ΑΠΟΨΕΙΣ

Η καταστροφική δεξιά διακυβέρνηση

Η καταστροφική δεξιά διακυβέρνηση
INTIME

Ανακοινώθηκαν δεκάδες νέοι θάνατοι από κορωνοϊό στη χώρα μας, έχοντας ξεπεράσει πλέον τους 26.000 νεκρούς από το ξέσπασμα της πανδημίας.

Του Δημήτρη Σακελλάρη*

Στο 6,3% κινείται πλέον ο πληθωρισμός σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το οικονομικό αδιέξοδο που βιώνουν τα νοικοκυριά κι ως εκ τούτου και οι επιχειρήσεις, λόγω της δραματικής συρρίκνωσης της αγοραστικής δύναμης των πολιτών.

Η ενεργειακή κρίση κορυφώνεται, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας, ενώ, εδώ και μήνες, η χώρα μας καταγράφει πανευρωπαϊκό ρεκόρ ακρίβειας στις τιμές καυσίμων και ενέργειας, με την ακριβότερη χονδρική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη.

Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι πανδημία, ακρίβεια, ενεργειακό, αποτελούν διεθνείς κρίσεις και η ίδια δε φέρει ουδεμία ευθύνη για την τραγική κατάσταση που βιώνουμε ως πολίτες.

Δεν απαντά όμως στο εξής ερώτημα: Γιατί κάθε διεθνή κρίση, οι Έλληνες πολίτες την πληρώνουμε ακριβότερα;

Υπάρχουν πολιτικές ευθύνες;

Προφανώς και υπάρχουν αλλά θα αποσιωπηθούν από τα περισσότερα μέσα ενημέρωσης.

Η ΝΔ δεν ενίσχυσε το Ε.Σ.Υ. και βιώνουμε τα αποτελέσματα της πολιτικής της επιλογής.

Η Ν.Δ. προχώρησε σε φοροελαφρύνσεις μόνο για τους έχοντες και κατέχοντες, αγνοώντας αιτήματα για μείωση του Φ.Π.Α. σε είδη πρώτης ανάγκης, του Ε.Φ.Κ. στα καύσιμα και για αύξηση του βασικού μισθού.

Η Ν.Δ. ιδιωτικοποίησε ενεργειακές υποδομές και την Δ.Ε.Η., μεσούσης της ενεργειακής κρίσης και δέσμευσε, με τη βίαιη και χωρίς σχέδιο απολιγνιτοποίηση που ανακοίνωσε, τη χώρα μας, όχι σε ΑΠΕ, αλλά σε ιδιωτικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής από φυσικό αέριο, το οποίο είναι εισαγόμενο και πλέον, πανάκριβο.

Αυτές οι πολιτικές ευθύνες πρέπει να αποδοθούν στις εκλογές για να αλλάξουμε σελίδα στη χώρα μας πριν να είναι πολύ αργά.

Αργά για την οικονομία, καθώς τα δημοσιονομικά μεγέθη θυμίζουν την Ελλάδα που έμπαινε σε καθεστώς μνημονίων…

Αργά για τα εθνικά μας θέματα, καθώς η Ν.Δ. υιοθετώντας την στρατηγική του προβλέψιμου και δεδομένου συμμάχου, σύρει την χώρα σε ήττες (EastMed, τουρκολιβυκό σύμφωνο) και σε νέες πολεμικές περιπέτειες…

Πρέπει να διαμορφώσουμε τις συνθήκες για την προοδευτική έξοδο από την πολυεπίπεδη κρίση που βιώνει ο λαός μας, καθώς η δεξιά κυβέρνηση απέτυχε σε όλα.

Όχι μόνο λόγω διαχειριστικής ανεπάρκειας. Κυρίως λόγω καταστροφικών πολιτικών επιλογών.

*O Δημήτρης Σακελλάρης είναι εκπαιδευτικός, μέλος της Κ.Ε. ΣΥ.ΡΙΖ.Α-Π.Σ.