ΓΥΝΑΙΚΑ

Ποια είναι τα σημάδια που προειδοποιούν ότι το παιδί μου έχει ψυχολογικά προβλήματα; (pics)

Ποια είναι τα σημάδια που προειδοποιούν ότι το παιδί μου έχει ψυχολογικά προβλήματα; (pics)
pixabay.com

Πώς θα καταλάβω αν το παιδί μου έχει ψυχολογικά προβλήματα;

Η ψυχολογία των παιδιών είναι πολύ εύθραυστη. Συχνά προσπαθούν να εκδηλώσουν με τον τρόπο τους τις ανησυχίες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, χωρίς οι γονείς να αντιληφθούν το παραμικρό.

Τις περισσότερες φορές αποδίδουν αυτές τις συμπεριφορές στον χαρακτήρα, την ηλικία, στην αλλαγή περιβάλλοντος, ακόμα και στις παρέες του παιδιού δικαιολογώντας εν μέρει τα ανεξήγητα ξεσπάσματά του.

Μόνο όταν επαναλαμβάνονται συχνά, οι γονείς αρχίζουν να αισθάνονται σύγχυση και δεν είναι σίγουροι για το τι πρέπει να κάνουν. Βλέπουν ότι κάτι δεν πάει καλά, όμως δεν είναι σε θέση να το αντιμετωπίσουν μόνοι τους.

Σύμφωνα με μελέτες, σχεδόν ένα στα πέντε παιδιά επηρεάζεται από μια συναισθηματική διαταραχή ή διαταραχή συμπεριφοράς.

Προειδοποιητικά σημάδια

Ένας φίλος ή συγγενής, ενδεχομένως να πει ότι πρόκειται για μια « φάση» από αυτές που περνούν τα περισσότερα παιδιά. Αυτή η …φάση έχει επίπτωση όχι μόνο στη συμπεριφορά του παιδιού αλλά και στις σχολικές επιδόσεις ή στις εξωσχολικές του δραστηριότητες.

Γι’ αυτό είναι σημαντικό οι γονείς να ξέρουν να αναγνωρίσουν έγκαιρα τα σημάδια που δείχνουν ότι το παιδί τους αντιμετωπίζει ψυχολογικά προβλήματα.

Ποια είναι αυτά:

  • Δυσκολεύεται ξαφνικά στο σχολείο.
  • Χτυπά ή εκφοβίζει άλλα παιδιά.
  • Προσπαθεί να τραυματιστεί.
  • Αποφεύγει τους φίλους και την οικογένεια.
  • Παρουσιάζει συχνές διακυμάνσεις η διάθεσή του.
  • Έχει συχνές εκρήξεις θυμού ή ακραίου φόβου.
  • Δεν έχει διάθεση να κάνει κάτι.
  • Δυσκολεύεται να συγκεντρωθεί.

Δείτε και τα υπόλοιπα σημάδια στη gallery που ακολουθεί:

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο JAMA Pediatrics , 7,7 εκατομμύρια παιδιά - περίπου 16,5 % σε εθνικό επίπεδο - έχουν τουλάχιστον μια διαταραχή ψυχικής υγείας.

Ωστόσο, περίπου τα μισά από αυτά τα παιδιά δεν λαμβάνουν καμία θεραπεία από γιατρό και αυτό οφείλεται σε πολλούς λόγους.

Όπως εξηγεί η Danielle Rannazzisi, PhD, παιδοψυχολόγος, πολλοί γονείς δεν αναγνωρίζουν τα συμπτώματα που δείχνουν ότι το παιδί τους έχει ψυχολογικά προβλήματα και έτσι δεν αναζητούν ιατρική βοήθεια.

Οι ειδικοί τονίζουν ότι, όταν η συμπεριφορά του παιδιού επηρεάζει σημαντικά την καθημερινή λειτουργία του στο σπίτι ή στο σχολείο κι αν τα συμπτώματα διαρκούν μέρες, θα πρέπει οι γονείς να θορυβηθούν.

Εξίσου σημαντικό όμως είναι να γίνει η σωστή διάγνωση. Οι γονείς μπορούν να καταλάβουν αν είναι φυσιολογικό να δαγκώνει το 2χρονο παιδί τους, όχι όμως τι σημαίνει αυτό αν συνεχίζεται επί μακρόν. Ο γιατρός στον οποίο θα απευθυνθούν θα πρέπει να είναι σε θέση να αντιληφθεί αν πρόκειται για φυσιολογική συμπεριφορά ή όχι.

Τα παιδιά που παρουσιάζουν ψυχολογικά προβλήματα έχουν ανάγκη τη στήριξη των γονιών τους. Πολλά από αυτά τα προβλήματα μπορούν να αντιμετωπιστούν άμεσα (αν δεν υπάρχουν άλλου είδους ψυχικές ασθένειες), εφόσον οι γονείς διαπιστώσουν έγκαιρα ότι κάτι δεν πάει καλά.

Η καθημερινή επικοινωνία είναι ο ασφαλέστερος και πλέον αποτελεσματικός τρόπος να καταλάβει ο γονιός αν η συμπεριφορά του παιδιού του είναι φυσιολογική.

Με πληροφορίες από psychologytoday.com , healthline.com