BOMBER

Πρόωρες εκλογές: Πάρτε χαρτί και μολύβι να μετρήσουμε τα κουκιά

Πρόωρες εκλογές: Πάρτε χαρτί και μολύβι να μετρήσουμε τα κουκιά

Πρόωρες ή κανονικές, ολίγη σημασία έχει: Επειδή οι θεωρίες και οι εκτιμήσεις δεν οδηγούν πάντα σε ασφαλή συμπεράσματα, πήρα χαρτί και μολύβι κι έκατσα και μέτρησα τα κουκιά, πάνω στα σενάρια των επόμενων εκλογών.

Καταρχάς, το μόνο σίγουρο είναι ότι οι επόμενες εκλογές δεν θα είναι περίπατος, ούτε στην πρώτη διαδικασία που θα γίνει με απλή αναλογική, ούτε στη δεύτερη που θα γίνει (αν δεν προκύψει συνεργασία) με το νέο νόμο του Τάκη Θεοδωρικάκου. Η όλη διαδικασία θα είναι σίγουρα ένα θρίλερ για γερά νεύρα.

Τα μόνα δεδομένα που διαθέτουμε αυτή τη στιγμή για να μην κάνουμε αναγωγές στον αέρα είναι τα εκλογικά αποτελέσματα του 2019 τα οποία έχουν ως εξής:

ΝΔ : 39,9% και 158 έδρες
ΣΥΡΙΖΑ: 31,5% και 86 έδρες
ΚΙΝ.ΑΛ.: 8,1% και 22 έδρες
ΚΚΕ: 5,3% και 15 έδρες
ΕΛΛ. ΛΥΣΗ : 3,7% και 10 έδρες
ΜΕΡΑ25: 3,4% και 9 έδρες.

Μέχρι εδώ όλα καλά κι όλα ωραία.

Το σενάριο της 1ης Κυριακής

Ο νόμος Παυλόπουλου με τον οποίο θα στηθούν οι επόμενες κάλπες αν υποθέσουμε ότι όλα τα κόμματα πιάσουν περίπου τα ίδια ποσοστά με το 2019 θα διαμορφώσει το πολιτικό τοπίο ακολούθως:

ΝΔ : Το 39,9% θα σημαίνει 130 έδρες
ΣΥΡΙΖΑ: Το 31,5% θα σημαίνει 103 έδρες
ΚΙΝ.ΑΛ.: Το 8,1% θα σημαίνει 27 έδρες
ΚΚΕ: Το 5,3% θα σημαίνει 17 έδρες
ΕΛΛ. ΛΥΣΗ : Το 3,7% θα σημαίνει 12 έδρες
ΜΕΡΑ25: Το 3,4% θα σημαίνει 11 έδρες

Αν και εδώ πρέπει να σημειώσουμε ότι στις επόμενες εκλογές είναι εξόχως δύσκολο να υπάρξουν τα ίδια ποσοστά επί τις εκατό, αφού η φθορά για παράδειγμα της κυβέρνησης λόγω κορονοϊού ή λόγω οικονομίας δεν θα δώσει 40άρια. Όπως αντίστοιχα, ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζει κάποια δυναμική άνω του 30%.

Από την κατανομή των εδρών γίνεται εμφανές ότι ρυθμιστικό ρόλο παίζει το ΚΙΝ.ΑΛ. Θα μπορούσε ενδεχομένως να υπάρξει συνεργασία με τη ΝΔ και να προκύψουν 157 έδρες, πράγμα απίθανο, αφού όσο παραμένει η Φώφη στο τιμόνι του Κινήματος δεν θα πάει ούτε δεξιά, ούτε αριστερά.

Άρα, ο Αλέξης Τσίπρας δεν έχει καμία ελπίδα ακόμη κι αν τον στηρίξουν Βελόπουλος και Βαρουφάκης σε μια κυβέρνηση ανοχής για παράδειγμα. Δεν φτάνουν ούτε αυτοί με δεδομένο ότι ο Κουτσούμπας δεν υπάρχει περίπτωση να συναινέσει ούτε μια στο εκατομμύριο.

Το αν θα γυρνοβολάνε τα παλληκάρια τις διερευνητικές καμιά εβδομάδα πέρα – δώθε, για να κάνουν το κομμάτι τους και το παραγοντιλίκι τους, είναι άλλου παππά ευαγγέλιο. Δεν μπορώ να το γνωρίζω από τώρα.

Θέλετε να πάμε παρακάτω;

To σενάριο της 2ης Κυριακής

Μετά τα όσα σας περιέγραψα θα έρθει η δεύτερη Κυριακή των εκλογών με το μπόνους του Τάκης Θεοδωρικάκου…

Ας υποθέσουμε ότι και αυτή την Κυριακή τα κόμματα θα πιάσουν τα ίδια ποσοστά με αυτά του 2019. Δείτε λοιπόν τι θα γίνει σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Δείτε πώς θα διαμορφωθεί η κατανομή των εδρών:

ΝΔ : Το 39,9% θα σημαίνει 158 έδρες
ΣΥΡΙΖΑ: Το 31,5% θα σημαίνει 86 έδρες
ΚΙΝ.ΑΛ.: Το 8,1% θα σημαίνει 22 έδρες
ΚΚΕ: Το 5,3% θα σημαίνει 15 έδρες
ΕΛΛ. ΛΥΣΗ : Το 3,7% θα σημαίνει 10 έδρες
ΜΕΡΑ25: Το 3,4% θα σημαίνει 9 έδρες

Σημειώστε ότι δεν είμαι καθόλου σίγουρος ότι την δεύτερη Κυριακή θα καταφέρουν να επιβιώσουν και να μπουν μέσα η ΕΛΛ.ΛΥΣΗ και το ΜΕΡΑ 25. Αφήστε που είναι πιο πιθανό οι έδρες τους να μετακινηθούν προς ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, αφού οι ψηφοφόροι Βαρουφάκη εντάσσονται στο «αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο», καθώς νιώθουν «προδομένοι» από την συστημική στροφή του Αλέξη Τσίπρα μετά τη διαπραγμάτευση.

Επαναλαμβάνω, όλα τα παραπάνω είναι ασκήσεις επί χάρτου με μολύβι και γόμα.

Ο λαός θα αποφασίσει κι όχι οι δημοσιογράφοι. Γι' αυτό και απέφυγα να κάνω αναγωγές.

Αυτό που είμαι βέβαιος ότι θα συμβεί είναι ότι αν επιβεβαιωθούν οι παραπάνω πίνακες, θα έχουμε εσωτερικές εξελίξεις στις ηγεσίες όλων των κόμματων της αντιπολίτευσης…
Όπως είδατε απέφυγα να αναφερθώ σε πρόωρες εκλογές…

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.