ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Αυτή η σπάνια Mercedes A-Class κοστίζει όσο μία καινούργια AMG A45

Αυτή η σπάνια Mercedes A-Class κοστίζει όσο μία καινούργια AMG A45

Αυτή η A-Class της πρώτης γενιάς πωλείται όσο περίπου κοστίζει μια καινούργια A 45 με τους 400+ ίππους!

Του Γιάννη Σκουφή

Η A-Class είναι το μικρότερο μοντέλο της Mercedes και είχε προκαλέσει ιδιαίτερη αίσθηση όταν είχε παρουσιαστεί το 1997. Όλοι απορούσαν για πιο λόγο η εισαγωγική Mercedes να είναι πολυμορφικό. Τελικά η απάντηση -και προφανώς η σωστή κατεύθυνση- δόθηκε μετά από μια ακόμη γενιά, συγκεκριμένα το 2012 με την αλλαγή προς ένα αμάξωμα δύο όγκων.

Το αυτοκίνητο των φωτογραφιών μας ανήκει στην πρώτη γενιά και όπως μπορείτε να δείτε πρόκειται για μια έκδοση Mika Hakkinen. Εκείνη την εποχή με τα μονοθέσια της F1 με τους V10 υπήρχε μια μεγάλη κόντρα απέναντι στο ταλέντο του Michael Schumacher και ο μόνος οδηγός που μπορούσε να τον ανταγωνιστεί ήταν ο Mika Hakkinen, που είχε κατακτήσει τα πρωταθλήματα οδηγών το 1998 και το 1999.

Προς τιμήν λοιπόν ενός από τους πιο χαρισματικούς πιλότους που είχε ποτέ η Mercedes παρουσίασε στην έκθεση του Έσσεν το 1988 δύο ειδικές εκδόσεις. Μια για τον Hakkinen και μια για τον Coulthard, o οποίος δεν είχε πάρει ποτέ κάποιο τίτλο. Κάθε έκδοση περιορίστηκε στα μόλις 125 αυτοκίνητα, τα χρώματα των αμαξωμάτων των οποίων αλλά και οι επενδύσεις στο εσωτερικό σχετίζονταν με τα χρώματα της Mercedes-McLaren.

Όπως μπορείτε να δείτε το εμφατικό πακέτο είχε από ζάντες 17 ιντσών και διπλές απολήξεις, μέχρι σπορ καθίσματα και πλήρη επένδυση από κόκκινο δέρμα στο εσωτερικό. Το περίεργο είναι πως το συγκεκριμένο πακέτο δεν συνδυαζόταν και μια έκδοση επιδόσεων αλλά με την Α 160. Αυτήν με τον αναιμικό ατμοσφαιρικό κινητήρα των 1.600 κυβικών που απέδιδε 102 ίππους.

Παρά ταύτα ο πολύ μικρός αριθμός παραγωγής σε συνδυασμό με την προσωπικότητα του Hakkinen, αλλά και τα μόλις 215 χιλιόμετρα στο κοντέρ της, της προσδίδουν μια συλλεκτική αξία και μια τιμή ανάλογη μια σύγχρονης AMG A 45 4MATIC.