ενός από τα κρισιμότερα χαρτοφυλάκια στον νομικό και πρώην υφυπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας.

Σίγουρα ο κ. Μητσοτάκης έβλεπε στο πρόσωπο του βουλευτή Καβάλας, την ψυχραιμία, την αποφασιστικότητα και τον δυναμισμό που απαιτεί η θέση του επικεφαλής του ελληνικού «Πενταγώνου», ενώ το χαμηλό προφίλ και το work ethic του κ. Παναγιωτόπουλου τον κατέστησαν την ορθότερη επιλογή για τον υπουργικό θώκο στο κτήριο της λεωφόρου Μεσογείων.

Δύο χρόνια μετά, οι πολίτες κατατάσσουν τον κ. Νίκο Παναγιωτόπουλο στην κορυφή της λίστας με τους δημοφιλέστερους υπουργούς, όπως αποκαλύπτουν και οι δημοσκοπικές έρευνες, ανεξαρτήτως μάλιστα κομματικής προτίμησης. Σύμφωνα με την πανελλαδική έρευνα της PRORATA S.A, σε δείγμα 1.420 ατόμων κατά το διάστημα 01-04 Σεπτεμβρίου 2021, για τον υπουργό Άμυνας έχει θετική άποψη το 47% των ερωτηθέντων, με τον υπουργό Εξωτερικών κ. Νίκο Δένδια και τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Πιερρακάκη να «προηγούνται» με 69% και 60% αντίστοιχα.

Με αυτά τα στοιχεία είναι δεδομένο πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης «τρίβει τα χέρια του», βλέποντας πως δύο από τα κρισιμότερα υπουργεία – αν όχι τα κρισιμότερα – χαίρουν της εκτίμησης των πολιτών, ενώ η διπλωματική κινητικότητα και η στρατιωτική ετοιμότητα φαίνεται πως εμπνέουν απόλυτη εμπιστοσύνη στον ελληνικό λαό.

Ασύμμετρη απειλή με το… καλημέρα

Ο τρόπος δουλειάς και τα αποτελέσματα των προσπαθειών του κ. Παναγιωτόπουλου έχουν γίνει ορατά από τους πρώτους μήνες της θητείας του στο υπουργείο Άμυνας, με τον ίδιο να μπαίνει αμέσως στα… βαθιά καλούμενος να αντιμετωπίσει την ασύμμετρη απειλή της απόπειρας εισβολής χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών στα ελληνοτουρκικά σύνορα. Η πρόκληση ήταν τεράστια και εξαιρετικά δύσκολη, μιας και είναι διαφορετικό ένας στρατός να έχει απέναντί του στρατό για να αντιμετωπίσει και διαφορετικό να έχει πολίτες.

Τα άριστα αντανακλαστικά των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας απέτρεψαν την εισβολή, ήχησαν ωστόσο «καμπανάκια» για τις προθέσεις του καθεστώτος Ερντογάν που ετοίμαζε ήδη τις επόμενες κινήσεις στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Η μαζική έξοδος του τουρκικού στόλου από το ναύσταθμο του Ακσάζ στις 21 Ιουλίου 2020 αντιμετωπίστηκε με ψυχραιμία, ταχύτητα και δυναμισμό, με τον ελληνικό Στόλο να «κλειδώνει» το Αιγαίο, αναγκάζοντας τους Τούρκους να υποχωρήσουν και τον υπουργό Άμυνας της γείτονος, Χουλουσί Ακάρ, να χαρακτηρίζει «υπερβολική» την αντίδραση της Ελλάδας.

Ακολούθησε η κρίση με το Oruc Reis, με τις Ένοπλες Δυνάμεις να δίνουν καθοριστικές απαντήσεις όποτε χρειάστηκε. Με «αιχμή του δόρατος» το Πολεμικό Ναυτικό, η Ελλάδα έστειλε μήνυμα κυριαρχίας και αποφασιστικότητας στην Άγκυρα, στέλνοντας στο… ναυπηγείο με μια τρύπα στα «πλευρά» την τουρκική ναυαρχίδα KEMAL REIS, η οποία προσπάθησε να αποτρέψει την παρακολούθηση του ORUC REIS και τελικά βρέθηκε «αγκαλιά» με την άγκυρα και την πλώρη της φρεγάτας ΛΗΜΝΟΣ.

kemalreis.jpg
Η «τραυματισμένη» τουρκική ναυαρχίδα KEMAL REIS λίγα λεπτά μετά το σφοδρό χτύπημα από την ελληνική φρεγάτα ΛΗΜΝΟΣ

Την ίδια ώρα η Πολεμική Αεροπορία προκαλούσε… εφιάλτες στους Τούρκους πιλότους και έστελνε στα σκουπίδια κάθε σχέδιο αντιμετώπισής τους από την τουρκική αεράμυνα. Όσο για το Στρατό Ξηράς, φόρτωσε μέσα σε ελάχιστες ώρες όλο το Αιγαίο με οπλισμό, την ώρα που οι κομάντο των Ειδικών Δυνάμεων έκαναν «σπίτι» τους τις βραχονησίδες του Αρχιπελάγους.

Η άριστη συνεργασία με τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο και τους πολύπειρους Αρχηγούς των τριών Κλάδων απέδιδε καρπούς, με τους πολίτες να δηλώνουν απόλυτη εμπιστοσύνη στις Ένοπλες Δυνάμεις και στους επικεφαλής αυτών, για την αντιμετώπιση της τουρκικής επιθετικότητας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε ήδη δικαιωθεί για την επιλογή του!

Θωράκιση με εξοπλιστικό μπαράζ

Η στρατιωτική ηγεσία έχει δώσει δυναμικές απαντήσεις όπου απαιτήθηκε, με τους Τούρκους να έχουν αντιληφθεί από πρώτο χέρι την αποτρεπτική ισχύ της χώρας μας. Η πολιτική ηγεσία από την πλευρά της, επιχειρεί μέσω της διπλωματικής οδού να απομονώσει την Τουρκία, ενώ παράλληλα, από τον Σεπτέμβριο του 2020, και με εφαλτήριο τις ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ για εξοπλιστική ενίσχυση, η ηγεσία του «Πενταγώνου» διεξάγει έναν παράλληλο αγώνα ταχύτητας ώστε να υλοποιηθούν το συντομότερο δυνατόν οι πρωθυπουργικές εξαγγελίες και οι Ένοπλες Δυνάμεις να ενισχυθούν σε όλους τους τομείς.

Ο υπουργός Άμυνας κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος, από την πρώτη στιγμή που πήγε στο ελληνικό «Πεντάγωνο» έθεσε στην κορυφή της ατζέντας την ενίσχυση των τριών Κλάδων, τόσο με νέα οπλικά συστήματα όσο και με έμψυχο δυναμικό. Όσον αφορά το δεύτερο, οι διαδικασίες για την πρόσληψη 2.600 Επαγγελματιών Οπλιτών (1.600 ΕΠΟΠ και 1.000 ΟΒΑ) το 2021 προχωρούν ταχύτατα.

Όσον αφορά τα οπλικά συστήματα, πρόθεση της Αθήνας ήταν να «τρέξουν» οι διαδικασίες όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, με τον κ. Παναγιωτόπουλο να πραγματοποιεί σειρά επαφών με κρίσιμους «παίκτες» και να ξεμπλοκάρει διαδικασίες που τα προηγούμενα χρόνια είχαν «βαλτώσει».

rafale.jpg
Το πρώτο ελληνικό Rafale με συριακό αριθμό #401#

Επιγραμματικά, ο κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος πραγματοποίησε τις εξής ενέργειες:

  • Προώθησε την αγορά 18 γαλλικών μαχητικών Rafale. Σε χρόνο ρεκόρ, μόλις τριών μηνών, τα γαλλικά υπερόπλα βάφτηκαν γαλανόλευκα.
  • Ξεμπλόκαρε και επίσπευσε τη διαδικασία εκσυγχρονισμού των ελληνικών F-16 στο επίπεδο Viper. Στηρίζοντας και Ενισχύοντας με κάθε τρόπο την ΕΑΒ, προχωρά και την αναβάθμιση των F-16C/D Block 50.
  • Έβαλε την υπογραφή του στην ιστορική συμφωνία με την Ισραηλινή εταιρεία Elbit Systems για τη δημιουργία τους Διεθνούς Αεροπορικού Κέντρου Καλαμάτας. Πρόκειται για μια συμφωνία - σταθμό που λύνει το ζήτημα της εκπαίδευσης στην Πολεμική Αεροπορία ενώ παράλληλα ανανεώνεται και ο στόλος των εκπαιδευτικών αεροσκαφών.
  • Προχώρησε την αγορά επτά ελικοπτέρων MH-60R, τα γνωστά Romeo, πολύτιμα στον ανθυποβρυχιακό πόλεμο και σε άλλες επιχειρησιακές ανάγκες του Πολεμικού Ναυτικού.
  • Με ενέργειες δικές του προχώρησε το Follow On Support των Mirage 2000.
  • Ολοκληρώνονται οι διαδικασίες για την απόκτηση τεσσάρων νέων φρεγατών για το Πολεμικό μας Ναυτικό, που θα αποτελέσουν τη βασική μονάδα κρούσης του Στόλου μας τα επόμενα 30 χρόνια. Μέχρι να ετοιμαστούν έχει απαιτηθεί η απόκτηση πλοίων που θα αποτελέσουν «ενδιάμεση λύση», μέχρι την κατασκευή των νέων.
  • Άμεση προώθηση του εκσυγχρονισμού των φρεγατών ΜΕΚΟ 200.
  • Προώθηση των προγραμμάτων αλλαγής του εθνικού τυφεκίου, αλλά και του εθνικού οχήματος.
  • Απόκτηση από τις ΗΠΑ 1.200 τεθωρακισμένων οχημάτων Μ1117.
  • Εξασφάλισε Follow on Support για πολλά άλλα οπλικά συστήματα, προκειμένου να επανέλθουν το συντομότερο δυνατό σε επιχειρησιακή κατάσταση.
  • Προώθησε την ενίσχυση αμυντικής συνεργασίας με χώρες - «κλειδιά» του αραβικού κόσμου, με τα οποία μας συνδέει το όραμα για ειρήνη και ευημερία στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής. Χαρακτηριστικό της στρατιωτικής διπλωματίας που προώθησε ο κ. Παναγιωτόπουλος ήταν η παραχώρηση στη Σαουδική Αραβία μιας Μοίρας Patriot, κίνηση που ενισχύει σαφώς τους δεσμούς με μια χώρα - «καταλύτη».

Η πολύτιμη χείρα βοηθείας στην Πολιτεία:

  • Προσέφερε και προσφέρει πολύτιμη βοήθεια και στήριξη στην Πολιτεία στη μάχη κατά της πανδημίας, με τα στρατιωτικά νοσοκομεία και τα στρατιωτικά εργοστάσια να τίθενται στη διάθεση της Πολιτείας, όπως φυσικά και το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων.
  • Σε κάθε φυσική καταστροφή, σε φωτιές, πλημμύρες και σεισμούς, οι άνδρες και οι γυναίκες με τα χακί ήταν εκεί για να παρέχουν πολύτιμη βοήθεια στους πληγέντες με κάθε Μέσο, με τρόφιμα, με υλικοτεχνικές υποδομές.
  • Άμεση και πολυδιάστατη συνεισφορά στο μεταναστευτικό ζήτημα, με προσφορά καταλυμάτων σε όλη την Ελλάδα, σίτιση χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών και διάθεση γιατρών για την περίθαλψή τους.

Πώς λοιπόν ο κ. Μητσοτάκης να μην είναι ευχαριστημένος από έναν τόσο δραστήριο και παράλληλα τόσο ψύχραιμο και αποτελεσματικό υπουργό; Ο κ. Παναγιωτόπουλος επιβεβαιώνει πως αυτό που προέχει είναι οι δράσεις και όχι τα μεγάλα λόγια.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.