ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

H BYD πέτυχε νέο ρεκόρ

H BYD πέτυχε νέο ρεκόρ

Η BYD, ο κινεζικός γίγαντας της αυτοκινητοβιομηχανίας, πάει από το καλό στο καλύτερο καθώς έγινε η πρώτη αυτοκινητοβιομηχανία στον κόσμο που έφτασε τα 6 εκατομμύρια εξηλεκτρισμένα οχήματα.

Του Γιάννη Σκουφή

Τα νούμερα λένε πάντα την αλήθεια και η BYD έχει ξεπεράσει σε παραγωγή ακόμη και την Tesla. Από πέρυσι η εταιρία σταμάτησε την παραγωγή όλων των οχημάτων με συμβατικούς κινητήρες εσωτερικής καύσης (ICE) και παράγει μόνο εξηλεκτρισμένα plug-in υβριδικά (PHEV) και ηλεκτρικά (BEV).

Πρόσφατα, από τις υπερσύγχρονες γραμμές συναρμολόγησης της BYD στο εργοστάσιο Zhengzhou βγήκε το υπ’ αριθμόν 6.000.000 αυτοκίνητο που ήταν ένα Fang Cheng Bao Leopard 5, ένα plug-in υβριδικό SUV. Το οποίο είναι ελαφρώς μικρότερο από το Toyota Land Cruiser Prado.

Η εκτίναξη της δημοτικότητας των PHEV στην Κίνα είναι αισθητή, λόγω της προσιτής τιμής τους και τη μειωμένη εξάρτηση από την υποδομή φόρτισης.

Ενώ η BYD διεκδικεί με τον τίτλο της πρώτης αυτοκινητοβιομηχανίας που πέτυχε 6 εκατομμύρια PHEV/ BEV, είναι αξιοσημείωτο ότι και άλλοι κατασκευαστές, όπως η Toyota και η Tesla, έχουν πάει εξίσου καλά.

Η Toyota, για παράδειγμα, ανακοίνωσε την παραγωγή 15 εκατομμυρίων αυτοφορτιζόμενων υβριδικών (HEV) το 2020, ενώ η Tesla έφτασε το ορόσημο των 5 εκατομμυρίων μονάδων για τα αμιγώς ηλεκτροκίνητα (BEV) τον Σεπτέμβριο του 2023. Η αμερικανική εταιρία σχεδιάζει να φτάσει το ορόσημο των 6 εκατομμυρίων στις αρχές του 2024.

Η BYD επεκτείνεται πέρα από τα σύνορα της Κίνας, με εξαγωγές σε 57 χώρες παγκοσμίως. Στο πλαίσιο της παγκόσμιας στρατηγικής επέκτασής της, η εταιρεία είναι έτοιμη να δημιουργήσει νέα εργοστάσια στην Ταϊλάνδη και τη Βραζιλία, ενώ στο στόχαστρό της βρίσκονται πολλές αγορές της Ευρώπης.