ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Τα προβλήματα στην παραγωγή μπαταριών φρενάρουν την ανάπτυξη των ηλεκτρικών αυτοκινήτων

Τα προβλήματα στην παραγωγή μπαταριών φρενάρουν την ανάπτυξη των ηλεκτρικών αυτοκινήτων

Ωραία και καλά τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, αλλά η παραγωγή των μπαταριών τους δημιουργεί θέματα.

Του Γιάννη Σκουφή

Ο ένας μετά τον άλλο οι κατασκευαστές αυτοκινήτων παρουσιάζουν ένα η και περισσότερα ηλεκτρικά μοντέλα που θα εμπλουτίσουν τη γκάμα τους. Αυτή όμως είναι δυστυχώς μόνο η θεωρία, καθώς η πράξη σημαίνει προβλήματα στην παραγωγή μπαταριών και την τροφοδοσία των αυτοκινητοβιομηχανιών.

Η Tesla για παράδειγμα έχει να αντιμετωπίσει συχνά πυκνά ελλείψεις, η Mercedes έχει καθυστερήσει την EQC, η Jaguar διακόπτει ενίοτε την παραγωγή της EQC, ενώ τελευταία και η Audi έχει προβλήματα με το e-tron εξαιτίας των θεμάτων των προμηθευτών της.

Τα προβλήματα με τις μπαταρίες έχουν αντίκτυπο όχι μόνο στην παραγωγή αλλά και στις πωλήσεις των ηλεκτρικών μοντέλων που υπολείπονται σε σχέση τόσο με τις προβλέψεις όσο και συγκριτικά με μια ομαλοποιημένη παραγωγή μπαταριών.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Η επιδημία του κοροναϊού έχει δυσκολέψει και άλλο την κατάσταση, μιας μια η Κίνα είναι μεγαλο- κατασκευαστής μπαταριών, ενώ η Γερμανία από την πλευρά της προσπαθεί να καλύψει το χαμένο έδαφος ετοιμάζοντας τουλάχιστον 6 εργοστάσια μπαταριών.

Παρά τα όποια προβλήματα πάντως οι ειδικοί προβλέπουν αύξηση των πωλήσεων των ηλεκτρικών μοντέλων μέσα στο άμεσο μέλλον, καθώς το νέο πλαίσιο για τους ρύπους και τα επαπειλούμενα πρόστιμα πιέζουν ασφυκτικά. Σε ότι αφοράς τις μπαταρίες πάντως μια ομαλοποίηση της αγοράς αναμένεται σε περίπου μια τριετία.