ΑΠΟΨΕΙΣ

Αγιά Σοφιά: Σώστε το Σύμβολο της Ορθοδοξίας

Αγιά Σοφιά: Σώστε το Σύμβολο της Ορθοδοξίας

Εδώ και τώρα απαιτείται να αφυπνιστεί η παγκόσμια κοινότητα – Κυβερνήσεις και Ιεράρχες να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να σταματήσουν την «ασέλγεια« σε βάρος του μνημείου παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. 

Στις 10η Ιουλίου 2020, γράφτηκε μία από τις πιο «μαύρες» σελίδα για τους απανταχού Ορθόδοξους Χριστιανούς, με το Συμβούλιο Επικρατείας της Τουρκίας, να μετατρέπει σε τζαμί το ναό της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη.

Το μνημείο που «έζησε» την Άλωση της βασιλεύουσας από τους Τούρκους, που είδε γυναίκες να βιάζονται και μωρά να σφάζονται από τους Τούρκους του Μωάμεθ του Β’, που είδε τα δάκρυα του τελευταίου αυτοκράτορα λίγο πριν πέσει νεκρός, έζησε το 2020 μια δεύτερη Άλωση. Ο υπέρλαμπρος ναός, το όραμα του Ιουστινιανού, ήταν ένας μοναδικός αρχιτεκτονικά τόπος λατρείας για τους Ορθόδοξους, ένα παγκόσμιο σύμβολο της Ορθόδοξης πίστης, αλλά και μεταγενέστερα ένα οικουμενικό μνημείο πολιτισμού που ξεπερνά έθνη, κράτη και σύνορα. Ένα μνημείο με διεθνή ακτινοβολία, ένα μνημείο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς με ταυτότητα ελληνική.

Από την πρώτη στιγμή που ανακοινώθηκε από το καθεστώς Ερντογάν η μετατροπή της Αγιά Σοφιάς σε τζαμί, αναλυτές σε όλο τον κόσμο εξέφραζαν ανησυχίες για το πώς θα «φερθούν» στον ιερότερο ναό των Ορθοδόξων οι εκατομμύρια μουσουλμάνοι που θα τον επισκέπτονταν, με ορισμένους μάλιστα να υποστηρίζουν πως οι φανατικοί ισλαμιστές δεν θα μπορέσουν ποτέ να δουν την Αγιά Σοφιά ως τζαμί, φοβούμενοι μάλιστα εκδικητικές ενέργειες.

Δυστυχώς, τα αποτελέσματα έγιναν ορατά από τις πρώτους κιόλας μήνες, με τους Τούρκους να εξαφανίζουν όλα τα ιερά εκθέματα, να καλύπτουν ακόμα και με σοβά τα ανεκτίμητης αξίας ψηφιδωτά, να ρίχνουν λευκά πανιά μπροστά από τις υπέροχες τοιχογραφίες της Παναγίας και να κρύβουν από τους επισκέπτες οτιδήποτε χριστιανικό. Φυσικά, το πράσινο χαλί με το οποίο κάλυψαν το πάτωμα για να πατούν ξυπόλυτοι οι μουσουλμάνοι, πέρα από τεράστια εστία μικροβίων, αποτελεί και ύψιστη προσβολή.

Τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας την περασμένη εβδομάδα, με την κατεστραμμένη κεντρική πύλη του ναού, αλλά και οι αποκαλυπτικές εικόνες, με τους μουσουλμάνους να βγάζουν τα παπούτσια τους και να τα κρεμούν από τους τοίχους, επιβεβαιώνει τους φόβους που εκφράστηκαν πριν από δύο χρόνια. Θα πείτε, λογικό, μιας και δεν περιμέναμε κάτι καλύτεο από αυτούς που στην ιστορία τους έχουν να επιδείξουν μόνο γενοκτονίες, αλλά τουλάχιστον περιμέναμε πως τουλάχιστον για τον τουρισμό θα προστάτευαν την Αγιά Σοφιά. Φρούδες ελπίδες, ο πολιτισμός... αγνοείται!

Γνωστοί παραβάτες του διεθνούς δικαίου και των ψηφισμάτων των διεθνών οργανισμών, οι Τούρκοι συνεχίζουν να πράττουν το μοναδικό που ξέρουν να κάνουν εδώ και αιώνες ως έθνος και ως λαός: να γκρεμίζουν ή να ιδιοποιούνται με τη βία ότι έχουν οικοδομήσει οι άλλοι. Στην περίπτωση της Αγίας Σοφίας, δεν σεβάστηκαν και δεν σέβονται ένα αρχιτεκτονικό και πνευματικό μνημείο ανεκτίμητης υλικής και άυλης αξίας, ένα έργο - δημιούργημα του ελληνικού πολιτισμού των χρόνων του Βυζαντίου που έχει περάσει στη σφαίρα της παγκόσμιας ανθρώπινης κληρονομιάς.

Ήδη η ελληνική κυβέρνηση έχει εκφράσει τη δυσαρέσκειά της για την αντιμετώπιση της Αγιά Σοφιάς, ενώ αντιδράδεις - ήπιες βεβαίως - έχουν εκφραστεί και από την Ε.Ε. Φτάνουν όμως οι λεκτικές καταδίκες; Προφανώς και όχι… Ο ναός της Κωνσταντινούπολης είναι το ιερότερο μνημείο της Ορθοδοξίας και θα πρέπει να δοθεί μάχη για την προστασία του και την επαναφορά του ως μουσείο, αν όχι σε ορθόδοξο ναό. Το Newsbomb.gr έχει απευθύνει από την πρώτη στιγμή έκκληση στην ελληνική κυβέρνηση να μην εγκαταλείψει το ζήτημα και σε συνεργασία με άλλους ορθόδοξους λαούς, θα πρέπει να αποφασίσει την έναρξη «εκστρατείας» προκειμένου να ενημερώσει την παγκόσμια κοινότητα για την οικουμενικότητα του ναού της Αγίας Σοφίας. Πρέπει όλοι να αντιληφθούν, κυβερνήσεις και Ιεράρχες, πως με τα Ιερά και τα Όσια της Ορθοδοξίας δεν μπορεί κανένας να παίζει.