ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Δείτε μια διπλή αποφυγή τρακαρίσματος σε χιονισμένο αυτοκινητόδρομο (vid)

Δείτε μια διπλή αποφυγή τρακαρίσματος σε χιονισμένο αυτοκινητόδρομο (vid)

Πέρα από τις ικανότητες ενός οδηγού με γρήγορα αντανακλαστικά, το βίντεο μας δείχνει πόσο επικίνδυνα μπορούν να γίνουν τα πράγματα σε έναν χιονισμένο αυτοκινητόδρομο.

Του Γιάννη Σκουφή

Το βίντεο που ακολουθεί καταγράφηκε σε έναν αυτοκινητόδρομο στο Μίσιγκαν των ΗΠΑ και πρωταγωνιστής είναι ο οδηγός ενός Honda. Όπως θα δείτε ένα λευκό Chrysler χάνει τον έλεγχο, βγαίνει από την λωρίδα κυκλοφορίας του και πέφτει πάνω σε ένα μαύρο pick-up. Αφού το Honda το αποφεύγει αμέσως έχει να αντιμετωπίσει ένα μαύρο, παλιό Ford Focus που πατά στο φρέσκο χιόνι και κατευθύνεται προς το τσιμεντένιο διάζωμα.

Όλα αυτά θα μπορούσαν να γίνουν και σε κάποιο δικό μας αυτοκινητόδρομο όταν ο επικρατεί κακοκαιρία, όπως τις τελευταίες μέρες. Φυσικά το πρώτο και κύριο που πρέπει να σκεφτεί κανείς σε αυτές τις περιπτώσεις είναι αν επιβάλλεται να ταξιδέψει υπό αυτές τις συνθήκες. Αν η απάντηση είναι ναι τότε θα πρέπει καταρχήν να ενημερωθεί για την κατάσταση που επικρατεί στις περιοχές από τις οποίες θα περάσει και να προετοιμαστεί ανάλογα, έχοντας μαζί του π.χ. αλυσίδες, τις οποίες γνωρίζει και να τοποθετεί.

Στο δρόμο πρέπει να κινηθεί κανείς συνετά, να μην αναπτύσσει ταχύτητα για κανένα λόγο, να αποφεύγει τις προσπεράσεις και τις απότομες κινήσεις του τιμονιού αλλά και τα απότομα φρεναρίσματα, να είναι προσεκτικός σε σημεία που έχουν μαζέψει πολλά νερά λόγω του φαινομένου της υδρολίσθησης και να κρατά πολύ μεγαλύτερες αποστάσεις από το προπορευόμενο όχημα από ότι συνήθως. Ειδικά από τη στιγμή που τα αυτοκίνητα στη χώρα μας είναι σχεδόν σε καθολικό ποσοστό εξοπλισμένα με θερινά ελαστικά, το πέλμα των οποίων στις χαμηλές θερμοκρασίες γίνεται ιδιαίτερα σκληρό με αποτέλεσμα την απώλεια της πρόσφυσης.

Σχετικές ειδήσεις