Ροή Ειδήσεων
ΓΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΑΜΕΣΩΣ Ο,ΤΙ ΣΚΑΕΙ
ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Ειδικές κάμερες θα «πιάνουν» όσους μιλούν στο κινητό τους

Newsbomb

Νέας τεχνολογίας κάμερες στην Γερμανία θα μπορούν να εντοπίζουν πότε κάποιος μιλά στο smartphone του ενώ οδηγεί.

Του Γιάννη Σκουφή

Μία από τις πιο επικίνδυνες συνήθειες την ώρα της οδήγησης είναι η χρήση του κινητού τηλεφώνου. Ο νόμος προβλέπει πως η χρήση του επιτρέπεται μόνο όταν υπάρχει δυνατότητα ανοιχτής ακρόασης ή ασύρματου Bluetooth και σε καμία περίπτωση ο οδηγός να κρατά την συσκευή στο χέρι του.

Ακόμη χειρότερο από το να μιλά ο οδηγός στο κινητό του είναι να «τεξτάρει» κάποιο SMS ή μήνυμα στα social media, ή ακόμη χειρότερα να βγάζει ανόητες selfies. Η απόσπαση της προσοχής κατά τη διάρκεια της οδήγησης είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο και η αιτία ενός πολύ υψηλού ποσοστού ατυχημάτων.

Μία λύση που μπορούν να ακολουθήσουν και οι άλλες χώρες είναι αυτή της Γερμανίας η οποία έχει ξεκινήσει να τοποθετεί ειδικής τεχνολογίας κάμερες που αντιλαμβάνονται και τραβούν στιγμιότυπα την ώρα που ένας οδηγός χρησιμοποιεί παράνομα το κινητό του τηλέφωνο.

«Μόνο το 2021, υπήρξαν 1.001 ατυχήματα που προκλήθηκαν από απόσπαση της προσοχής, μεταξύ άλλων λόγω χρήσης κινητού τηλεφώνου», λέει ο υπουργός Εσωτερικών, Roger Lewentz. «Με τη χρήση της νέας κάμερας, αναμένουμε περαιτέρω βελτίωση της οδικής ασφάλειας».

Η τεχνολογία λειτουργεί με παρόμοιο τρόπο με μια κανονική κάμερα- ραντάρ ταχύτητας. Αλλά αντί να τραβήξει μια φωτογραφία της πινακίδας κυκλοφορίας, τραβάει μια φωτογραφία μέσα από το παρμπρίζ. Το έξυπνο λογισμικό σαρώνει τη θέση του χεριού του οδηγού και αν αυτός κρατά μια συσκευή. Στη συνέχεια κάθε φωτογραφία αξιολογείται από ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό.

Πιλοτικά έχουν ήδη εγκατασταθεί μερικές ειδικές κάμερες στην περιοχή της Ρηνανίας στη Γερμανία. Μέσα σε μόλις μία ώρα λειτουργίας, η κάμερα είχε ήδη «συλλάβει» 10 παραβάτες!