ΑΠΟΨΕΙΣ

Βαφτίσαμε το ψάρι κρέας και όλοι ικανοποιημένοι;

Βαφτίσαμε το ψάρι κρέας και όλοι ικανοποιημένοι;

Βάφτισε ο Πρωθυπουργός το ψάρι κρέας και το επίδομα σύνταξη, πέντε ημέρες πριν τις εκλογές.

Αναρωτιέμαι δε, αν αυταπάτες περί υπεραπόδοσης της οικονομίας τον εμπόδισαν να εντάξει τα προεκλογικά μέτρα που εξαγγέλει τώρα, στον Προϋπολογισμό για την φετινή χρονιά, δηλαδή 4 μήνες νωρίτερα; Η αλήθεια είναι ότι ενόψει της κάλπης της μεθεπόμενης Κυριακής, με παλαιοκομματικές μεθόδους και πετώντας ψίχουλα, προσπαθεί να υφαρπάξει την ψήφο των συνταξιούχων. Προσπαθεί δηλαδή, με 300 ευρώ να εξαγοράσει την ψήφο κάποιων Ελλήνων.

Οι συνταξιούχοι όμως τώρα γνωρίζουν ότι ο κ. Τσίπρας είναι αυτός που μείωσε δραματικά τις συντάξεις για όλους τους νέους συνταξιούχους, κόβοντάς τους δηλαδή τη 12η σύνταξη. Όσο για την προεκλογική 13η σύνταξη αυτή είναι ανύπαρκτη, αφού από 1/1/2020 θα κόψει άλλη μια σύνταξη με την μείωση του αφορολόγητου που έχει ψηφίσει. Επίπτωση δε του ανωτέρω θα υπάρξει και στους μισθωτούς και ιδιαίτερα στους χαμηλόμισθους - οι οποίοι δυστυχώς πληθύνανε τα τελευταία χρόνια - κι αυτοί θα στερηθούν έναν μισθό. Σύμφωνα με την έκθεση του Ινστιτούτου της ΓΣΕΕ, ένας στους τρεις εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα λαμβάνει μισθό κάτω από 500 ευρώ, αποτέλεσμα της πολιτικής της παρούσας κυβέρνησης.

Σε αυτή την οικονομία της «υπεραπόδοσης» δυστυχώς η επιβίωση των επιχειρήσεων υπονομεύεται με τον χειρότερο τρόπο. Η κυβέρνηση προκειμένου να εμφανίζει υπερπλεονάσματα και να δίνει προεκλογικούς μπουναμάδες αρνείται να πληρώσει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές της προς τους ιδιώτες, παρά τις συνεχείς δεσμεύσεις της για πλήρη αποπληρωμή τους. Δεν μας εκπλήσσει πλέον ότι η συγκεκριμένη κυβέρνηση έχει μεταθέσει χρονικά 5 φορές την τελευταία τετραετία την αποπληρωμή τους, αλλάζοντας 6 καταληκτικές προθεσμίες. Δυστυχώς οι έννοιες «αλήθεια» και «αξιοπιστία» είναι προδομένες από την παρούσα κυβέρνηση. Τα ερωτήματα για το εάν υπάρχει προγραμματισμός για την αποπληρωμή τους και πότε εκτιμά το Υπουργείο Οικονομικών ότι θα ολοκληρωθεί η πλήρης εκκαθάρισή τους, πέφτουν στο κενό. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα υψηλά χρέη του Δημοσίου, σε συνδυασμό και με άλλες πτυχές της ασκούμενης οικονομικής πολιτικής - όπως η συστηματική υποεκτέλεση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, η διατήρηση κεφαλαιακών περιορισμών και η μη εκκαθάριση εκκρεμών συντάξεων - στερούν πολύτιμη ρευστότητα από την πραγματική οικονομία και υπονομεύουν τις αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας.

Ο μόνος δρόμος για να αυξηθεί ουσιαστικά το εισόδημα όλων των Ελλήνων είναι η μείωση φόρων, κίνητρα για επενδύσεις, δημιουργία πολλών και καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας, σε μία χώρα χωρίς ρουβίκωνες, άνανδρες επιθέσεις κατά αστυνομικών, καμένα αυτοκίνητα δημοσιογράφων, επιθέσεις στο σπίτι του Αμερικανού Πρέσβη αλλά και πρεσβειών, αστυνομικών τμημάτων, γιαφκών στα Πανεπιστήμια, χωρίς πορείες συμπαράστασης στον αρχιτρομοκράτη Κουφοντίνα. Για όλα αυτά όμως, πρωτίστως χρειάζεται πολιτική βούληση και μηδενική ανοχή στην ανομία.

Γιατί ανοχή σημαίνει και συμμετοχή.

*H Μαριάνθη Δ. Καφετζή - Ραυτοπούλου είναι Οικονομολόγος, ΜΒΑ, Σύμβουλος Επιχειρήσεων και Επικεφαλής Συνεδριακού Τουρισμού της ΝΔ