ΠΑΙΔΕΙΑ

Το άνοιγμα των Δημοτικών διχάζει επιστήμονες και κοινωνία: Τα σενάρια για την επιστροφή στο σχολείο

Το άνοιγμα των Δημοτικών διχάζει επιστήμονες και κοινωνία: Τα σενάρια για την επιστροφή στο σχολείο
INTIME NEWS

Προβληματισμός επικρατεί στους ειδικούς επιστήμονες αλλά και σε κυβερνητικά στελέχη για το άνοιγμα των Δημοτικών Σχολείων, με την δεύτερη εβδομάδα επιστροφής των μαθητών στο σχολείο να θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμη για διεξαχθούν τα τελικά συμπεράσματα. Για το ζήτημα τοποθετήθηκε και η πρόεδρος των νοσοκομειακών ιατρών Ματίνα Παγώνη. 

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ το πρωί της Τετάρτης (20/05), η κυρία Παγώνη τόνισε ότι «τα μέτρα θα πρέπει να υπάρχουν τουλάχιστον για όλο το καλοκαίρι».

Η πρόεδρος των νοσοκομειακών ιατρών υποστήριξε ότι δεν θα πρέπει να ανοίξουν τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία, γιατί τα παιδιά δεν είναι δυνατόν να τηρήσουν τα μέτρα και πρόσθεσε ότι τον Σεπτέμβριο θα είναι πιο εξοικειωμένα με τους νέους όρους. «Δεν είναι εύκολο ούτε για τους δασκάλους να επιβλέπουν τα παιδιά για να τηρούν τα μέτρα», όπως είπε η κυρία Παγώνη.

«Πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί και να πηγαίνουμε βήμα-βήμα», υπογράμμισε.

«Οι γονείς ανησυχούν, ποιος θα πάρει την ευθύνη σε περίπτωση που γίνει κάτι;», διερωτήθηκε η κυρία Παγώνη.

Τέλος, η πρόεδρος των νοσοκομειακών ιατρών τόνισε πως τα μικρά παιδιά θέλουν περισσότερο χρόνο να κατανοήσουν την κατάσταση.

Υπενθυμίζεται ότι στα θρανία τους έχουν ήδη επιστρέψει σε δύο φάσεις οι μαθητές του Γυμνασίου και του Λυκείου και το το υπουργείο Παιδείας αναμένεται να ανακοινώσει την προσεχή Δευτέρα αν θα επαναλειτουργήσουν ή όχι τα Δημοτικά.

Τα σενάρια μέχρι στιγμής είναι δύο. Οι μαθητές των Δημοτικών να επιστρέψουν στα θρανία τους είτε την 1η Ιουνίου, είτε την 1η Σεπτεμβρίου. Σε κάθε περίπτωση το υπουργείο δηλώνει έτοιμο για την επαναλειτουργία των δημοτικών. Έως την Δευτέρα η κυβέρνηση θα εξετάσει όλα τα σενάρια συνεκτιμώντας την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού και τα αποτελέσματα των πρώτων φάσεων της άρσης των περιοριστικών μέτρων.

«Ναι» από Τσιόδρα για την επιστροφή των μαθητών

Ως «σύνθετο δίλημμα» χαρακτήρισε το άνοιγμα των τάξεων του δημοτικού ο καθηγητής- λοιμωξιολόγος, τονίζοντας πως κατά τη γνώμη του «το όφελος είναι μεγαλύτερο από τους κινδύνους», προσθέτοντας πως «ότι και να συστήσει η Επιτροπή ή να αποφασίσει η Πολιτεία, την καλύτερη απόφαση θα την πάρει ο καθένας για το παιδί του» με βάση και τις οικογενειακές συνθήκες στις οποίες ζει αυτό το παιδί και εάν υπάρχουν στο περιβάλλον του ηλικιωμένοι ή άνθρωποι με σοβαρά χρόνια προβλήματα υγείας.

Όπως πρόσθεσε, η επιστήμη δεν έχει καταλήξει αν είναι 100% ασφαλές για ένα παιδί να επιστρέψει στο σχολείο αλλά γνωρίζει πως τα παιδιά έχουν χαμηλότερες πιθανότητες να μολυνθούν από τη νόσο, νοσούν ηπιότερα και υπάρχει ένα εξαιρετικά μικρό ποσοστό - όπως και σε άλλες ιώσεις και λοιμώξεις που ενδέχεται να κινδυνεύσουν.

«Δεν μπορούμε να πούμε ότι δεν συμβαίνει ή ότι δεν θα συμβεί σε μας, αλλά είναι πάρα πολύ σπάνιο, η πιθανότητα είναι πολύ μικρή», τόνισε ο κύριος Τσιόδρας που εξήγησε ότι υπάρχουν αρκετά επιχειρήματα υπέρ του ανοίγματος των σχολείων:

«Υπάρχει μια κρυφή ανισότητα στη μάθηση και στην εκπαίδευση για τα παιδιά που ανήκουν στις πιο φτωχές οικογένειες, η οποία ενισχύεται σε περιόδους παύσης λειτουργίας των σχολείων. Υπάρχει ένα κόστος σε χαμένη εκπαιδευτική διαδικασία, σε χαμένη γνώση. Σε μελέτες του εξωτερικού φάνηκε ότι αρκετά παιδιά είτε δεν είχαν καλή πρόσβαση στα μαθήματα είτε δεν τα παρακολουθούσαν τα διαδικτυακά μαθήματα. Επίσης αναγνωρίζονται όλο και περισσότερες επιπτώσεις του απαγορευτικού στην πνευματική και ψυχική κατάσταση των μαθητών με εμφάνιση άγχους και απομόνωσης από τους φίλους τους και εθισμού στο διαδίκτυο. Επίσης υπάρχουν οικονομικοί λόγοι που αφορούν τους γονείς και την κοινωνία».

Επίσης σημαντική παράμετρος όπως είπε ο κύριος Τσιόδρας είναι να γνωρίζει κάποιος τι θα κάνει το παιδί που δεν θα πάει σχολείο. Αν είναι σπίτι σε απομόνωση, σαφώς και είναι πιο ασφαλές τόνισε απ ότι αν συναντά τους φίλους του και μη τηρώντας τα μέτρα, παίζει στη γειτονιά και στις πλατείες, καθώς έτσι εκτίθεται σε ένα περιβάλλον λιγότερο ασφαλές.

Στη συνέχεια, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, κύριος Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε ότι οι αποφάσεις για τα δημοτικά σχολεία θα παρθούν την Δευτέρα (25/05).

Αναφορικά με την πορεία των κρουσμάτων στην Ελλάδα, οποιασδήποτε τυχόν νέα αύξηση μετά την άρση των μέτρων θέλει 15 με 20 ημέρες τόνισε ο κύριος Τσιόδρας και πρόσθεσε πως «είμαστε χαρούμενοι γιατί η πρώτη άρση των μέτρων συνοδεύεται με μια καλή πορεία προς το παρόν».

Όπως τόνισε αυτό που συμβαίνει σήμερα είναι μια επιτυχία όλων μας που προσπαθήσαμε να τηρήσουμε τα μέτρα, και αποκάλυψε πως «έπεσε κατά 80% η κυκλοφορία του ιού καθώς οι Έλληνες έδειξαν τεράστια συμμόρφωση κατά τη διάρκεια του απαγορευτικού». Ο κύριος Τσιόδρας συνέστησε να περιμένουμε άλλες 15 με 20 ημέρες για να πούμε με σιγουριά αν οι μεμονωμένες σκηνές συνωστισμού που παρατηρήθηκαν σε παραλίες, πλατείες και ΜΜΜ , έχουν συμβάλει κατά κάποιο τρόπο σε νέα διασπορά του ιού. Σε σχετική ερώτηση για το αν υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι αρκετοί Έλληνες έχουν εκτεθεί στον ιό ο κύριος Τσιόδρας ήταν ξεκάθαρος τονίζοντας για μια ακόμη φορά ότι δεν θεωρεί ότι αυξήθηκε η ανοσία του πληθυσμού καθώς υπήρξε μικρή κυκλοφορία του ιού στη χώρα. «Ούτε ανοσία της αγέλης έχουμε. Έχουμε χαμηλή ανοσία» ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι η πορεία της νόσου στη χώρα μας « είναι καλή όπως προκύπτει και από την πορεία των δεικτών που συνεχίζουμε να παρακολουθούμε».

Το 66,8% των πολιτών διαφωνεί με το άνοιγμα των δημοτικών σχολείων

Εκ διαμέτρου αντίθετες φαίνεται να είναι οι γνώμες των ερωτωμένων στη μεγάλη έρευνα της MRB για το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, σχετικά με την επαναλειτουργία των σχολείων.

Για τα δημοτικά σχολεία ο 66,8 % απαντά ότι «μάλλον» ή «σίγουρα» διαφωνεί με την επαναλειτουργία τους.

Για την επαναλειτουργία των Γυμνασίων – Λυκείων που ήδη ξεκίνησε, το 57,2% των ερωτωμένων όμως απαντά ότι «μάλλον» ή «σίγουρα» συμφωνεί.

Δείτε ΕΔΩ την έρευνα της MRB

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Μειωμένος ΦΠΑ, προστασία θέσεων εργασίας και τουρισμός - Τι θα ανακοινώσει ο Μητσοτάκης

Σχετικές ειδήσεις