ΓΥΝΑΙΚΑ

Γυναικεία υπογονιμότητα: Βελτιώστε την μέσω της διατροφής (pics)

Γυναικεία υπογονιμότητα: Βελτιώστε την μέσω της διατροφής (pics)
Δείτε αναλυτικά
pixabay.com

Πώς μπορεί η γυναίκα να βελτιώσει τη γονιμότητά της;

H υπογονιμότητα είναι ένα θέμα που απασχολεί πολλές γυναίκες οι οποίες προσπαθούν να αποκτήσουν παιδί.

Τα αίτια υπογονιμότητας είναι πολλά: ο τρόπος ζωής, οι ανατομικές ανωμαλίες της μήτρας και του τραχήλου, η ηλικία, η παχυσαρκία.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρεία Αναπαραγωγικής Ιατρικής (ASRM), τουλάχιστον το 6% των κρουσμάτων πρωτοπαθούς υπογονιμότητας οφείλονται στην παχυσαρκία της γυναίκας. Κύριος υπαίτιος γι’ αυτό είναι τα οιστρογόνα, η ορμόνη του γυναικείου φύλου που παράγεται από τα λιπώδη κύτταρα.

Φυσιολογικά, τα οιστρογόνα παράγονται κυρίως από τις ωοθήκες και σε μικρότερες ποσότητες από άλλους ιστούς, όπως ο μαστός και τα επινεφρίδια. Όταν όμως η γυναίκα διαθέτει περίσσιο σωματικό λίπος, παράγονται και από τα λιπώδη κύτταρα, με συνέπεια τα επίπεδά τους στο αίμα να είναι υψηλότερα από το φυσιολογικό.

Μελέτες έχουν δείξει ότι οι γυναίκες με δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) πάνω από 27 έχουν τριπλάσιες πιθανότητες ανωοθυλακιορρηξίας σε σύγκριση με τις γυναίκες με φυσιολογικό βάρος σώματος.

Ακόμα, όμως, και όταν η παχύσαρκη γυναίκα έχει ωορρηξία, η ποιότητα των ωαρίων της ενδέχεται να είναι μειωμένη. Αυτό πιθανώς εξηγεί γιατί, μεταξύ των γυναικών με ωορρηξία, κάθε αύξηση του ΔΜΣ κατά 1 μονάδα πάνω από το 29, μειώνει κατά 4% τις πιθανότητες εγκυμοσύνης μέσα σε ένα χρόνο προσπαθειών.

Εκτός όμως από την παχυσαρκία, κάθε διαταραχή στην ανατομία του γυναικείου γεννητικού συστήματος ή στη λειτουργία του, είναι εν δυνάμει αίτιο γυναικείας υπογονιμότητας, αφού μπορεί να οδηγήσει στην αλλοίωση των ευαίσθητων μηχανισμών, οι οποίοι εξασφαλίζουν τόσο τη γονιμοποίηση του ωαρίου, όσο και για την ανάπτυξη του εμβρύου.

Σύμφωνα με την διατροφολόγο - διαιτολόγο Ευσταθία Παπαδά, φαίνεται ότι η διατροφή και ο τρόπος ζωής είναι παράγοντες που πιθανόν να επηρεάσουν τη γονιμότητα. Για να την βελτιώσετε λοιπόν θα πρέπει να ακολουθήσετε μια ισορροπημένη διατροφή:

  • Περιορίστε τα κορεσμένα λιπαρά που βρίσκονται στο λιπαρό κρέας, στα πλήρη γαλακτοκομικά και το βούτυρο. Προτιμήστε το άπαχο κρέας και τα πουλερικά. Επιλέγετε όσο το δυνατό μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά που θα βρείτε στο ελαιόλαδο, τους ξηρούς καρπούς και τα ψάρια.
  • Καταναλώστε καλές πηγές ψευδαργύρου που είναι ένα απαραίτητο συστατικό για τη γονιμότητα. Θα βρείτε τον ψευδάργυρο στα όσπρια, τους ξηρούς καρπούς και το κρέας.

Δείτε τι άλλο πρέπει να περιλαμβάνει η διατροφή σας στη gallery που ακολουθεί:

Σχετικές ειδήσεις