Ροή Ειδήσεων
ΓΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΑΜΕΣΩΣ Ο,ΤΙ ΣΚΑΕΙ
ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Δείτε ένα ρομπότ βαφής να λειτουργεί όπως ένας εκτυπωτής γραφείου

Newsbomb

H τεχνολογία της βαφής των σύγχρονων αυτοκινήτων έχει φτάσει σε τέτοιο επίπεδο που η όλη διαδικασία μοιάζει σαν εκείνη ενός inkjet εκτυπωτή.

Του Γιάννη Σκουφή

Η σύγχρονη αυτοκινητοβιομηχανία είναι συνδεδεμένη άρρηκτα με την τεχνολογική εξέλιξη και ειδικότερα με την πρόοδο των ηλεκτρονικών. Χαρακτηριστικό είναι το πρόβλημα με την έλλειψη ημιαγωγών και μικροτσίπ που έχει τρενάρει την παραγωγή νέων αυτοκινήτων σε παγκόσμια κλίμακα.

Στο παρακάτω βίντεο θα δείτε πόσο σημαντική είναι η χρήση των ηλεκτρονικών και της ρομποτικής στις γραμμές παραγωγής με την ΒΜW να μας δείχνει ένα νέο τρόπο βαφής πάνω σε μια M4 που μοιάζει να λειτουργεί όπως ένας εκτυπωτής γραφείου.

Η νέα μέθοδος ονομάζεται EcoPaintJet Pro, θα μπει στην παραγωγή το 2022 και μπορεί να εφαρμόζει την βαφή με μεγαλύτερη ακρίβεια.

Συγκεκριμένα, η κεφαλή βαφής μπορεί να περιστρέφεται στις 35 με 55 χιλιάδες στροφές ανά λεπτό και να απλώνει το χρώμα με ακρίβεια χιλιοστού. Η κεφαλή μπορεί να μεταβάλλει κάθε πέρασμα βαφής από 1 έως 50 χιλιοστά προσφέροντας τεράστια ευελιξία (π.χ. μια διπλή racing λωρίδα μπορεί να περαστεί δίχως «μασκάρεμα».

Είναι πραγματικά εντυπωσιακή η εξέλιξη στην παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία που βήμα-βήμα έχει να δείξει κάθε φορά και από κάτι καινούργιο. Το πολύ σημαντικό στα χιλιάδες αυτοκίνητα που βγαίνουν από τα εργοστασιακά φανοποιεία είναι η μείωση τόσο των υλικών βαφής όσο και της ηλεκτρικής ενέργειας που χρησιμοποιείται.

Στην περίπτωση της μεθόδου της BMW, η νέα μέθοδος δεν απαιτεί ηλεκτροστατική εφαρμογή εξοικονομώντας περίπου 6.000 ΜWh και με μία μείωση σε CO2 που φτάνει τους 2.000 τόνους το χρόνο. Όχι και λίγοι...

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Φονικό στον Άγιο Παντελεήμονα: Με τέσσερις σφαίρες σκότωσαν τον 39χρονο – Ποιο ήταν το θύμα

Κύκλωμα ναρκωτικών: Ο αξιωματικός καριέρας, ο ηθοποιός, οι τιμές και οι διάλογοι

Θα νικούσε στο GNTM: Η 18χρονη που χάζεψε τους πάντες στο «The Voice» (Vid)