ΑΠΟΨΕΙΣ

Η ώρα της νέας γενιάς

Η ώρα της νέας γενιάς

Οι φετινές ευρωεκλογές περισσότερο από οποιεσδήποτε άλλες στο παρελθόν, δεν είναι μια διαδικαστική ανανέωση ανθρωπογεωγραφίας της Ευρωβουλής. Είναι μια σαφής επιλογή μέλλοντος, μια τροχιοδεικτική «βολή» που φωτίζει το είδος της Ευρώπης που επιθυμούμε. 

Γράφει ο Λευτέρης Βαρουξής

Η Ευρώπη κατάφερε πολλά μέσα σε ένα περιβάλλον έντονων συγκρούσεων, προτάσσοντας τον διάλογο, δημιουργικούς συμβιβασμούς και πάνω από όλα διαχρονικές αξίες.

Ήταν το αποκούμπι και ο μπροστάρης σε κάθε τι που χαρακτηρίζεται ως πανανθρώπινη αξία, την ατομική ελευθερία, τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Το μέτρο του πολιτισμού της εποχής μας, ήταν κατ' εξοχήν αυτό που κατοχύρωνε και σηματοδοτούσε το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Η παγκοσμιοποίηση, το χάσμα που δημιούργησε μεταξύ του κόσμου που την αποδέχτηκε και την ενσωμάτωσε κι αυτού που την είδε με καχυποψία, το μεγάλο θέμα με τις προσφυγικές ροές από εμπόλεμες περιοχές, το μεταναστευτικό, έθεσαν επί τάπητος νέους προβληματισμούς.

Ακραίες φωνές, ακραία συνθήματα, αντιευρωπαϊκές κορώνες αντικατέστησαν τον διάλογο, την συνεργασία, την αλληλεγγύη.

Η Ευρώπη ολιγώρησε στο καθεστώς περιθωριοποίησης μεγάλων τμημάτων του πληθυσμού, το οποίο εκμεταλλεύονται φωνές που θέλουν να φέρουν στο προσκήνιο καθεστώτα και ιδεολογίες που χρεοκόπησαν ιστορικά.

Η επαναφορά στον θηριώδη κρατικό παρεμβατισμό που ευαγγελίζονται, είναι η συνταγή διαιώνισης της παθογένειας! Είναι σημειωτόν σε ένα τέλμα ακινησίας και μοιρολατρίας.

Η θαρραλέα ματιά των νέων ανθρώπων που διαπνέονται από φιλελεύθερες πολιτικά και οικονομικά ιδέες, πρέπει να καταστεί ο «πολιορκητικός κριός» του μέλλοντος που θέλουμε να κατακτήσουμε.

Η γνώση, η θέληση, η τεχνογνωσία, η εξειδίκευση, η επικοινωνία, είναι τα συστατικά στοιχεία της επιτυχίας. Οι νέοι επιστήμονες, οι νέοι επιχειρηματίες, οι έξυπνες ιδέες είναι τα υποκείμενα αυτής της εξέλιξης.

Οι νέοι σε ηλικία άνθρωποι, κατά προτεραιότητα είναι αυτοί που με τα εφόδια τους θα σπάσουν τα ταμπού και τις προκαταλήψεις μιας εποχής που φαίνεται να ανακυκλώνεται και να επανέρχεται στο προσκήνιο.

Της φοβικής, περίκλειστης κοινωνίας, της κρατικοδίαιτης, επιδοματικής οικονομίας.

Στο χέρι μας είναι να τους δώσουμε το πηδάλιο.

Σε λιγότερο από 100 μέρες θα στηθούν οι κάλπες για τις ευρωεκλογές.

Το ερώτημα που τίθεται πάντα στους οπαδούς της ενωμένης Ευρώπης είναι: «Ωραία, για ποιο λόγο να ψηφίσουμε?»

Ο πρώτος λόγος είναι για να εδραιώσουμε την ύπαρξη ενός εκλεγμένου κοινοβουλίου, που έχει ένα πρόγραμμα για την Ευρώπη και ελέγχεται από τους ευρωπαίους πολίτες.
Η προσέλευση στις κάλπες αναντίρρητα κρίνεται απαραίτητη.

Όποιος δεν θα πάει να ψηφίσει δεν έχει το δικαίωμα στη συνέχεια να εκφέρει άποψη, να κρίνει και να κατακρίνει τις όποιες πολιτικές ή άλλες αποφάσεις.

Προσφέρεται η ελευθερία επιλογής ικανών υποψηφίων, που αποτελεί την κυριότερη έκφραση της δημοκρατίας. Και δημοκρατία σημαίνει συμμετοχή και όχι αποχή. Η αποχή είναι αδράνεια. Δεν πρέπει να αποφασίζουν οι άλλοι για μας χωρίς εμάς.

Το Κοινοβούλιο έχει την δύναμη που του δίδουμε εμείς.

Σας προτρέπω όλους να προσέλθετε στις κάλπες και να ψηφίσετε.

Η συμμετοχή σας είναι ζωτικής σημασίας.

Ο Λευτέρης Βαρουξής ειναι Πρόεδρος Αναπτυξιακής Εταιρίας Επιμελητηρίου Ηλείας και Διευθύνων σύμβουλος του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Βαρουξή