Ροή Ειδήσεων
ΓΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΑΜΕΣΩΣ Ο,ΤΙ ΣΚΑΕΙ
ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Αυτό το στρατιωτικό όχημα έχει μέχρι και τηλεχειριστήριο

Newsbomb

Τα οχήματα στρατιωτικών επιχειρήσεων παρουσιάζουν πάντοτε μεγάλο ενδιαφέρον. Ειδικότερα όταν μία χώρα έχει απέναντι της έναν κακό γείτονα.

Του Γιάννη Σκουφή

Το όχημα που βλέπετε είναι ένα ευέλικτο εκτός δρόμου buggy για στρατιωτική χρήση. Ονομάζεται Plasan Wilder και το πολύ ενδιαφέρον στοιχείο του είναι πως έχει την δυνατότητα απομακρυσμένου ελέγχου.

Από την εμφάνισή του και μόνο γίνεται αντιληπτό πως το Wilder μπορεί να επιχειρήσει σε ιδιαίτερα ανώμαλες επιφάνειες. Όπως μπορείτε να δείτε και στο βίντεο η ελευθερία άρθρωσης της ανάρτησης του επιτρέπει να σκαρφαλώσει σε ορεινές πλαγιές, να περάσει από βομβαρδισμένα τοπία ή να κινηθεί μέσα σε κατεστραμμένες πόλεις.

Το Wilder ζυγίζει 3,7 τόνους και οι διαστάσεις του είναι τέτοιες ώστ να χωρά σε ένα ελικόπτερο Boeing CH-47 Chinook και φυσικά να μεταφέρεται. Θα ήταν περιττό να πούμε πως έχει βαριά θωράκιση που να αντέχει σε βλήματα και χειροβομβίδες.

Στο πάνω μέρος υπάρχει μελέτη για την εγκατάσταση πύργου με διαφορετικά όπλα, ενώ το ωφέλιμο φορτίου των 800 κιλών επιτρέπει την μεταφορά ισχυρού οπλισμού. Ταυτόχρονα, υπάρχει η δυνατότητα ρυμούλκησης άλλου οχήματος ή οπλισμένου τροχήλατου.

Την κίνηση του Wilder έχει αναλάβει ένας turbo-diesel της Cummins με 2.000 κυβικά που αποδίδει 162 ίππους και 420 Nm. Που καταλήγουν στους τέσσερις τροχούς μέσω ενός αυτόματου κιβωτίου 8 σχέσεων. Η τελική ταχύτητα του Plasan Wilder φτάνει τα 120 χλμ./ώρα, ενώ για μεγαλύτερη ευελιξία υπάρχει προαιρετικά και τετραδιεύθυνση.