ΑΠΟΨΕΙΣ

Σύνθετη κάλπη ευθύνης

Σύνθετη κάλπη ευθύνης

Οι Έλληνες πολίτες, ψηφοφόροι, αυτές τις ημέρες πολιορκούνται από υποψηφίους τόσο της τοπικής αυτοδιοίκησης, Δήμων και Περιφέρειας, όσο και για τις Ευρωεκλογές. Η αλλαγή του νόμου από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για τις εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης που εισάγει ο νόμος «Κλεισθένης», θεσμοθετεί το σύστημα της απλής αναλογικής. Το αποτέλεσμα είναι ότι σε αυτές τις εκλογές κατεβαίνουν όλοι ως υποψήφιοι και αναζητούνται οι ψηφοφόροι χωρίς την ιδιότητα του υποψηφίου.

Με το νέο εκλογικό σύστημα η κατανομή του συνόλου των εδρών κάθε Δημοτικού Συμβουλίου (Δ.Σ.) θα γίνει στους συνδυασμούς που συμμετείχαν στις δημοτικές εκλογές, ανάλογα με τον αριθμό των έγκυρων ψηφοδελτίων που έλαβαν στον Α΄ γύρο, ενώ η κατανομή τυχόν αδιάθετων εδρών θα γίνει με βάση τα αχρησιμοποίητα υπόλοιπα τους. Σε περίπτωση που ένας συνδυασμός λάβει ποσοστό πάνω από το 50% κατά τον Α’ γύρο τότε θα έχει την απόλυτη πλειοψηφία στο Δ.Σ. και δεν θα απαιτηθεί νέα διαδικασία για την εκλογή Δημάρχου. Σε αντίθετη περίπτωση θα υπάρξει επαναληπτική διαδικασία, για την εκλογή μόνο του Δημάρχου, ανάμεσα στους επικεφαλής των δύο πρώτων συνδυασμών. Αυτό με άλλα λόγια σημαίνει, ότι σε πολλές περιπτώσεις ο Δήμαρχος δεν θα έχει την πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου. Θα καταλήγουν τα Δημοτικά Συμβούλια σε αποφάσεις που θα αφορούν τη ζωή των πολιτών του δήμου; Άγνωστο. Κατά την άποψή μου, πολύ δύσκολο, γνωρίζοντας την νοοτροπία του εξυπνότερου λαού, των Ελλήνων.

Εκτός από τους δημοτικούς άρχοντες, καλούμαστε να ψηφίσουμε και για Περιφερειάρχη και Περιφερειακούς Συμβούλους, επιβαρύνοντας τον ψηφοφόρο με μια επιπλέον μακρά λίστα ονομάτων, δυσχεραίνοντας ιδιαίτερα τους μεγαλύτερης ηλικίας συμπολίτες μας. Ο ψηφοφόρος μπορεί να μη γνωρίζει τα ονόματα αυτής της λίστας, θα πρέπει όμως να δοθεί η πρέπουσα σημασία μιας και η περιφέρεια διαχειρίζεται ιδιαιτέρως υψηλά κονδύλια. Είναι προφανές ότι η διαχείριση πρέπει να γίνει από σοβαρούς, υπεύθυνους, ικανούς και χωρίς προσωπικές βλέψεις ανθρώπους.

Όσο αφορά δε τις Ευρωεκλογές ο Πρωθυπουργός προσπάθησε για άλλη μια φορά να πολώσει το ήδη βεβαρυμένο κλίμα μέσω των εκλογών για το Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο. Οι πολίτες θα έχουν την ευκαιρία να απαντήσουν στα ψέματα, στους υπέρογκους φόρους, στον ευτελισμό της δημόσιας ζωής και στην προσβλητική και επαίσχυντη Συμφωνία των Πρεσπών. Προϋπόθεση αυτών είναι οι ψηφοφόροι να ψηφίσουν με σύνεση, εκτιμώντας τα πραγματικά προσόντα των υποψηφίων και όχι τα «λαμπερά» ονόματα, που μπορεί να προβάλλονται συστηματικά από κομματικούς μηχανισμούς και επιχειρηματικά συμφέροντα και λόμπυ. Τελικά οι εκλεγμένοι θα κληθούν να προασπίσουν τα συμφέροντα της Πατρίδας μας σε ευρωπαϊκό επίπεδο, δηλαδή να επιτελέσουν έργο απέναντι σε ιδιαίτερα σκληρούς φίλους και υποχθόνιους εχθρούς.

Σίγουρα από τους υποψηφίους αρκετοί είναι αυτοί οι οποίοι κατεβαίνουν στον πολιτικό στίβο προκειμένου να δουλέψουν για τους άλλους, δύστυχώς όμως δεν λείπουν αυτοί που δουλεύουν τους άλλους!

*Η Μαριάνθη Δ. Καφετζή-Ραυτοπούλου είναι Οικονομολόγος ΜΒΑ, Σύμβουλος Επιχειρήσεων, Επικεφαλής Συνεδριακού Τουρισμού ΝΔ

Σχετικές ειδήσεις