ΑΠΟΨΕΙΣ

ΧειροΥ(ρ)ΓΕΙΑ;

ΧειροΥ(ρ)ΓΕΙΑ;

Οιωνός εκσυχρονισμoύ, τα απογευματινά χειρουργεία; Καλεσμένος στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» του OPEN, ήταν ο υφυπουργός Υγείας, Δημήτρης Βαρτζόπουλος, κατατοπίζοντας ικανοποιητικά εμάς και τους πολίτες

Οιωνός εκσυχρονισμού, τα απογευματινά χειρουργεία; Καλεσμένος στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος», ήταν ο υφυπουργός Υγείας, Δημήτρης Βαρτζόπουλος, κατατοπίζοντας ικανοποιητικά εμάς και τους πολίτες.

Μέχρι πρότινος στα δημόσια νοσοκομεία πέρα από στηθοσκόπιο, οι τσέπες των ιατρών έγερναν από τη μια πλευρά εξαιτίας του φακέλου. Γνωρίζω προσωπικά γιατρούς που έχουν χτίσει φακελάκι φακελάκι βίλες σε γνωστά νησιά της χώρας μας. Μεμπτό; Την ώρα που ο άνθρωπός σου είναι στο κρεβάτι του πόνου, κρίνω απολύτως λογική την επίσκεψη της σκέψης να δώσεις «έναυσμα» ή να ευχαριστήσεις με το συγκεκριμένο τρόπο τον γιατρό.

Από κει και πέρα είναι γνωστό πως πολλοί συμπολίτες μας περιμένουν μήνες για να χειρουργηθούν στα δημόσια νοσοκομεία. Τα απογευματινά χειρουργεία θεωρούνται λύση σε αυτό το πρόβλημα για τον κ. Βαρτζόπουλο. Αν 50 άτομα βρίσκονται στη λίστα αναμονής και τα 25 μεταφερθούν το απόγευμα, αυτομάτως επιτυγχάνεται η αποσυμπίεση. Άρα τα δωρεάν παραμένουν και μάλιστα πατάνε γκάζι μέσα στο χρόνο.

Στην πραγματικότητα το υπουργείο προσφέρει τρίτη επιλογή, διευκολύνοντας τον ασθενή. Αν μια επέμβαση στο πόδι κοστίζει για παράδειγμα 10.000 ευρώ σε ιδιωτικό νοσοκομείο και το απογευματινό χειρουργείο στο εξασφαλίζει με 2000 ευρώ, τότε προφανώς συμφέρει. Αν σκεφτούμε ότι πολλοί ακουμπούσαν αυτά τα χρήματα στο χέρι ενός μόνο γιατρού. Ενώ τώρα μπορεί καταρχάς η ασφαλιστική εταιρεία να συνεισφέρει αλλά και το ποσό καλύπτει την πλήρη περίθαλψη του ασθενή. Εν ολίγοις οι τρεις μήνες αναμονή θα αποτελούν μακρινό εφιάλτη για τον παθόντα.

Ο κ. Βαρτζόπουλος υποστηρίζει επιπλέον πως τα απογευματινά χειρουργεία θα αποτελέσουν κίνητρο και πόλο έλξης για νέους γιατρούς, καθώς θα δουν τα εισοδήματά τους να αυξάνονται. Θεωρεί το νέο σχέδιο της κυβέρνησης πρώτο βήμα σε ένα μονοπάτι ανάπτυξης. Μένει να δούμε αν το δημόσιο νοσοκομείο γίνει επιτέλους ταυτόσημο της εύρυθμης λειτουργίας.