ΑΠΟΨΕΙΣ

Θέλει ο Αντώνης Σαμαράς να ρίξει τον Κυριάκο Μητσοτάκη;

Κυριάκος Μητσοτάκης Αντώνης Σαμαράς
Παρακολουθώ με ενδιαφέρον τις βαρύγδουπες αναλύσεις γύρω από τη συνέντευξη που παραχώρησε στα ΝΕΑ ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ειδικά αυτές που τον εμφανίζουν περίπου έτοιμο να ρίξει τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
ΙΝΤΙΜΕ

Παρακολουθώ με ενδιαφέρον τις βαρύγδουπες αναλύσεις γύρω από τη συνέντευξη που παραχώρησε στα ΝΕΑ ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ειδικά αυτές που τον εμφανίζουν περίπου έτοιμο να ρίξει τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Δεν θα μπω καν στη διαδικασία να κρίνω αν ο κ. Σαμαράς έκανε σωστά που είπε τα όσα είπε για την διεύρυνση της Νέας Δημοκρατίας, για την οικονομία και για τα Εθνικά ζητήματα. Προφανώς κανείς δεν μπορεί να τον εμποδίσει να καταθέτει τις απόψεις του και τις διαφωνίες του στο δημόσιο διάλογο. Το ερώτημα είναι αν στις προθέσεις του είναι να ρίξει τον Κυριάκο Μητσοτάκη, όπως προφανώς κάποιοι ονειρεύονται και ελπίζουν...

Και το δεύτερο κρίσιμο ερώτημα είναι αν μπορεί να το κάνει. Να προκαλέσει δηλαδή ένα τόσο ισχυρό ρήγμα στο εσωτερικό της ΝΔ που να οδηγήσει σε συνθήκες πολιτικής εμπλοκής, όπως συνέβη στο μακρινό παρελθόν του 1993 όπου έριξε την τότε κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.

Βεβαίως πρέπει να σημειώσουμε ότι μιλάμε για άλλες εποχές με άλλες συγκυρίες και άλλους ρυθμιστικούς παράγοντες. Εν έτει 2021 τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά στο πολιτικό σκηνικό και δεν υπάρχουν και «βαριές πλάτες» όπως στο παρελθόν που να στηρίξουν ένα τόσο βαθύ σχίσμα στη ΝΔ.

Σήμερα για παράδειγμα το Μέγαρο Μαξίμου δεν σήκωσε το γάντι, όπως ενδεχομένως ευελπιστούσαν κάποιοι κι έτσι το θέμα πήγε στα... αζήτητα.

Η προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι ο Αντώνης Σαμαράς ούτε μπορεί, ούτε θέλει να δημιουργήσει ένα νέο 1993. Αυτό δεν σημαίνει ότι ο πρώην πρωθυπουργός έχει αποστρατευθεί. Προφανώς ο ίδιος αισθάνεται την ανάγκη να δηλώσει ότι είναι προσωρινά «παροπλισμένος».

Να διαχωρισει από τώρα τη θέση του για να μπορεί την επόμενη μέρα - σε περίπτωση νεοδημοκρατικού ατυχήματος - να δηλώσει παρών στις εξελίξεις.

«Απελπιστικά διαθέσιμος», για να χρησιμοποιήσω μια φράση που ταιριάζει γάντι σε έναν άλλον παλαιό γαλάζιο δελφίνο που και αυτός εσχάτως διεκδικεί την επιστροφή του στην μεγάλη παράταξη, στην Α' Αθηνών.

Βεβαίως εδώ ισχύει ότι τακτικοί ελιγμοί χωρίς στρατηγική δεν έχουν καμία απολύτως τύχη. Η Νέα Δημοκρατία είναι πολύ μεγάλη παράταξη για να την κόψεις στα δύο. Μόνον ο λαός μπορεί να την κόψει. Όπως είδατε, ούτε η Πολιτική Άνοιξη την έκοψε το 1993, ούτε το ΚΕΠ (Κίνημα Ελευθέρων Πολιτών) του Δημήτρη Αβραμόπουλου το 2001, ούτε καν το κόμμα της Ντόρας Μπακογιάννη, η περίφημη Δημοκρατική Συμμαχία το 2010.

Κατά τα λοιπά ο κ. Σαμαράς μπορεί να λέει ότι θέλει και να υποστηρίζει ότι η Νέα Δημοκρατία δεν θα γίνει Ποτάμι. Σωστά, όπως δεν έγινε ΔΗΜ. ΑΡ. όταν ο κ. Σαμαράς συγκυβερνούσε με τον μπάρμπα Φώτη τον Κουβέλη, τον Χρυσοχοΐδη, τον Γιάννη Μανιάτη, τη Φώφη Γεννηματά, τον Βαγγέλη Βενιζέλο, τον Λεωνίδα Γρηγοράκο, την Έφη Χριστοφιλοπούλου και τα άλλα παιδιά του εκσυγχρονισμού...

Θα μου πείτε «αν αύριο, μεθαύριο γίνει το ατύχημα;». Καθίστε πρώτα να γίνει και μετά ξαναμιλάμε. Άλλωστε προηγούνται κι άλλοι πριν από τον Αντώνη σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Ουρές κάνουν στην Πειραιώς...

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Ισχυρός μετασεισμός 5,3 ρίχτερ «ξύπνησε» την Κρήτη

Συγκλονιστικό βίντεο: Κατέγραψε τη στιγμή που η θάλασσα «κατάπιε» και σκότωσε τον σύζυγό της

Ξέφυγαν τελείως στο Big Brother: Έχετε πάρει χαμπάρι τι γίνεται στο σπίτι του «Μεγάλου Αδερφού»;