ΓΥΝΑΙΚΑ

Κάντε τις καλοκαιρινές διακοπές ξεχωριστές για τα παιδιά

Κάντε τις καλοκαιρινές διακοπές ξεχωριστές για τα παιδιά
Photo by Nikola Radojcic on Unsplash

Παρά τον κορονοϊό, περάστε όμορφες στιγμές μαζί τους.

Ο Στέλιος Μαντούδης, Αναπτυξιακός-Εργοθεραπευτής, συμβουλεύει.

Η μέρα είναι μεγαλύτερη, το πρόγραμμα τους είναι πιο ελεύθερο και η διάθεση όλων πιο χαλαρή. Τα παιδιά στην πραγματικότητα χρειάζονται πολύ λιγότερα και πιο απλά πράγματα από ο,τι νομίζουμε. Και το καλοκαίρι προσφέρεται για να τα ανακαλύψουμε.

Τα παιδιά στην ουσία αυτό που επιθυμούν είναι οι ίδιοι γονείς καθώς και καινούρια ερεθίσματα ώστε να εμπλουτιστεί η καθημερινότητά τους. Προσπαθήστε, λοιπόν, να έρθετε περισσότερο κοντά τους και να δημιουργήστε αναμνήσεις που θα τις θυμούνται για όλη τους τη ζωή.

Διακοπές στο σπίτι - Κάθε μέρα μέρα δημιουργίας

Πάρτε ένα χαρτί και σημειώστε τι θα άρεσε στο παιδί να παίξει. Μια πολύ καλή ιδέα είναι να πειραματιστείτε με διάφορα υλικά όπως είναι η πλαστελίνη, οι δακτυλομπογιές ακόμη και ο πηλός, αν η ηλικία του το επιτρέπει. Πολύ εύκολες και ωραίες ιδέες για χειροτεχνίες μπορείτε να βρείτε και στο διαδίκτυο.

Κοινή δραστηριότητα

Αφιερώστε χρόνο στο παιδί και μαγειρέψτε ή φτιάξτε μαζί του ένα γλυκό. Αυτό που έχει σημασία είναι να δημιουργήσετε μαζί του και να του δώσετε ρόλους κάνοντας το έτσι να νιώσει ότι σας βοηθά. Στο τέλος μπορεί να σας βοηθήσει και στο καθάρισμα, αρκεί κι αυτό να του το περάσετε σαν μια ευχάριστη δραστηριότητα. Εναλλακτικά μπορείτε να φτιάξετε μαζί ένα παζλ ή να συνθέσετε ένα παιχνίδι με τουβλάκια. Δοκιμάστε να παίξετε ένα αγαπημένο παιχνίδι με άλλον τρόπο.

Βόλτες βόλτες βόλτες

Για τα παιδιά δεν έχει τόσο σημασία το μέρος, όσο το να βρίσκονται έξω από το σπίτι. Φροντίστε όσο πιο συχνά γίνεται να βρίσκεστε σε κάποιο εξωτερικό χώρο. Επισκεφτείτε την παιδική χαρά της γειτονιάς σας ή κάποια πιο μακρινή, που και μόνο η αλλαγή θα το ενθουσιάσει. Πηγαίνετε στη θάλασσα και κάντε όλοι μαζί πικ-νικ. Μυήστε το παιδί σε αυτή τη διαδικασία και κάντε το να σας βοηθήσει ακόμα και στην προετοιμασία π.χ. ζητήστε το να σας βοηθήσει με τη λίστα για τα πράγματα που θα χρειαστούν. Εκφράστε του τον ενθουσιασμό σας και ο δικός του θα διπλασιαστεί!

Κάθε μέρα διαφορετική

Οι ιδέες που έχουμε είναι πολλές. Όμως συχνά λόγω της καθημερινότητας -πόσο μάλλον τώρα που διανύουμε μια περίοδο πανδημίας- αφήνουμε τον χρόνο να περάσει και δεν κάνουμε πολλά από αυτά που έχουμε σκεφτεί. Για αυτό γράψτε σε μικρά χαρτάκια όσα θα σας άρεσε να κάνετε παρέα με το παιδί σας. Αν έχει δικό του λόγο, ρωτήστε και το ίδιο καθώς οι ιδέες του μπορεί να σας εκπλήξουν! Έπειτα διπλώστε τα χαρτάκια και βάλτε τα σε ένα δοχείο. Κάθε μέρα αφήστε το παιδί να επιλέξει ένα χαρτί στην τύχη. Διαβάστε το! Μόλις βρήκατε τι θα κάνετε την ίδια ή την επόμενη μέρα.