ΑΠΟΨΕΙΣ

Ο πιο ισχυρός σύμμαχος των παιδιών, ο Πρωθυπουργός!

Ο πιο ισχυρός σύμμαχος των παιδιών, ο Πρωθυπουργός!

Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την προστασία των παιδιών από την σεξουαλική κακοποίηση και εκμετάλλευση

Γράφει η Έλενα Ράπτη, Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης.

Πλέον τα παιδιά έχουν έναν ισχυρό σύμμαχο, τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, που με την ευαισθησία και το έμπρακτο ενδιαφέρον του, ανακοίνωσε ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο προστασίας για την πρόληψη και αντιμετώπιση της σεξουαλικής κακοποίησης των παιδιών.

Ο Πρωθυπουργός υπήρξε σταθερός υποστηρικτής του αγώνα για τον τερματισμό της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης όλα τα προηγούμενα χρόνια.

Επικροτούμε όλοι την πρωτοβουλία του να δρομολογήσει ένα Εθνικό Σχέδιο Δράσης με στόχο την αναπροσαρμογή των θεσμικών λειτουργιών στην κατεύθυνση των φιλικών προς το παιδί διαδικασιών, την ποσοτική μείωση των κρουσμάτων που συμβαίνουν και την αύξηση των κρουσμάτων που αναφέρονται στις αρμόδιες αρχές.

Σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, 1 στα 5 παιδιά πέφτει θύμα κάποιας μορφής σεξουαλικής κακοποίησης. Στην Ελλάδα το ποσοστό ανέρχεται στο 16%. Όταν 9 στους 10 δράστες είναι από το οικείο, στενό οικογενειακό, συγγενικό ή φιλικό περιβάλλον του παιδιού, τον κύκλο εμπιστοσύνης του, τα συναισθήματά του είναι ανάμικτα και αυτό δυσκολεύει το παιδί να σπάσει τη σιωπή του.

Έτσι τα περιστατικά δεν αποκαλύπτονται, καθώς συχνά τα παιδιά-θύματα εκβιάζονται συναισθηματικά, φοβούνται, παραπλανώνται και αποτρέπονται από το να μιλήσουν για αυτό που τους συμβαίνει. Μόλις 2 στα 100 περιστατικά φθάνουν στις αρχές. Τα υπόλοιπα καλύπτονται από σιωπή.

Η 18η Νοεμβρίου, που τιμήσαμε στην επετειακή συνεδρίαση της ολομέλειας πριν από λίγες μέρες, αποτελεί υπενθύμιση αυτής της ζοφερής πραγματικότητας και ένα κάλεσμα για δράση.

Το 2013 μου ανατέθηκε από το Συμβούλιο της Ευρώπης να συντονίσω το πρόγραμμα ΕΝΑ στα ΠΕΝΤΕ για τον τερματισμό της σεξουαλικής κακοποίησης των παιδιών.
Αποστολή μου, η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της ελληνικής κοινωνίας, μέσα από τα ενημερωτικά εργαλεία του Τμήματος για τα Δικαιώματα του Παιδιού. Η υποχρέωση αυτή της χώρας μας ολοκληρώθηκε στο τέλος του 2016. Όμως λόγω της μεγάλης απήχησης της καμπάνιας είχαμε σε εκκρεμότητα πάνω από 200 προσκλήσεις από φορείς από όλη την Ελλάδα για διοργάνωση ενημερωτικών εκδηλώσεων.

Το Συμβούλιο της Ευρώπης αξιολογώντας θετικά την ελληνική καμπάνια και με στόχο τα μηνύματα να φτάσουν σε κάθε σπίτι, σε κάθε παιδί, ανανέωσε τη συνεργασία μας. Μέχρι σήμερα, χτίσαμε πολύτιμες συμμαχίες με θεσμικούς και πολιτειακούς παράγοντες. Στον κοινό αγώνα, και το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, που ενέκρινε και ενέταξε δύο εκπαιδευτικά μας προγράμματα για την πρόληψη της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης στα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά. Πραγματοποιήσαμε 700 δράσεις σε όλη την επικράτεια, σε συνεργασία με: Υπουργεία, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, το Παρατηρητήριο πρόληψης της σχολικής βίας και του εκφοβισμού, Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων, τον ΣΕΓΑΣ, τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, τις Διευθύνσεις Προστασίας Ανηλίκων, την Εκκλησία της Ελλάδος, το Χαμόγελο του Παιδιού και άλλους φορείς.

Επικοινωνήσαμε όλα τα χρήσιμα μηνύματα σε μικρούς και μεγάλους μέσα από το παραμύθι «Η Κίκο και το Χέρι» που μετατρέψαμε σε κώδικα γραφή braille για τα παιδιά με προβλήματα όρασης, το έντυπο για τους γονείς «ο Κανόνας των Εσωρούχων», τις 7 τηλεφωνικές γραμμές βοήθειας και τις δύο ιστορίες κινουμένων σχεδίων «Το Μυστικό της Νίκης» και την «Περιπέτεια του Βίκτωρα» με υπότιτλους (για βαρήκοα παιδιά) και στη νοηματική γλώσσα (για κωφά παιδιά) με στόχο την αφύπνιση όλων των παιδιών με τρόπο ευχάριστο, ψυχαγωγικό και διδακτικό.

Σύντομα θα κυκλοφορήσει η τρίτη ιστορία κινουμένων σχεδίων “Η δύναμη της Βερονίκης” με πρωταγωνίστρια μία μαθήτρια σε αναπηρικό αμαξίδιο καθώς τα παιδιά με αναπηρία είναι πιο ευάλωτα σε κακοποιητικές συμπεριφορές.

Στο κομμάτι της επικοινωνιακής προβολής των μηνυμάτων της καμπάνιας είχαμε τη στήριξη τηλεοπτικών σταθμών που δέχθηκαν να προβάλουν δωρεάν το σποτ του συμβουλίου της Ευρώπης ως κοινωνικό μήνυμα με την έγκριση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης.

Η καμπάνια φιλοξενήθηκε σε πάνω από 210 τηλεοπτικές εκπομπές υψηλής τηλεθέασης, δημιουργήσαμε facebook, twitter, ιστοσελίδα (enastapente.gr), αναρτήσαμε αφίσες στις πλάγιες και πίσω όψεις αστικών λεωφορείων και αφίσες σε πέντε μεγάλα αεροδρόμια (Ρόδου, Κέρκυρας, Καβάλας, Χανίων, Θεσσαλονίκης). Σήμερα στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος φιλοξενούνται 8 γιγαντοαφίσες της καμπάνιας ΕΝΑ στα ΠΕΝΤΕ.

Συνεργαστήκαμε με άλλα κράτη-μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης για ανταλλαγή καλών πρακτικών και εργαλείων για την ενδυνάμωση του αγώνα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης. Όλα αυτά τα χρόνια γνωρίσαμε εκατοντάδες περιπτώσεις σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών. Ζήσαμε την αγωνία, τον πόνο, τον φόβο και την απόγνωση των θυμάτων και αναγνωρίζοντας την ευθύνη που μας αναλογεί, αφοσιωθήκαμε στην αποστολή μας να προλάβουμε το κακό και όπου συμβαίνει, να αποτελέσουμε έναυσμα ώστε το παιδί να βρει τη δύναμη να σπάσει τη σιωπή του και να λυτρωθεί από τον εφιάλτη που ζει.

Όλο αυτό το διάστημα ήρθαμε αντιμέτωποι με συστημικές δυσλειτουργίες, παθογένειες που θα θεραπευτούν μέσα από ένα ολοκληρωμένο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την προστασία των παιδιών από τη σεξουαλική κακοποίηση και εκμετάλλευση που δημιουργεί διαδικασίες και προϋποθέσεις προστασίας των παιδιών στην πράξη!
Πιο συγκεκριμένα, κατάλληλές υπηρεσίες, πρωτόκολλα λειτουργίας και συντονισμού των εμπλεκόμενων φορέων, συνεκτικό νομικό πλαίσιο και ενίσχυση της εφαρμογής του.

Είμαι αισιόδοξη ότι μέσα από πολιτικές διυπουργικές οριζόντιες που ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε, όπως το «Εθνικό Πρωτόκολλο Διαχείρισης Κρουσμάτων» για την ενοποίηση των ενεργειών όλων των εμπλεκόμενων φορέων, το «Εθνικό Αρχείο Καταγραφής και Επιτήρησης κακοποιημένων παιδιών» για την παρακολούθηση της αντιμετώπισης κάθε περιστατικού, το «Ειδικό Ποινικό Μητρώο» για αδικήματα σεξουαλικής βίας για όλους όσοι ασχολούνται με παιδιά, ο «Υπεύθυνος Παιδικής Προστασίας» σε κάθε φορέα με παιδιά, μέσα από μέτρα διατομεακά και επιμέρους, μέσα από τη συνέργεια 11 Υπουργείων και μέσα από μία μεγάλη εκστρατεία ενημέρωσης θα πετύχουμε να δημιουργήσουμε ένα πλαίσιο ασφάλειας. Το χρωστάμε στα παιδιά, το χρωστάμε σε όλους όσοι πραγματικά τα νοιάζονται.

Στόχος μας, είναι μία Ελλάδα μηδενικής ανοχής στη σεξουαλική βία κατά των παιδιών, μία Ελλάδα που θα έχει κινητοποιήσει όλες τις θεσμικές και κοινωνικές της δυνάμεις για την εξάλειψη του φαινομένου. Είμαι σίγουρη ότι είναι επιθυμία όλων μας.

Θέλω να ευχαριστήσω τον κύριο Πρωθυπουργό για την εμπιστοσύνη του στο πρόσωπό μου. Απέναντι στον κύριο Πρωθυπουργό, στην Εθνική Αντιπροσωπεία, και κυρίως απέναντι στα παιδιά δεσμεύομαι ότι θα συνεχίσω να δουλεύω με την ίδια στοχοπροσήλωση όπως έκανα μέχρι σήμερα. Μέσα από τη συμμετοχή μου σε ένα τόσο σπουδαίο εγχείρημα, γίνεται πραγματικότητα και το δικό μου όνειρο, το κοινό μας όνειρο, για έναν πιο προστατευμένο κόσμο για τα παιδιά.

Τα παιδιά είναι το πολυτιμότερο κοινωνικό μας κεφάλαιο. Σήμερα γίνεται ένα αποφασιστικό συλλογικό βήμα για να διασφαλίσουμε την προστασία τους.
Με το βλέμμα στραμμένο προς το μέλλον, ας εργαστούμε, ώστε να δημιουργήσουμε έναν ισχυρό κύκλο εμπιστοσύνης και ασφάλειας για κάθε παιδί. Είναι δύσκολο για τα παιδιά να μιλήσουν. Εμείς οφείλουμε να σπάσουμε τη σιωπή. Όλοι μαζί κοινωνία και πολιτεία σπάμε την σιωπή για να προστατεύσουμε τα παιδιά μας.

Η βουλευτής Έλενα Ράπτη

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Τραγωδία στη Θεσσαλονίκη: 50χρονος μαχαίρωσε γυναίκα και τον γιο της

Δέσποινα Βανδή: Το τραγούδι που αφιέρωσε στον Βασίλη Μπισμπίκη – Η αντίδραση του ηθοποιού (vid)

Μετάλλαξη «Όμικρον»: Αυτά είναι τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα