Ροή Ειδήσεων
ΓΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΑΜΕΣΩΣ Ο,ΤΙ ΣΚΑΕΙ
ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Πώς θα είναι τα αυτοκίνητα πόλης τα επόμενα χρόνια;

Newsbomb

Μικρά και ευέλικτα, αθόρυβα δίχως να εκπέμπουν ρύπους, πλήρως δικτυωμένα και με δυνατότητα κοινής χρήσης.

Του Γιάννη Σκουφή

Κάπως έτσι βλέπουν λοιπόν οι ειδικοί το μέλλον της κινητικότητας στα μεγάλα αστικά κέντρα και ένα από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι το Mobilize EZ-1 που παρουσίασε πρόσφατα η Renault. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα πρωτότυπο αυτοκινητάκι που μας δείχνει τον διάδοχο του Twizy, που ειδικά στη Γαλλία είναι ιδιαίτερα δημοφιλές.

Τα χρόνια που έρχονται τα αυτοκίνητα αυτού του τύπου αναμένεται να αποκτήσουν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, ειδικά και όσο η ηλεκτροκίνηση θα κερδίζει συνεχώς την εμπιστοσύνη του κοινού. Ο βασικός λόγος είναι τόσο τα περιβαλλοντικά οφέλη, όσο και τα πρακτικά χάρη στο μικρό τους μέγεθος, τις δυνατότητες συνδεσιμότητας που θα προκύψουν και από τα δίκτυα 5G, καθώς και την εύκολη χρήση του car sharing μέσω εφαρμογών στα smartphones.

To ΕΖ-1 Prototype είναι η βάση για ένα τέτοιο concept αφού σε μήκος δεν ξεπερνά τα 2,3 μέτρα με το πλάτος να είναι επίσης μικρό ώστε να βολεύονται τουλάχιστον δύο τέτοια αυτοκίνητα σε ένα χώρο στάθμευσης. Στο εσωτερικό η διάταξη είναι 1+1, καθώς ο επιβάτης κάθεται πίσω από τον οδηγό. Ταυτόχρονα, το αμάξωμά του είναι κατασκευασμένο από πλαστικά και συνθετικά υλικά.

Σχετικά με το σύστημα πρόωσης δεν υπάρχουν λεπτομέρειες πέραν του ότι οι μπαταρίες βρίσκονται στο δάπεδο και σε ειδικές «συρταρωτές» θήκες. Με αυτό τον τρόπο μια άδεια μπορεί να αντικατασταθεί γρήγορα και εύκολα από μια φορτισμένη εξοικονομώντας σημαντικό χρόνο.