ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Μέχρι πού μπορούν να φτάσουν οι τιμές των καυσίμων;

Μέχρι πού μπορούν να φτάσουν οι τιμές των καυσίμων;

Τονωτικά μέτρα για την ακρίβεια και ειδικότερα για την ενέργεια και τα καύσιμα αναμένεται να ανακοινωθούν μέσα στην εβδομάδα.

Την ενίσχυση των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων έχουν ως σκοπό τα νέα μέτρα που θα ανακοινώσει προσεχώς η κυβέρνηση και ειδικότερα για τα πιο χαμηλά εισοδήματα. Τα μέτρα αυτά θα ενταχθούν στο πλαίσιο με τις επιδοτήσεις ρεύματος και φυσικού αερίου μέσω επιδοτήσεων και επιταγών ακρίβειας.

Το βασικό σενάριο και από τη στιγμή που ο ΕΦΚ (Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης) ή ο ΦΠΑ δεν θα μειωθούν, είναι πως είναι πιθανή μία επιστροφή φόρου από τα καύσιμα ώστε νοικοκυριά και επιχειρήσεις να μπορούν να αντιμετωπίσου αυτή την πρωτοφανή περίοδο ανατιμήσεων.

Αν τελικά επικρατήσει αυτό το σενάριο θα μπορούν όσοι πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια να δηλώνουν τα καύσιμα που αγοράζουν σε μια ειδική πλατφόρμα ώστε να υπολογίζεται η επιστροφή φόρου.

Ενδεικτικά να αναφέρουμε πως οι μέσες τιμές λιανικής πώλησης καυσίμων για όλη την Ελλάδα, για την Κυριακή (13 Μαρτίου), ήταν ως εξής:

Τύπος καυσίμου: Αριθμός πρατηρίων/ Τιμή ανά λίτρο

  • Αμόλυβδη 95 οκτ.: 4.637/ 2,109 €
  • Αμόλυβδη 100 οκτ.: 2.722/ 2,248 €
  • Super: 15/ 1,694 €
  • Diesel Κίνησης: 4.949/ 1,991 €
  • Υγραέριο κίνησης (Autogas): 1.136/ 1,148 €
  • Diesel Θέρμανσης (Κατ’ οίκον): 1.525/ 1,622 €

Πάντως, αξιοσημείωτο είναι πως υπάρχει η αισιοδοξία πως οι τιμές των υγρών καυσίμων θα αρχίσουν να πέφτουν προς τα τέλη του μήνα. Χαρακτηριστικό είναι πως πριν από μία εβδομάδα είχε φτάσει τα 137 δολάρια/ βαρέλι, αλλά τις τελευταίες μέρες το πετρέλαιο σημειώνει βουτιά κάτω από τα 110 δολάρια/ βαρέλι αποτελώντας μια ένδειξη πετρελαϊκής αποκλιμάκωσης λόγω του πολέμου.