ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Βρετανικό Μουσείο: Μπήκε νερό στην αίθουσα με τα Γλυπτά του Παρθενώνα - Τι ζητά η Μενδώνη

Γλυπτά Παρθενώνα στο Βρετανικό Μουσείο
Οι ελληνικές γκαλερί του Βρετανικού Μουσείου παραμένουν κλειστές για το κοινό
ΑΠΕ

«Τα Γλυπτά του Παρθενώνα πρέπει να επιστρέψουν στη γενέθλια γη», απαντά η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.

Η νέα εισροή υδάτων από την οροφή σε αίθουσες του Βρετανικού Μουσείου όπου στεγάζονται ελληνικές αρχαιότητες, καθυστερεεί την επαναλειτουργία τους, σύμφωνα με την ιστοσελίδα The Art Newspaper.

Επτά γκαλερί ελληνικής τέχνης μεταξύ των οποίων εκείνης με τα γλυπτά του Παρθενώνα, επρόκειτο να ανοίξουν για το κοινό στο τέλος Ιουλίου, έπειτα από επτά μήνες κλεισίματος λόγω κορονοϊού και εργασιών συντήρησης, σύμφωνα με πηγές του Βρετανικού Μουσείου.

Ωστόσο, αυτό δεν κατέστη δυνατό λόγω των έντονων βροχοπτώσεων της 25ης Ιουλίου οι οποίες προκάλεσαν πλημμύρες στο κέντρο του Λονδίνου καθώς και εισροή υδάτων σε μία από τις ελληνικές γκαλερί του Μουσείου, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές.

Μάλιστα, εκπρόσωπος του Μουσείου επιβεβαίωσε το γεγονός λέγοντας ότι «μπήκε νερό σε μία από τις [ελληνικές] γκαλερί» τον Ιούλιο χωρίς όμως να προσδιορίσει σε ποια αίθουσα. Επίσης δεν ξεκάθαρισε πότε προγραμματίζεται να ανοίξουν και πάλι οι ελληνικές γκαλερί για τους επισκέπτες.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η κακή κατάσταση των αιθουσών όπου φιλοξενούνται ελληνικοί και ασσυριακοί θησαυροί έχει επισημανθεί πολλές φορές στο παρελθόν.

Το 2018 τα ελληνικά κανάλια μετέδωσαν εικόνες από νερό που στάζει στις αίθουσες όπου στεγάζονται τα γλυπτά του Παρθενώνα τα οποία αφαιρέθηκαν από τον Λόρδο Έλγιν στις αρχές του 19ου αιώνα.

Σε απάντηση το Μουσείο είχε δηλώσει τότε ότι «κανένα από τα γλυπτά δεν έχει υποστεί ζημιά και πως το πρόβλημα έχει αντιμετωπιστεί». Ωστόσο, για την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, οι εικόνες απέδειξαν ότι το Βρετανικό Μουσείο έχει αποτύχει στην φροντίδα των γλυπτών του Παρθενώνα. Σε δήλωση της το 2019 είχε τονίσει πως «Η εγκατάλειψη που διακρίνεται στις εικόνες από το Βρετανικό Μουσείο, ενισχύει το νόμιμο αίτημα της Ελλάδας για τη μόνιμη επιστροφή των γλυπτών στην Αθήνα και την επανένωση τους με τον Παρθενώνα».

Οι ελληνικές γκαλερί, για τελευταία φορά άνοιξαν για το κοινό το Δεκέμβριο του 2020. Στις 16 Δεκεμβρίου του ίδιου έτους, το Βρετανικό Μουσείο έκλεισε τις πόρτες του λόγω του lockdown για τον κορονοϊό. Πέντε μήνες μετά, στις 17 Μαΐου 2021, το Μουσείο επαναλειτούργησε, όχι όμως και οι ελληνικές γκαλερί, καθώς οι εργασίες συντήρησης συνεχίστηκαν.

Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη απάντησε στο δημοσίευμα για την κατάσταση της αίθουσας των Γλυπτών του Παρθενώνα στο Βρετανικό Μουσείο, υπογραμμίζοντας ότι «τα Γλυπτά του Παρθενώνα πρέπει να επιστρέψουν στη γενέθλια γη».

Ακολουθεί η απάντηση της Λίνας Μενδώνη:

«Δεν είναι η πρώτη φορά που δημοσιεύονται φωτογραφίες, οι οποίες αποκαλύπτουν ότι οι συνθήκες έκθεσης των Γλυπτών του Παρθενώνα στο Βρετανικό Μουσείο, όχι μόνο δεν είναι οι ενδεδειγμένες, αλλά είναι από προσβλητικές έως επικίνδυνες. Τον Σεπτέμβριο του 2019, όταν είχαν δημοσιευθεί αντίστοιχες φωτογραφίες, είχαμε τονίσει ότι οι εικόνες αυτές ενισχύουν απόλυτα το δίκαιο, διαρκές και αδιαπραγμάτευτο αίτημα της Ελλάδας για την επανένωση των Γλυπτών. Τα Γλυπτά του Παρθενώνα, του κορυφαίου μνημείου του Δυτικού Πολιτισμού, πρέπει να επιστρέψουν στη γενέθλια γη, να πάψουν να είναι αποκομμένα από το μνημείο, στο οποίο ανήκουν και από το οποίο αποσπάστηκαν βίαια, και να εκτεθούν ξανά στο αττικό φως».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.