ΑΠΟΨΕΙΣ

Το «χουνέρι» του Νίκου Δένδια στην Άγκυρα, ο εκνευρισμός των Τούρκων και η απάντηση της Αθήνας

Νίκος Δένδιας
Οι Τούρκοι δεν έχουν ξεχάσει την ομιλία του Νίκου Δένδια μέσα στην Άγκυρα, η οποία τους εξέθεσε διεθνώς.
ΥΠΕΞ (Χάρης Ακριβιάδης)

Ο Νίκος Δένδιας δεν… μασάει και συνεχίζει να εκνευρίζει τους Τούρκους αξιωματούχους, οι οποίοι προχωρούν σε προσωπικές επιθέσεις εναντίον του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών.

Η απάντηση στο γιατί οι Τούρκοι «στοχεύουν» τον Νίκο Δένδια είναι απλή και εύκολη. Δεν μπορούν να ξεχάσουν από τη μία το χουνέρι που τους έκανε επί τουρκικού εδάφους και από την άλλη τους ενοχλούν οι δηλώσεις περί ανάκλησης του casus belli και εφαρμογής του Διεθνούς Δικαίου.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε με τον ομόλογό του της Σαουδικής Αραβίας, Πρίγκιπα Faisal Bin Farhan Al-Saud αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην τουρκική προκλητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, λέγοντας ότι η ρητορική της Άγκυρας έχει ξεπεράσει κάθε όριο τα τελευταία χρόνια.

Σημείωσε ότι τόσο η Ελλάδα, όσο και η Σαουδική Αραβία σέβονται το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας. Κάλεσε την Τουρκία αν όντως σέβεται το Διεθνές Δίκαιο να το αποδείξει έμπρακτα, με την άρση του casus belli και την κατάργηση του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου.

«Έχω να διατυπώσω μια πολύ απλή πρόταση προς την τουρκική κυβέρνηση. Να αποδείξει την πίστη της στο Διεθνές Δίκαιο στην πράξη, δηλαδή να αρχίσει να το εφαρμόζει. Και μια απλή και γρήγορη εφαρμογή του θα ήταν η άμεση ανάκληση του casus belli και η άμεση αναγνώριση της ανυπαρξίας του τουρκολιβυκού μνημονίου» τόνισε ο κ. Δένδιας.

Η τουρκική πλευρά ενοχλήθηκε από τις παραπάνω δηλώσεις και έσπευσε να επιτεθεί στο Νίκο Δένδια διά στόματος του εκπροσώπου του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Τανζού Μπίλγκιτς.

«Αυτό το παραλήρημα του Δένδια αποτελεί άλλη μια απόδειξη ότι η Ελλάδα προτιμά την ένταση αναζητώντας βοήθεια από τρίτα μέρη και δημιουργώντας τεχνητές συμμαχίες κατά της Τουρκίας, αντί να επιλύει τα διμερή της ζητήματα και να αναπτύσσει σχέσεις μέσα από έναν ειλικρινή και ουσιαστικό διάλογο με τη χώρα μας. Οι χώρες με αυτοπεποίθηση δεν επιδεικνύουν τέτοια συμπεριφορά», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τούρκος αξιωματούχος.

Η απάντηση της Αθήνας ήταν άμεση, με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρο Παπαϊωάννου να τονίζει ότι ο κ. Δένδιας εκφράζει τις πάγιες θέσεις της Ελληνικής κυβέρνησης με ψυχραιμία και νηφάλια, αποφεύγοντας επιμελώς οποιαδήποτε ονομαστική αναφορά σε αξιωματούχους άλλων χωρών, ως είθισται στην διπλωματική πρακτική.

«Είναι πραγματικά λυπηρό ότι το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας παραβαίνει αυτόν τον απαράβατο κανόνα και εκτοξεύει αβάσιμες και αστήρικτες κατηγορίες εναντίον κυβερνητικών αξιωματούχων άλλων χωρών, όπως του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας», τόνισε ο κ. Παπαϊωάννου.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: «Έκρηξη» με 641 εισαγωγές στα νοσοκομεία

Κορονοϊός: Στα ύψη η θετικότητα στη χώρα – 31.512 κρούσματα σε παιδιά με κλειστά τα σχολεία!

Survivor Spoiler 5/1: Ποιος αποχωρεί σήμερα από τους Διάσημους