ΓΥΝΑΙΚΑ

Πώς μπορούν οι γονείς να μην κακομάθουν τα παιδιά με τα πολλά δώρα στις γιορτές; (pics)

Πώς μπορούν οι γονείς να μην κακομάθουν τα παιδιά με τα πολλά δώρα στις γιορτές; (pics)
pixabay.com

Μήπως οι γονείς κακομαθαίνουν τα παιδιά τους τα Χριστούγεννα με τα πολλά δώρα;

Οι γιορτές των Χριστουγέννων για τα περισσότερα παιδιά σημαίνουν δύο πράγματα: κλειστά σχολεία και δώρα!

Δώρα από συγγενείς και φίλους, μικρής ή μεγαλύτερης αξίας. Ωστόσο, οι προσδοκίες των παιδιών με τη πάροδο των χρόνων είναι πολλές και οι απαιτήσεις ακόμα μεγαλύτερες.

Είτε πιστεύουν στον Άγιο Βασίλη είτε όχι, περιμένουν τις γιορτές να αποκτήσουν το παιχνίδι, το κινητό, το τάμπλετ, το βιντεοπαιχνίδι που εδώ και μήνες ζητάνε επίμονα.

Και ο γονιός τις περισσότερες φορές ενδίδει. Γιατί θέλει να δει το παιδί του να χαμογελά, γιατί δεν θέλει να το στεναχωρήσει, γιατί είναι…γιορτές.

Κι έτσι βρίσκεται αντιμέτωπος με συγκρουόμενες επιθυμίες: από τη μια θέλει τα πάντα για το παιδί του και από την άλλη δεν θέλει να το κακομάθει!

Πώς μπορεί να κρατήσει τις ισορροπίες; Πώς να εξηγήσει στο παιδί ότι δεν μπορεί να έχει αυτό που ζητάει γιατί είναι ακριβό, γιατί είναι για μεγαλύτερα παιδιά, γιατί οικονομικά δεν μπορεί να αντεπεξέλθει, ειδικά όταν έχει κι άλλο παιδί;

Αν σας απασχολεί και εσάς το ίδιο θέμα δείτε πώς μπορείτε να το χειριστείτε στη gallery που ακολουθεί:

Περιορίζοντας τα δώρα και εξηγώντας του γιατί δεν μπορεί να έχει αυτό που ζήτησε (ειδικά αν είναι εξωφρενικά ακριβό), δίνετε την ευκαιρία στο παιδί σας να καταλάβει ότι στη ζωή δεν μπορούμε να έχουμε ό,τι θέλουμε. Ακόμα και αν σας θυμώσει ή σας κρατήσει μούτρα, προσπαθήστε όταν ηρεμήσει να του εξηγήσετε τι πραγματικά είναι σημαντικό στη ζωή.

Ενδεχομένως τη δεδομένη στιγμή να μην αντιληφθεί αυτά που του λέτε όμως είναι σίγουρο ότι θα το εκτιμήσουν και θα το θυμούνται ως ενήλικες.

Με πληροφορίες από το www.npr.org