ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Οι μεγάλες οθόνες θα εξαφανιστούν πολύ σύντομα

Οι μεγάλες οθόνες θα εξαφανιστούν πολύ σύντομα

Ένα από τα πιο εντυπωσιακά στοιχεία στα σύγχρονα αυτοκίνητα αφορά στις μεγάλες και φανταχτερές τους οθόνες.

Του Γιάννη Σκουφή

Οι οθόνες έχουν μπει για τα καλά στο σχεδιασμό των εσωτερικών των αυτοκινήτων και μια από τις εταιρείες που πρωτοστάτησαν ήταν και η Tesla. Με τη μεγάλη οθόνη αφής να δεσπόζει στο κέντρο του ταμπλό και να τραβά το ενδιαφέρον όλων.

Ακόμα και του οδηγού με αποτέλεσμα έρευνες να έχουν δείξει σε πόσο μεγάλο βαθμό μπορεί μια οθόνη με μεγάλη διαγώνιο να αποσπάσει την προσοχή του από το δρόμο.

Τελευταία όμως έχει παρατηρηθεί πως υπάρχουν πολλές αναφορές από ειδικούς που υποστηρίζουν πως η μόδα με τις μεγάλες οθόνες φτάνει στο τέλος της. Ένας από αυτούς είναι και ο CEO της BMW, o Oliver Zipse, ο οποίος δήλωσε στο παρασκήνιο της παρουσίασης του πρωτότυπου i Vision Dee στην έκθεση CES στο Λας Βέγκας, πως «…το λιγότερο σε μία δεκαετία οι μεγάλες οθόνες θα έχουν εξαφανιστεί».

Μάλιστα είπε πως ήδη προς αυτή την κατεύθυνση κινούνται πολλές εταιρείες παρουσιάζοντας πρωτότυπα με μικρότερες οθόνες και πιο έξυπνα και μεγαλύτερα head-up display με διαδραστική πληροφόρηση στο παρμπρίζ.

Μάλιστα, ο Zipse είπε πως δεν αποκλείεται στο μέλλον να υπάρχουν νέοι κανονισμοί ασφαλείας που να περιορίζουν τα μεγέθη των οθονών στα εσωτερικά των αυτοκινήτων αλλάζοντας ριζικά το σχεδιασμό των ταμπλό.

Όπως και να έχει στα επόμενα χρόνια αναμένεται να δούμε πολύ μικρότερες οθόνες τόσο για το πίνακα οργάνων όσο και για την κεντρική touch-screen. Αν υπάρχει αφού μπορεί να έχουν αντικατασταθεί από επιφάνειες με απτικούς διακόπτες.