ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Έρχονται τα ρομποταξί της Tesla!

Έρχονται τα ρομποταξί της Tesla!

Στις 8 Αυγούστου η Tesla θα αποκαλύψει το Robotaxi της, το νέο πρότζεκτ που ξεκινά στο χώρο των πλήρως αυτόνομων ταξί!

Του Γιάννη Σκουφή

Η Tesla αποφάσισε τελικά να μην παρουσιάσει ένα πιο φτηνό βασικό μοντέλο, επιλέγοντας αφενός να κρατήσει την γκάμα της σε ένα υψηλό επίπεδο και αφετέρου να μην πέσει στην παγίδα των Κινέζων για φτηνά ηλεκτρικά.

Έτσι, το Model 2 ναυάγησε και τα σχετικά κονδύλια θα επενδυθούν στην ανάπτυξη νέων τεχνολογιών γύρω από την ρομποτική και την αυτόνομη οδήγηση.

Μάλιστα, η αμερικανική εταιρία φαίνεται πως έχει πάρει καιρό τώρα την απόφασή της, αφού πρόσφατα ο ίδιος ο Elon Musk ανακοίνωσε στο αγαπημένο του X, πρώην Twitter, πως το Robotaxi θα αποκαλυφθεί στις 8 Αυγούστου.

Η ανακοίνωση της Tesla για την είσοδό της στα αυτόνομα ταξί έρχεται σε μια περίοδο όπου η Ford έχει ανακοινώσει πως εγκαταλείπει τα πλάνα της για την συγκεκριμένη αγορά, ενώ η GM με το Cruise έχει θέματα με σοβαρά ατυχήματα στα οποία εμπλέκεται.

Πάντως, το όραμα του Musk για τα ρομποτικά ταξί υπάρχει εδώ και πάνω από μία δεκαετία. Σε μία μελέτη που είχε κάνει πριν από χρόνια περιγράφει ένα μέλλον όπου η τεχνολογία της αυτόνομης οδήγησης θα φέρει την επανάσταση στις μεταφορές.

Σύμφωνα με τα όσα λέει ο Musk, μόλις τεθεί σε ισχύ το πλήρες νομοθετικό πλαίσιο που θα αναδεικνύει τις πραγματικές δυνατότητες της αυτόνομης οδήγησης, τότε οι ιδιοκτήτες της Tesla θα έχουν τη δυνατότητα να καλούν τα αυτοκίνητά τους από οπουδήποτε και να κινούνται σε κάθε τους προορισμό ως επιβάτες για να εκμεταλλεύονται παραγωγικά ή ψυχαγωγικά τον καθημερινό τους χρόνο.

Επιπλέον, ο Musk πρότεινε μια νέα ιδέα: τη μετατροπή των αυτοκινήτων τους για κοινή χρήση, όπου με το ανάλογο αντίτιμο ο ιδιοκτήτης ενός Tesla θα μπορούσε να διαθέτει το αυτοκίνητό του σε μία κλειστή ομάδα αντισταθμίζοντας το κόστος κτήσης.

Πάντως, ωραία ακούγονται όλα αυτά, αλλά πολλές φορές οι φιλόδοξες υποσχέσεις του Μusk έχουν αντιμετωπιστεί με σκεπτικισμό (όπως το Tesla Bot). Κάποιες έχουν εφαρμοστεί με επιτυχία, κάποιες άλλες καθυστερούν ακόμη και σήμερα (όπως για παράδειγμα το Roadster όταν η MG λανσάρει στην Ευρώπη το Cyberster), και κάποιες άλλες απλά έχουν ναυαγήσει…