ΓΥΝΑΙΚΑ

Αλλεργική επιπεφυκίτιδα στα παιδιά: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Αλλεργική επιπεφυκίτιδα στα παιδιά: Τι πρέπει να γνωρίζετε
Κοκκινίζουν τα μάτια της τώρα την άνοιξη;
pixabay.com

Επιπεφυκίτιδα και παιδί: Τρόποι για να την αντιμετωπίσετε

Η εποχιακή αλλεργική επιπεφυκίτιδα να είναι με διαφορά η πιο συνηθισμένη αλλεργική αντίδραση στα μάτια.

Η επιπεφυκίτιδα είναι η φλεγμονή του επιπεφυκότα, της λεπτής μεμβράνης που καλύπτει το λευκό του ματιού και το εσωτερικό των βλεφάρων. Παρόλο που ο επιπεφυκότας είναι διαφανής, περιέχει αγγεία , τα οποία επικαλύπτουν τον σκληρό(το λευκό του ματιού). Ο,τιδήποτε μπορεί να πυροδοτήσει φλεγμονή έχει ως αποτέλεσμα τα αγγεία να διαστέλλονται. Έτσι προκαλείται αυτή η κόκκινη-ροζ εμφάνιση στο μάτι.

Συμπτώματα

Σύμφωνα με την Ελληνική Εταιρεία Αλλεργιολογίας και Κλινικής Ανοσολογίας τα συμπτώματα είναι κοινά για τις διάφορες μορφές της αλλεργικής επιπεφυκίτιδας και περιλαμβάνουν:

  • Έντονη φαγούρα ή κάψιμο στα μάτια
  • Κόκκινα μάτια
  • Δακρύρροια (μάτια που δακρύζουν)
  • Πόνο, φωτοφοβία (έντονη ενόχληση με το φως)
  • Πρησμένα βλέφαρα (ειδικά το πρωί)
  • Διευρυμένα (διασταλμένα) αγγεία σε σαφή ιστό που καλύπτει το λευκό του ματιού

Επίσης, το παιδί μπορεί να παραπονιέται ότι έχει φαγούρα ή ότι νιώθει σαν να υπάρχει ένα ξένο σώμα μέσα στα μάτια του.

Εποχική ή ολοετής αλλεργική επιπεφυκίτιδα

Για τους περισσότερους που έχουν εποχική επιπεφυκίτιδα τα συμπτώματά τους συνυπάρχουν με ρινίτιδα και οι αιτίες είναι ίδιες. Η γύρη ευθύνεται για την εποχική επιπεφυκίτιδα ενώ η ολοετής επιπεφυκίτιδα συνήθως οφείλεται σε επιθήλια ζώων και στη σκόνη (ακάρεα). Τα αλλεργιογόνα επικάθονται κυρίως στην εσωτερική επιφάνεια των βλεφάρων και έτσι προκαλούν τα συμπτώματα. Η περιοχή που κυρίως προσβάλλεται είναι ο επιπεφυκότας που βρίσκεται στο εσωτερικό των βλεφάρων.

Εαρινή κερατοεπιπεφυκίτιδα (vernal)

Αυστηρά εποχική (εαρινή και σε μικρότερο βαθμό φθινοπωρινή) εμφανίζεται κυρίως σε μικρά αγόρια, με εντονότατη εικόνα, η οποία υποχωρεί με την εφηβεία. Συχνά δεν αποδεικνύεται υπερευαισθησία σε συγκεκριμένο αλλεργιογόνο. Η διάγνωση είναι κλινική.

Θεραπεία

Η θεραπεία εξαρτάται από τα αίτια. Σύμφωνα με τον Δημήτρη Ψαρράκο, Χειρουργό- Οφθαλμίατρο, μπορούν να χρησιμοποιηθούν κολλύρια όπως τοπικά αντιβιοτικά, τεχνητά δάκρυα, αντιαλλεργικά, κορτιζονούχα. Δεν πρέπει να γίνεται αλόγιστη χρήση τους παρά μόνο μετά την σύσταση του οφθαλμιάτρου, γιατί λάθος κολλύρια μπορεί να επιδεινώσουν την κατάσταση.

Κατά τη χρήση κολλύριων χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή κατά την ενστάλαξη, ώστε να μην ακουμπά το μπουκάλι στο μάτι, τις βλεφαρίδες, τα βλέφαρα, το πρόσωπο ή τα χέρια.

Μέτρα πρόληψης

Η ιογενής επιπεφυκίτιδα είναι άκρως μεταδοτική, αυτό σημαίνει ότι μπορεί να κολλήσει κάποιος πολύ εύκολα, όπως από μια χειραψία, εάν δηλαδή ο πάσχων ακουμπήσει τις εκκρίσεις στο μάτι του και μετά χωρίς να πλύνει τα χέρια του δώσει χειραψία σε άλλον, τότε εύκολα μπορεί να κολλήσει. Γι αυτό τα παιδιά θα πρέπει:

  • Να μη μοιράζονται στο σχολείο αντικείμενα ακόμα και χαρτομάντηλα
  • Να αποφεύγουν το τρίψιμο των ματιών και να καλύπτουν το στόμα όταν φταρνίζονται ή βήχουν.